SOĞUK İÇECEK ÇEŞİTLERİ VE SERVİSE HAZIRLANMASI

Yazar on Oca 4th, 2009

Suyun Servise Hazırlanmasında Dikkat Edilecek NoktalarAlkolsüz içeceklerin başında ilk akla gelen içme suyudur. Canlı yaşamındaki önemi Herkesçe bilinmektedir. İçme suyu yeraltı kaynağından çıkan, tortusuz, renksiz ve tatsız sudur. İçilebilecek suda bu özelliklerden başka sağlığa zararlı bakteriler, yabancı maddeler de Bulunmamalıdır. İçme suları piyasaya şişe suyu adı altında renksiz cam, pet şişe ve  Damacanalarla sürülebilir. Suyun ağzı dış ortam ile teması kesecek şekilde plastik veya folyo Kapakla kapatılmalıdır. İçecek servisinde ve buz yapımında kullanılacak olan suyun sertlik Derecesi ve kireçli olup olmadığı önemlidir. Suyun servise hazırlanmasında dikkat edilecek noktaları şöyle sıralayabiliriz:

 

·     Su servisi konuğun sağ tarafından yapılmalıdır.

·     Su servisi yapılırken peçete sol elde taşınmalı, bir konuktan diğerine geçerken, sürahi ağzından akan sular silinmelidir.

·     Servis edilecek su, yeterince soğuk veya konuğun isteğine uygun bir ısıda olmalıdır.

·     Şişe ile yapılan su servislerinde gerek cam şişe folyosu, gerekse plastik şişe kapağı konuğun gözü önünde açılmalıdır.

·     Gerek sürahi ile yapılan serviste gerekse şişe ile yapılan serviste sürahi veya şişe bardağa değdirilmeden bardağın 2/3?ü doldurulmalıdır.

Ayran

Ayranın Hazırlanması ve Saklanması

Tanımı ve Özellikleri

Türk Standartları Enstitüsü?nün tanımına göre ayran; standarda uygun yoğurt veya

İnek, koyun, keçi, manda sütlerinin tekniğine uygun olarak işlenmesiyle elde edilen; kendine

Özgü renk, tat, koku, kıvam ve görünümü olan bir süt ürünüdür.

Sıcak yaz günlerinde, vücudun ter yoluyla kaybettiği su ve mineralin yerine konması Açısından büyük önem taşıyan ayran, sağlık açısından son derece yararlı bir içecektir.

Ayran, hayli zengin bir içeriğe sahip olup, kalsiyum ve potasyum içermesi sebebiyle Özellikle kemik ve dişlerin oluşumuna olumlu etki yapar. % 90?ı su olan ayran ayrıca, süt Şekeri, kazein, laktik asit, bazı mineraller, A, B12, D, B2 ve B6 vitaminleri ile protein Deposudur. Ayranın bugüne kadar hiçbir olumsuz etkisi saptanmamıştır. Ayran, özellikle İçeriğinde bulunan yoğurt bakterileri sayesinde çok önemli bir içecektir. Yoğurt bakterilerinin anti kanserojen etkileri yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Bu Araştırmalarda yoğurt bakterilerinin kanser başlangıcını önlediği ve tümör hücrelerinin Gelişimini gerilettiği saptanmıştır. Yoğurt bakterileri taşıyan ayran ayrıca, kolesterol Miktarını azaltmanın yanı sıra, toksik maddelerin nötralizasyonunu da sağlar. Ayran, vücudun sıvı dengesinin korunması açısından da önemlidir. Yaz aylarında aşırı Sıcaklar nedeniyle kaybedilen sıvının yine mutlaka sıvı tüketimiyle geri kazanılması Gerektiğinin ve bu sıvının sodyum ve klorür açısından zengin olmasının büyük önemi vardır. Ayran elektrolit yönünden oldukça zengin bir içecektir. Bu sebeple, yaz aylarında Bolca ayran tüketmeliyiz. Ayran ayrıca, bağırsak  florasının stabilitesini artırıyor ve Düzenliyor. Sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olur. Birçok Sindirim bozukluğu üzerinde tedavi edici etki yapar. Vücudun sıvı akışını dengelemek ve Normal kan basıncını sağlamak için gerekli olan potasyumu sağlar.

Ayran içerdiği yağ miktarına göre;

·     Tam yağlı ( yağ oranı en az %1,5),

·     Yarım yağlı (yağ oranı %08-%1,4),

·     Yağsız (yağ oranı %08?den az), olmak üzere üç gruba ayrılır.

