TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

KARADENIZ BOLGESI

Yazar on Ara 5th, 2008

Yemyeşil ormanlarla kaplı dağlar, vadiler ve ovalarla uzayıp giden sahiller. Çay, fındık, tütün ve mısır yetiştirilen tarım alanları, dağların genelde denize dik alarak indiği dar sahil bandına paralel olarak uzayıp giden karayolu, koylar, balıkçı köyleri ve plajlar…
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan iller Amasya, Artvin, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon Zonguldak, Bartın ve Karabük’tür. Yeşili doyasıya görebileceğiniz bu şirin bölgemizde geziye, köpüren denizi ve uçsuz bucaksız fındık bahçeleriyle Akçakoca’dan başlayabilirsiniz. Sanayi kentleri Ereğli, Zonguldak, Karabük ve iç kesimde yer alan Türk Mimarisi’nin birbirinden güzel örnekleriyle dolu Safranbolu’dan ve işlemeli bastonlarıyla ünlü Devrek’ten söz etmeden geçmeyelim. Sahile inildiğinde nefis tatil yerlerinden bazıları olan İnkum, Amasra ve Çakraz’a gelirsiniz. Cide ve İnebolu’dan geçip Sinop’a yaklaşırken, belki de zihninizden, ormanlar içinde hala Amazonlardan izler var mıdır düşüncesi geçer. Mitolojik verilere göre, Amazon adı verilen savaşçı kadınlar bu bölgede yaşamış. Sinop ilimiz adını, bir Amazon kraliçesi olan Sinope’den almıştır. Bu kent filozof Diyojen’in doğum yeri olup, rüzgarlara kapalı doğal koylarıyla Karadeniz’in en güzel tatil yerlerinden biridir.

Samsun Karadeniz’in en büyük limanı, sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir. Bağımsızlık savaşımızın ilk güneşi de buradan doğmuştur. Samsun, Trabzon arasındaki sahilin en belirgin özelliği çok geniş alanları kaplayan fındık bahçeleridir. Samsun’un doğusunda yer alan Ünye ve Fatsa doğa güzellikleri, plajları, otel, kamping ve restoranlarıydı ünlü tatil merkezleridir. Ordu, yeşillikler içinde, kilometrelerce uzayan fındık bahçeleriyle kaplı şirin bir Karadeniz şehridir. Yüksek, kayalık bir yanmada üzerinde kurulu Giresun Kalesi bir taç gibidir. Kaleden Giresun kentinin doğu ve batı sahil kordonlarının görünümleri eşsiz güzelliktedir. Tarihte ilk defa Romalı General Lucullus, kirazı Giresun’da görerek yemiş, sevmiş ve Avrupa’ya götürmüştür.

Karadeniz sahillerinin diğer büyük ticari liman kenti Trabzon’dur. İran transit yolunun başlangıç noktası olup, Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerin limanlarıyla da bağlantısı mevcuttur. Trabzon Kalesi masa şeklinde bir alana kurulmuştur. Kale çevresinde gelişen şehirdeki mimari eserler, Bizans, Kommene ve Osmanlı dönemlerinde yapılmıştır. Trabzon’daki en önemli yapı Ayasofya Müzesi’dir. İçi çeşitli fresklerle bezeli müzenin dış cephesinde rölyefler bulunur. Şehri kuşbakışı olarak gören Boztepe Parkı ve Atatürk Köşkü’nden panoramik görünümler eşsiz güzelliktedir. Maçka yakınlarında Altındere Milli Parkı içinde Sumela Manastırı bulunur. Altındere Vadisine bakan yüksek yamaçlarda yer alan Sumela Manastırı XIV. yüzyılda III. Alexius tarafından kurulmuştur. Manastır içinde çeşitli odalar, kilise, kütüphane ve ayazma bulunmaktadır.

Rize çevresi Türkiye’nin en yoğun yağış alan bölgesidir. Yeşilin her tonunun görülebildiği çevrede, setler üzerinde çay ekim alanları yer alır. Türkiye’nin çay üretim merkezi olan Rize Kenti’nin Ziraat Parkı’ndan görünümü adeta bir cenneti andırır. Hopa, Türk-Rus sınırından önce Karadeniz’deki son limanımızdır. Hopa’nın güneyinde Artvin İli yer alır. Artvin, Çoruh Nehri Vadisi’ne yükseklerden bakan teraslarda kurulmuştur. Yaylalarıyla ünlü Artvin çevresinde Gürcülerden kalma müze ve kiliseler bulunur. Vahşi güzelliklerle dolu Çoruh, nehir sporları için idealdir.

Öğr.Gör.Mehmet Aykaç Reşadiye Meslek Yüksekokulu

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.