TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

OLAĞAN DIŞI DURUMLAR VE OLAYLAR

Yazar on Ara 13th, 2008

Konaklama işletmelerinde karşılaşılabilecek olağan dışı durumlarda (intihar, ölüm, cinayet) işletme müdürü, güvenlik müdürü ve odalar bölüm müdürü olay yerine giderek ilk incelemeyi gerçekleştirecektir. Adli soruşturma çerçevesinde ( check/in yapan personelin, cesedi bulan personelin ve güvenlik personelinin ) ilgili personelin ifadelerinin adli makamlar tarafından alınacağı unutulmamalıdır.

Konaklama işletmesinde, karşılaşılabilecek olağan dışı durumlarda, işletme personelinin acilen arayacağı telefonların yazılı olduğu acil telefon listesi ( emergency call list ) hazırlanmalı ve personelin kolayca görebileceği bir yere asılmalıdır. Yangın, şüpheli paket, bomba ihbarı vb. durumlarda, genel ve kısmi tahliyelerde kesinlikle genel müdür veya onun görevlendireceği, personelin onayı alınarak hareket edilmelidir.

Konukların, oda kapılarına, rahatsız edilmemeleri için astığı ?Do Not Disturb? yazısı en fazla iki gün aralıksız takılı kalabilir. Bu süre, konuğun başına olumsuz bir şey gelebilme ihtimali göz önüne alındığında, yeterli bir süredir. İki günün sonunda önbüro müdürü, güvenlik müdürü ve genel kat yöneticisi odaya girmelidir.

 

İntihar, ölüm ve cinayet gibi durumlarda, adli soruşturmanın sağlıklı yapılabilmesi için, olayın gerçekleştiği odalardaki, eşyalara dokunulmaması ve odaların belirli bir süre satılmaması, gerekebilir. Bu durumlar göz önünde bulundurularak alınacak rezervasyonlara dikkat edilmelidir.

Ayrıca, olağan dışı olaylarda ve bazı durumlarda, özel hayata müdahaleyi engellemek için basınla iletişime çok dikkat etmek gerekmektedir. Bu gibi olaylar işletmenin saygınlığına gölge düşüreceğinden hiçbir personel basına açıklamada bulunmamalıdır. Zorunlu hallerde basını bilgilendirme işini genel müdürlük tarafından görevlendirilen personel yapmalıdır.

 

Konuğun Hastalanması Durumunda Yapılması Gerekenler

 

Çevresel veya kişisel olumsuzlukların ya da bunların her ikisinin birlikte toplam etkilerinin, insan vücudunda yol açtıkları sistem bozukluklarına hastalık, hastalıktan etkilenen canlıya ise hasta denir.

-Konaklama işletmesinde konuğun hastalanması durumunda:

-Sakin ve doğal davranın.

-Önbüroya ulaşan bilgileri doğru ve hızlı bir şekilde değerlendirin. Zamanın bazı hastalıklarda çok önemli olduğunu akıldan çıkarmayın.

-Yetkilerinizi aşan bir durumla karşılaşırsanız, ilgili birim ya da yöneticilerinizi bilgilendirin.

-Gerekli durumlarda ilkyardımda bulunun ( ilkyardım eğitimi almışsanız).

-Varsa işletme doktorunu veya hemşiresini çağırın. İşletmenin sağlık ekibi veya anlaşmalı özel sağlık kuruluşu yoksa hastanın ya da hasta yakınının onayını alarak, ( belirli limiti aşan özel sağlık hizmet bedeli konuktan tahsil edilir) en yakın sağlık kuruluşundan yardım talep edin.

-Konuklardan talep gelse dahi, işletme doktorunun olumlu görüşü alınmadan ilaç vermeyin

 

Acil Ambulans Servisini ( 112 ) Aramanın Gerekli Olduğu Haller

-Eğer hastada aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçı gözleniyorsa:

-Bilincini kaybetmiş veya bilincini kaybediyor ise,

-Göğüste ağrı veya basınç varsa,

-Nefes almada zorluk çekiyorsa,

-Şiddetli biçimde kanaması varsa,

-Karında ağrı veya basınç varsa,

-Kanama geçiriyor veya kusuyorsa,

-Konuşmada bozukluk, felç veya şiddetli baş ağrısı varsa,

-Kafasında, boynundan veya sırtından yaralanmış ise,

-Herhangi bir kırıktan şüpheleniyorsa.