Ayranın Genel Özellikleri:

·     Ayranın yapımında kullanılan su standarda uygun olmalıdır.

·     Ayranda gözle görülebilir kirlilik belirtisi olmamalıdır.

·     Ayranda asitlilik, laktik asit cinsinden, %06?dan aşağı, %16?dan yukarı olmamalıdır.

·     Ayranda yabancı tat, koku ve aroma hissedilmemelidir.

·     Ayranın yoğunluğu 1,020?den az olmamalıdır.

·     Ayranda sofra tuzu en fazla %1 oranında olmalıdır.

·     Ayranın bir mililitresinde 10?dan çok koliform grubu organizma; 100?den çok küf ve

Maya olmamalıdır. Anadolu?muzda eskiden geleneksel olarak ayran yapmak için ?yayık? kullanılırdı. Bugün bu geleneğimiz kaybolmuş gibidir. Yalnızca bazı köylerimizde devam etmektedir.

 

Ayran Hazırlanması, Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar ve Saklanması

Geleneksel içeceğimiz olan ayran, yoğurdun iyice çırpılması ve içerisine su, biraz tuz,

Süt ilave edilmesiyle hazırlanır.

? Ayranın hazırlanması (3 porsiyon):

İçindekiler Ölçü Miktar

Yoğurt 2 su bardağı 400 gr

Süt 1 su bardağı 250 gr

Su 1,5 su bardağı 300 gr

Tuz ½ tatlı kaşığı 4,5 gr

Önce yoğurt derin bir kaba konur. El mikseri ile çırpılarak üzerine iyice karışıncaya Kadar azar azar süt (kaynatılmış, soğutulmuş ya da pastörize) eklenir. Soğuk su ve tuz karıştırılır. Süt yerine su daha fazla konabilir.

Ayranın 1 porsiyonunun besin değerinde;

Enerji 90 cal., protein 7.09, yağ 2.7 gr., karbonhidrat 9-6 gr., kalsiyum 248 mg., çinko

1 mg., sodyum 710mg., A vitamini 190 IU, niasin 0.16 mg., kolesterol 18 mg., olarak tespit

Edilmiştir.

İce-tea ( Buzlu Çay)

Tanımı ve Özellikleri

İngiliz ve Amerikan içecek kültüründe ortaya çıkmış soğuk içecek türüdür. Çayın yapısında bulunan florür, diş minesini kuvvetlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunun azalmasına yardımcı olur ve diş eti hastalıklarına karşı koruma faktörü oluşur. İçeriğindeki kafeinin ise kalp dolaşım sistemi için hafif uyarıcı olabileceği ve damar sertliği ihtimalini azaltabileceği ulusal ve uluslar arası araştırmalarda ortaya konmuştur.

Hazırlanması ve Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar

Buzlu çay, yaz günlerinde serinletici ve hararet giderici bir içecektir. Soğuk çay demi, limon suyu ve şeker şurubu ile hazırlanır. Şeker şurubu ise bir ölçü şeker ve suyun kaynatılması ile hazırlanır. Buz içerisinde şekerin erimesi güç olduğundan tercih edilir. Turistlerin tercih ettiği bir içecektir.

Limonlu İce-tea:1 bardak için malzemeler;

·     ½ su bardağı demli çay

·     Yemek kaşığı limon suyu

·     Şeker şurubu

·     Buz

·     Defneyaprağı, limon dilimi

Limonlu İce-tea Yapılışı: Büyük bir kokteyl bardağının yarısına kadar çay Doldurulur. Üzerine  yeterli miktarda buz konur. İyice karıştırılır. Limon suyu ve şeker şurubu eklenir. İyice karıştırılır. Defneyaprağı ve limon dilimi ile süslenir. Soğuk olarak servis edilir.

İstenirse ice-tea saf şeftali suyu ya da saf limon suyu kullanılarak da hazırlanabilir.

Limonlu İce-tea Süslemesi: Greyfurt süslemesi için 1 adet greyfurdun altından ve üstünden

Dilim kesip, yuvarlak bir şekil elde edin. Bıçağı zigzaglar çizerek greyfurdun etrafında dolaştırın ve küçük parçalar kesin. Daha sonra ortadan ikiye kesin. Hazırladığınız bu greyfurt süsünü ice tea bardağının kenarına takın.

