OTELDE ELEKTRİK KESİLMESİ DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER
Elektrik Kesilmesi Durumunda Yapılması Gerekenler
Bir konaklama işletmesinde, elektrik kesilmesi durumunda, genellikle otomatik olarak 6?7 saniye içerisinde jeneratör devreye girer. Jeneratörün bulunmadığı işletmelerde, kesinti yapılacağı önceden biliniyorsa işletmenin belirli yerlerine aydınlatma araçları konulmalıdır. Konuklar kesinti konusunda uyarılmalı ve odalarına lamba, mum vb. aydınlatma araçları tedbir olarak konulmalıdır. Elektrik kesintisi gece gerçekleşmişse, konukların teker teker aranıp herhangi bir sorun olup olmadığı sorulması doğru bir davranış değildir.Uyuyan konukların rahatsız olabileceği unutulmamalıdır. Elektrik kesilmesi durumunda yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.
- Kesintisi önceden biliniyorsa konuklara durumu bildirin.
- Kesinti sadece konaklama tesisinde ise teknik servisin müdahale etmesini sağlayın.
- Ani kesintilerde kesinti nedenini araştırın.
- Kesinti sırasında çalışan asansörlerde mahsur kalan olup olmadığını araştırın.
- Kesintilerde işletmenin içini ve dışını aydınlatın (kat ofislerinde bulunması gereken şarjlı aydınlatma cihazları kullanılabilir ).
Asansör Arızası Olması Durumunda Yapılması Gerekenler
Konaklama işletmelerinde asansör arızalarıyla sıkça karşılaşılmaktadır. Genellikle dikey inşa edilmiş bir konaklama tesisinde çalışan liftman ( asansör görevlisi ) olsun ya da olmasın, asansör içinde mutlaka kullanma talimatı ve arıza halinde ne yapılması gerektiğini bildiren bir levha asılmalıdır. Bu tür bilgi levhaları karanlıkta da okunabilmesi için fosforlu olmalıdır. Asansör içinde telefon bulunuyorsa kolayca görülebilecek şekilde yerleştirilmelidir. Acil durum zili kolay ulaşılabilecek ve görülebilecek bir yerde bulunmalıdır. Asansör kabininde güvenlik önlemleri tam olmalı, yangın söndürücü ve tutma kolları bulunmalıdır. Arıza sırasında asansörde, konukla birlikte görevli personel (liftman ya da bellboy) bulunuyorsa, personel sakin olmalı ve telaşlanmamalıdır. Asansörde kalan bireyler korkup telaşa kapılacaklardır. Bu korkularını ve telaşlarını gidermede personelin yardımı gereklidir. Eğer asansörde telefon var ise telefon kullanılarak arıza bildirilmelidir. Asansördeki Telefonlar genellikle doğrudan telefon santraline bağlıdır. Arıza ihbarını santrale bildirirken; Asansörün kaçıncı katta olduğu, arızanın oluş şekli ve asansördeki konukların durumu hakkında bilgi vermeli ve konuklar telaşlandırılmadan, sakin ve doğal hareket edilmelidir. Asansörde telefon yoksa acil durum alarmı çalınarak, telefon santrali veya teknik servis haberdar edilmelidir. Arıza giderilmeye çalışılırken, asansörde kalan konuklar bilgilendirilmelidir. Bazı asansörlerin kapıları, özel bir anahtarla açılabilmektedir. Eğer asansör bu tip bir asansör ise, görevli personel bu özel anahtarı beraberinde taşımalı, gerektiğinde kullanarak, konuğun asansör kabininden çıkmasına yardımcı olmalıdır. Asansör arızası olması durumunda, öncelikli yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.
- Sakin ve doğal hareket edin.
- Diğer birimlerin haberdar edilmesi için santrali bilgilendirin.
- Gerekli yerlere haber verildiği konusunda konukları ikna ederek, asansör içindeki konukları sakinleştirin.
- Genel
- Yorumlar(1)
Mart 5th, 2009 at 22:48
hocam site süper bende üye olabilirmiyim gruba benide ekleyin beni niye hor görüyorsunuz :) saygılarımla hocaCIM