TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

GUNEYDOGU ANADOLU BOLGESI

Yazar on Kas 16th, 2008

Yüksek dağ sıralarıyla, plato, ova ve golleriyle, dere ve nehir yataklarıyla mor, kahverengi, gri, sarı ve kırmızı renk tonlarıyla bütünleşen ve Türk kültürünün eşsiz güzellikteki mimari eserleri ve folklorik değerleriyle bezenmiş Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri bir film şeridi gibi gözler önüne serilmektedir.

Doğu Anadolu Bölgesinde şu iller yer almaktadır; Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan ve Iğdır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise Adıyaman, Diyarbakır, Gazi Antep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Şırnak ve Kilis illeri yer almaktadır.

Bölgede yer alan Sivas, Divriği, Erzurum, Batlalgazi, Harput ve Ahlat Selçuklu Türk kültürünün önemli sanat merkezleridir.

Erzurum 1950 metre yüksekliğinde, geniş bir ovada yer alır. Kentte Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma görülmeye değer medreseler, kümbetler ve camiler bulunur. Kuzeydoğuda sınır şehri Kars, kalesiyle ünlüdür. Kars yakınlarında yer alan Ocaklı (Ani) X. ve XI. yüzyıldan kalma mimari eserlerin bulunduğu tarihi bir kenttir.

5165 metrelik zirvesiyle Ağrı Dağı, inançlar açısından ayrıca özellik arz eder. Dini inanışlara göre, insan neslinin yok olduğu Tufandan sonra Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’na oturduğu ve suların çekilmesiyle Nuh’un ve ailesinin dağdan bereketli Iğdır Ovası’na İndikleri ve buradan da Anadolu’nun içlerine nehirler boyunca Özellikle Fırat ve Dicle Nehirleri boyunca nüfusları artarak yayıldıkları söylenegelir. Bu inanışa göre Iğdır, ikinci insan neslinin çoğalarak dünyaya yayıldığı yer olarak gösterilir. Görkemli yapısıyla Doğubeyazıt’a yükseklerden bakan İshak Paşa Saray Kompleksi, XVII. yüzyıl sonlarında Osmanlıların Bölge Valisi İshak Paşa tarafından yaptırılmıştır. Saray Kompleksi son derece güzel bir konumda olup haremlik, selamlık, cami ve mutfak gibi ünitelerden oluşmaktadır.


Van Gölü Doğu Anadolu’nun güzellikler beldesidir. Bu güzellikleri izlemek için gölün çevresinde tam bir daire turu yapılırken güzel dağ siluetleri, koylar, plajlar, adalar, önemli Türk Kültür ve Sanat Merkezleri görülebilir. Gölün güneydoğu sahillerinde yer alan Van kenti aynı zamanda Urartu’ların başkenti idi. M.Ö. 1000 yıllarında Urartular tarafından yapılan Van Kalesi, devrinin canlı bir örneği olarak görülmeğe değer bir yapıttır. Van’ın güneyinde yer alan Edremit, plajları, kamping yerleri, restoranlanyla ünlü bir tatil merkezidir. Akdamar Adası’nda X. yüzyılda kilise olarak yapılmış Akdamar Müzesi bulunmaktadır.

Güneydoğu Anadolu’da Mezopotamya Ovaları’na doğru akan Fırat ve Dicle Nehirleri çevrelerinde Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Şanlı Urfa ve Gazi Antep gibi bölgenin önemli kentleri bulunur. Bölge, Anadolu’nun en eski kültürel yerleşim merkezlerinin sahibidir. Diyarbakır’ın kuzeyinde yer alan Çayönü yörenin en önemli Cilalı Taş Devri yerleşim merkezidir. Diyarbakır Surları bazalt taşından yapılmış olup ülkemizin en uzun surları olma özelliğine sahiptir. Surların uzunluğu 5 kilometreyi geçmektedir.

Mardin, geleneksel estetik mimarisini koruyan sayılı kentlerimizden biridir. Konumu itibariyle ve bozulmamış haliyle farklı bir beldedir.

Şanlı Urfa ve Harran, dini inanışlara göre Nuh soyundan gelen ve Dünyadaki büyük dinlerin babası olan İbrahim peygamberin yaşadığı kutsal yerlerdir. Şanlı Urfa’nın Bozova ilçesinde tamamlanan Türkiye’nin en büyük, dünyanın 4. büyük barajı olan Atatürk Barajı gölünün çevresi doğal güzelliklerle çevrilidir. Harran ovası geniş ekim alanlarıyla Türkiye’nin en verimli tarım ürünlerini yetiştiren bölgesi olacaktır. Gazi Antep, Güneydoğu Anadolu’nun en önemli sanayi ve tarım yöresidir. Gazi Antep’e kadar gelmişken ünlü kebaplarından, lahmacunundan, baklavasından ve ilginç bir sentez olan Gazi Antep mutfağına ait yemeklerden yemeden, yakınlarınız için bir kaç paket Antep fıstığı almadan ayrılacağınızı sanmıyoruz.

Adıyaman’ın kuzeydoğusunda, Nemrut Dağı’nda Kommagene Kralı I. Antiokhos için yaptırılan Anıt-Mezar bulunmaktadır. Nemrut Dağındaki Anıt-Mezarın doğu ve batısında tören terasları ve bu teraslarda da dev tanrı heykelleri yer almaktadır. Nemrut Dağını görebilmenin en ideal zamanı gün batımıdır.

Malatya, Aşağı Fırat Bölgesi’nde yer alan önemli bir sanayi ve tarım bölgesidir. Kayısısıyla ünlü ilimiz, Battalgazi ilçesinde bulunan ve XIII. yüzyılda yaptırılmış olan Ulu Cami, çinileriyim de ünlüdür.

Öğr.Gör.Mehmet Aykaç Reşadiye Meslek Yüksekokulu

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.