Çabuk ve kolayca yapabileceğimiz bir tarifte şöyle:

Bir tarafta porselen demlikte siyah çayı 3-5 dakika bırakalım ve içine meyve parçaları Atalım. Bu karışımlardan biri çilek, şeftali ve bir kaç karanfil olabilir. Sürahinin en az Yarısına kadar buzla dolduralım ve demi doğrudan buzların üstüne dökelim. Buzlar eridikten Sonra gerektiği kadar su ekleyelim. Yarım limonu içine sıkıp, yarım limonu da 4′e bölüp Kabuklarıyla içine atalım. İstenen şekilde ( şeker, tatlandırıcı, bal …) tatlandırdıktan sonra Biraz buzdolabında bekletelim.Soğuk çay yaparken püf noktası demin hemen soğutulmasıdır. Bu yüzden bol buz kullanmak gerekir. Bu yapılmadığında tadı değişir ve acılaşır.

Limonata

Limonata Hazırlanması

Tanımı ve Özellikleri

Limonata, limon kabuklarının toz şeker ile ovulmasının ardından su, şeker ve limon suyu karıştırılarak hazırlanan bir içecektir.

Limonatanın özellikleri şöyle olmalıdır:

·     Meyve ve meyve suyu oranı %6?30 oranında olmalıdır.

·     Kullanılan limon taze olmalıdır.

·     Limonatanın servis ısısı 8-10 derece arasında olmalıdır.

·     Limonata hazırlarken herhangi bir şekilde yapay tat vericiler kullanılmaz ve şeker

Miktarı %8?den aşağı olamaz.

·     Limonataya ekşiliğini artırmak için herhangi bir asit katılmamalıdır

·     Kokulandırılması için esans, boya ve koruyucu madde kullanılmamalıdır.

Hazırlanması ve Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar

Limonatalar, limon kabuklarının toz şeker ile ovulmasının ardından su, şeker ve limon

suyu karıştırılarak hazırlanır. Ayrıca Lemon squash denen taze sıkılmış limon suyuna soda ilavesi ile hazırlanan serinletici ve ferahlatıcı bir içecekte tercih edilmektedir. Limonata türü içecekler, özellikle sıcak yaz günlerinde hararet giderici olarak tercih edilir. Hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatır. Yemek ve içkiyi fazla kaçıranlara önerilir. Konsantre olarak sunulan limon sularına da limonata denmektedir.

Değişik Aromalı Limonata Tarifleri

LİMONATA  

Malzemeler:

·    6 adet limon

·    5 su bardağı kaynar su

·    1 su bardağı toz şeker

·    Limon dilimleri

Hazırlanışı: Limonların suyunu sıkın ve kabuklarını rendeleyin. Limon kabuğu rendesi Ve 1 su bardağı toz şekeri bir sürahiye koyup, üzerine kaynar suyu boşaltın ve şeker eriyene kadar karıştırın. Sürahiyi yaklaşık 2-2,5 saat kadar soğuması için buzdolabında bekletin.

Daha sonra limon suyunu ince bir tülbent ile süzüp, sürahiye boşaltın. Limon dilimi ile Süsleyip soğuk olarak servis yapın. Biraz daha farklı bir tat istenirse, yarım limon kabuğu ve 15 adet nane yaprağı havanda toz şekerin bir kısmı ile dövülerek ilave edilir. Biraz bekletildikten sonra süzülerek servis edilir.

ZENCEFİLLİ LİMONATANIN MALZEMELERİ

 (5?6 bardak için)

·    5 adet limon kabuğu

·    4?5 dal taze nane

·    1 yemek kaşığı bal

·    5 adet limonun suyu

·    1 silme çay kaşığı zencefil

·    5 su bardağı su

Zencefilli limonatanın Hazırlanışı: Limon kabuklarını, naneleri ve balı blender?den geçirin. 5 adet limon suyu, 1 silme çay kaşığı zencefil ilave edin. Karışımı tülbentten geçirerek süzün. 5 bardak su ilave edin. Soğuk servis edin. Arzuya göre buz katılabilir.

 Soğuk Çikolata

 Soğuk Çikolatanın Tanımı ve Özellikleri

Çikolata; kakao ürünleri ile şeker veya tatlandırıcı, gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri ile süt veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği?nde izin verilen katkı ve aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun şekilde hazırlanan üründür.