 

Konuğun Zehirlenmesi Durumunda Yapılması Gerekenler

 

Herhangi bir kimyasal, organik veya fiziksel madde vücuda girdikten sonra özelliğine göre yerel veya genel hasar meydana getirerek, ölüme neden olabiliyorsa bu maddeye ZEHİR, olaya ise ZEHİRLENME denir. Konaklama işletmesinde karşılaşılabilecek zehirlenmelerin başında; sindirim yolu zehirlenmeleri ve deri yolu zehirlenmeleri gelmektedir. Genel olarak konuğun zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.

-Sakin ve doğal davranın.

-Çevrenizdekilere güven verin ve paniği önleyin.

-İşletme doktorunu veya hemşiresini çağırın

-Yöneticilerinizi bilgilendirin.

-Sağlık ekibine verilmek üzere, gereken bilgileri ( sürekli kullanılan ilaçlar, kalıtsal rahatsızlıklar vb. ) sağlayarak hazırlayın.

-Eğer işletmenin sağlık ekibi veya anlaşmalı özel sağlık kuruluşu yoksa hastanın ya da hasta yakınının onayını alarak ( belirli limiti aşan özel sağlık hizmet bedeli konuktan tahsil edilir) en yakın sağlık kuruluşundan yardım talep edin.

-Konuğun ailesi ya da yakınlarına bilgi verin. 

 

Sindirim Yolu Zehirlenmeleri:

Bu kapsamda olanlar, besin zehirlenmeleri, alkol zehirlenmeleri ve ilaç    zehirlenmeleridir. Sindirim yolu zehirlenmelerinde en önemli konulardan birisi, zehirlenen  kişinin hastaneye ya da sağlık kuruluşuna götürülürken; çevresindeki ilaç, kutu, kusmuk  örneği, gıda ve içecek numunelerinin vb. birlikte götürülmesidir. Özellikle besin zehirlenmelerinin nedeninin anlaşılabilmesi için, konuğun son 12 saat içinde tükettiği, besin maddeleri numunelerinin saklanma zorunluluğu unutulmamalıdır. Sindirim yolu zehirlenmeleriyle ilgili, ilkyardımda yapılacak en önemli uygulama, zehrin mümkün olduğunca sulandırılması ve vücuttan dışarı çıkartılmasıdır. Bu kusturma ile sağlanacaktır. Fakat asitli madde, petrol ürünleri gibi maddeler içilmişse veya bilinç kapalı ise hasta kesinlikle kusturulmamalıdır.

Deri Yolu Zehirlenmeleri:

Konaklama işletmesi içerisinde ya da çevresinde karşılaşılabilecek deri yolu zehirlenmeleri aşağıda sıralanmıştır.

- Kedi ve Köpek Isırmaları: KUDUZ tehlikesi vardır. Bu gibi durumlarda ısırılan yer ilk önce bol su ile sabunlanıp köpürtülerek en az 5 dakika yıkanır. Aşı yaptırılır.

-Arı Sokması: Sabunlu soğuk su ile yıkanır. Arının iğnesi çıkarılabilecek durumdaysa cımbızla çıkarılır, aksi halde zorlanmaz. Yerel belirtiler genel belirtilere dönüşüyorsa, vakit kaybetmeden hastaneye götürülür.

Alerjik Rahatsızlıklar Durumunda Yapılması Gerekenler

Alerji, kişilerin aslında zararlı olmadıkları halde, bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesidir. Polen alerjisi ve ev tozu alerjisi sıkça rastlanılan alerji çeşitlerindendir. Alerjik Duyarlılığı olan kişilerin dikkat edeceği en önemli konunun alerjik maddelerden sakınması gerekliliği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenden dolayı çiçek açma mevsiminde konukların, çiçek tozları (polen) ile temasının en aza indirgenmesi gerekmektedir. Bu mevsimde genel kullanım alanlarının camları kapalı tutulmalı, oda  temizliklerinde polen girişini engellemek için havalandırma işlemi yapılmamalı veya çok kısa tutulmalıdır.Alerjik rahatsızlıklardan şikâyetçi olan konuklar, zaman geçirmeden en yakın sağlık Kuruluşuyla iletişim kurmaları sağlanmalıdır.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.