Soğuk çikolata ise, bu şekilde hazırlanan çikolatanın eritilerek soğuk su veya sütle Karıştırılarak hazırlandığı bir içecektir. Çikolata sadece muhteşem lezzetli bir yiyecek ve içecek değil, aynı zamanda yararlı bir üründür. Kakao yağının içinde bol bulunan stearik asit sayesinde kanımızdaki iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Çikolatanın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtilmektedir. Aynı zamanda duygusal anlamda kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Ayrıca başka birçok gıdadan daha fazla olmak üzere çikolata, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır içerir. Ancak tabii ki, çikolata içeriğindeki bol şeker ve kalori değeri nedeniyle, sağlıklı yiyeceklerle kıyaslanamaz.

Bu açıklamalara göre çikolatanın aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:

·     İçilebilir çikolata, en az %25 kakao tozu içinde kuru maddede en az %20 kakao yağı içeren, kakao tozu ve şeker karışımından oluşmalıdır.

·     İyi kalite çikolata mutlaka kakao yağından yapılmalıdır.

·     Çikolata, tadını ve kendine özgü aromasını koruması için; güneş ışığından, aşırı sıcaktan, nemden korunmalıdır.

·     İçeceğin yapımında kullanılacak süt veya su kesinlikle soğuk olmalıdır.

·     Çikolata direkt olarak ateş üzerinde eritilmemeli, benmari yöntemi kullanılmalıdır.

·     İçecekte kullanılan çikolata kesinlikle taze olmalıdır.

Soğuk Çikolatanın Hazırlanması ve Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar

Çikolata; süt ile eritilmiş çikolatanın sıvı halidir. Kahvaltılarda ve diğer zamanlarda Tercih edilen bir içecektir. Soğuk çikolata içeceği; hem çikolatanın (kuvertür) eritilmesi ile hazırlanır hem de piyasada satılan toz çikolata, şeker ve çeşitli maddelerin karışımından oluşan  ürünlerden hazırlanır.

Kuvertür (bitter çikolata) ile hazırlanması

Malzemeler: 25?30 gr.

·    Bitter çikolata

·    1 bardak süt

Hazırlanışı:

1 bardak süt ısıtılır. Rendelenmiş çikolata bir kaba konarak benmaride eritilir. Eriyen çikolataya ısıtılmış sütten biraz konarak karıştırılır. Çikolata karışımına kalan süt ilave edilir. Sütlü çikolata iyice soğutulur ve servise hazırlanır.

Toz şekerli karışımla hazırlanması

Malzemeler:

·    20?25 gr. Toz karışım

·    1 bardak soğuk süt

Hazırlanışı:

Bir porsiyon için 20?25 gr. Toz karışım soğuk süt içine konup karıştırılır. Süsleme Olarak bardağın üzerine krem şanti konulabilir.

 Milk Shake

 Milk Shake nin  Tanımı ve Özellikleri

Milk Shake, soğuk süt, dondurma, çeşitli meyveler ve şurupların blenderda karıştırılması ile hazırlanan besleyici içkilerdir. Çoğunlukla alkolsüz hazırlanır. Alkollü olarak hazırlananları da vardır. Amerika Birleşik Devletleri?nde 1900 lü yılların ilk çeyreğinin başlarında alkol Yasaklanmış, bu yüzden halk arasında oldukça yaygınlaşmıştır. İyi bir milk shake şu özellikleri taşımalıdır:

·     Milk shake için kullanılacak süt çok soğuk olmalıdır.

·     Malzemeler makinede yeterli süre karıştırılmalıdır.

·     Milk shake için kullanılacak meyveler mutlaka taze olmalıdır.

·     Kullanılacak süt pastörize ya da kaynatılmış olmalıdır.

·     Dondurma taze ve katı olmalıdır.

Milk Shake nin    Hazırlanması ve Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar

İyi bir milk shake hazırlamak için kullanılacak sütün çok soğuk olması ve yeteri kadar blenderda karıştırılması gerekmektedir. Ilık süt hem içkinin yoğunluğunu bozar hem de Tadını kötü yönde etkiler. Blender?in çalışma süresi de çok önemlidir. İçecek homojen hale gelip köpürene kadar karıştırılmalıdır. Ortalama 50?60 saniye karıştırılmalıdır. Milk shake ile milk mix drinks birbirine karıştırılmamalıdır. Milk shake dondurma ile yapılır. Milk mix drinks denen muzlu süt, çilekli süt vb. isimlerle anılan içeceklerin hazırlanmasında ise dondurma kullanılmaz. Aşağıda çeşitli malzemelerle hazırlanmış birkaç milk shake tarifi verilmiştir.

 YUMMY MİLK SHAKE

Malzemeler:

·    1 paket negro

·    4 su bardağı süt

·    3 kaşık şeker

·    5-6 tane buz

·    5 kaşık çikolatalı dondurma

·    Kakao

Hazırlanışı: Negroları, sütü, şekeri, buzları ve 3 kaşık çikolatalı dondurmayı mixerde Karıştırıp bardaklara koyuyoruz. Üstlerine kalan dondurmayı koyup en üste.(çok az) kakao Serpiyoruz

 Çikolatalı Milk Shake

Malzemeler:

·    1 su bardağı soğuk süt

·    3 top vanilyalı dondurma

·    1 yemek kaşığı çikolata şurubu

·    Çikolata rendesi

Hazırlanışı:

Yukarıdaki malzemeler önce süt olmak üzere blender?e konup bir dakika kadar karıştırılır. Daha sonra bardağa süzülür. Çikolata rendesiyle garnitürlenerek servise hazırlanır.

Muzlu Milk Shake

Malzemeler:

·    1 bardak soğuk süt

·    1 top vanilyalı dondurma

·    1 adet küçük muz

·    1 cl. muz likörü (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

Yukarıdaki malzemeler ve muzun 3/2?si (muzlar küçük parçalara doğranarak) blender?da 1 dakikaya yakın karıştırılır. İçecek bardağa boşaltılır. Plastik kürdana sıra ile muz dilimi, kiraz, muz dilimi takılır. Hazırlanan garnitür bardağın üzerine konur.

 Çilekli Milk Shake

Malzemeler:

·    1 bardak soğuk süt

·    3 top çilekli dondurma

·    3 cl. şeker şurubu

·    5 adet orta boy çilek

Hazırlanışı:

Yukarıdaki malzemeler ve ikiye bölünmüş dört adet çilek blender?da bir dakika kadar karıştırılır. İçecek bardağa boşaltılır. Kalan bir adet çilek bardağın kenarına takılarak garnitürlenir.

 Şeftalili Milk Shake

Malzemeler:

·    1 bardak soğuk süt

·    3 top vanilyalı dondurma

·    1 adet şeftali

Hazırlanışı:

Şeftali soyulup doğranır. Bütün malzemeler blender?da karıştırılarak bardağa süzülür. Çikolata rendesi ile garnitürlenir.

  Boza

 Bozanın Tanımı ve Özellikleri

Mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday gibi tahıllar, su, un, şeker, yoğurt ve kuru maya katkısı ile su içinde bekleme, haşlama, buzdolabında bekletme, tekrar pişirme, Soğutma gibi işlemlerden geçip fermantasyonu (mayalanması) yapılan, vanilya ve tarçın Eklenerek hazırlanmış soğuk olarak servis edilen geleneksel içeceğimize boza adı verilir. Günümüzde Türkiye?den başka, Kırım, Volga Yöresi, Kafkasya, Türkistan, Balkanlar, Macaristan, Mısır, Arabistan ve İran?da da yapılmaktadır. TÜBİTAK bünyesinde yapılmış olan bir araştırmada bozanın insan sağlığı açısından Son derece yararlı bir besin olduğu ortaya çıkmıştır. Bir litresinde 1000 kalori bulunan Bozanın içinde, A ve B vitaminlerinin dört türü ile (B, B6, B12 gibi) C ve E vitaminleri bulunur. Boza, mayalanma sırasında, gıda maddelerinde çok az bulunan, çok değerli olan Laktik asit üretir. Bu yüzden hazmı kolaylaştırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Satın aldığımız ya da evimizde yaptığımız boza da çeşitli özellikler bulunmalıdır:

·     Bozadaki alkol oranı %2?yi geçmemelidir.

·     Bozanın yapımında doğal maddeler kullanılmalıdır.

·     Mayalandırılan boza en az üç gün dinlendirilmelidir.

·     Boza koyu kıvamlı, tatlımsı, mayhoş bir içecek türüdür.

·     Boza genelde kış aylarında üretilir ve tüketilir.

·     Mayalandırma işleminde genel kurallara uyulmalıdır.

Boza yapıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir.

Bozanın Hazırlanması ve Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar

Türkiye?de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, Arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen de pirinç ve ekmek, nadir olarak kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır. Kepeği alınmış darı unu kazanda kavrulup, yumruk veya tokmakla dövülerek suyla hamur haline getirilip pişirilir. Ardından geniş tepsilere alınarak soğutulur. Soğuduktan sonra elekten geçirilip içine biraz su biraz da şeker ilave edilerek ham boza elde edilir. Ham haldeki bu boza ise eski bozayla karıştırılıp mayalanmaya bırakılarak serin yerde 3?7 gün dinlendirilir. Üzerinde küçük kabarcıkların oluşmasıyla birlikte boza hazır hale gelir. Ülkesine göre alkol oranı %2?6 arasında değişir. Mayhoş boza günümüzde dut ağacından fıçılarda değil, paslanmaz çelik tanklarda üretilmektedir. Bozanın mevsimi 15 Eylül?15 Mayıs arasıdır.

Soğuk kış gecelerini tatlandırmak için boza yapılmak istenirse pratik bir tarifimiz

Aşağıda verilmiştir:

Malzemelerimiz iki su bardağı bulgur, iki su bardağı su ve iki su bardağı şekerden

Oluşmaktadır. Bulgur bir gece önceden ıslatılır ve kabarmaya bırakılır. Bulgurlar iyice kabardıktan sonra üzerine iki bardak su ilave edilerek, orta ateşte pişirilir. Piştikten sonra tel süzgeçten Geçirilerek içine toz şeker konulur. Bu karışım üç gün dinlendirilerek mayalanması sağlanır ve karışım yüzeyinde kabarcıklar oluşmasıyla birlikte boza hazır hale gelir. Bardaklara Doldurulan bozanın üzerine tarçın serpilir.

Farklı malzemelerden yapılmış boza tarifleri:

?BOZANIN YAPIMINDA KULLNILAN MALZEMELER

 (12 Porsiyon luk)

 Su bardağı bulgur (Bulgur yerine darı, arpa ya da bulgur-darı karışımı da kullanılabilir.)

·    21 su bardağı su

·    2 çorba kaşığı un

·    ½ su bardağı yoğurt

·    ½ tatlı kaşığı kuru maya

·    2,5 çorba kaşığı şeker

·    ½ çorba kaşığı vanilya

·    2 çorba kaşığı tarçın

Bozanın Hazırlanışı:

Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda Sıcaklığında 1 gece bekletin. Kısık ateşte 2 saat pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve Süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun. Süzgecin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun. Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli koyulaşıncaya dek pişirin. Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilıyınca içine yoğurt katın. Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık Ortamda 30 dakika bekletin. Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1?2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye kadar karıştırın. Bu karışımı soğumak üzere buzdolabında bekletin. Tarçın ilave ederek servise hazırlayın.

? BOZA Yapımında kullanılan Malzemeler:

·    3 su bardağı bulgur

·    Kahve fincanı pirinç

·    Su bardağı toz şeker

·    1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya

Bozanın Hazırlanışı: Bulgurlar akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün bulgurlar ve pirinç iyice Ezilinceye kadar pişirilir. Mikser ile çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konur. İçine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilıklaştıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak, 20?25 derecelik bir yerde, arasıra karıştırılarak 2?3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Daha sonra karışım serin bir yere alınır ve soğumaya bırakılır.

Bozanın Saklama Koşulları

Boza, mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan koruma şartları Çok önemlidir. Hazırlanan boza dışarıda bırakılmamalıdır. Bu karışım hemen buzdolabına Konmalı ve 2?3 gün içerisinde tüketilmelidir. Boza hava alabilen, sağlıklı cam şişede saklanmalı ve satışa sunulmalıdır. Şişelenmesi sırasında fermantasyonu devam eden bozanın çok hızlı tüketilmesi .

Alkolsüz içeceklerin servisinde ve boşlarının toplanmasında genel ilkeler şunlardır:

·    Sipariş alma aşamasında konukların zevkleri dikkate alınarak içeceklerini nasıl istedikleri sorulmalıdır.

·     İçeceklerin taşınmasında içine doli veya kumaş peçete serilmiş tepsi kullanılmalıdır.

·     İçecekler bir engel yoksa her zaman konukların sağından servis edilmelidir.

·     Doğrudan çıplak masa veya cam yüzeylere bırakılan içeceklerin altına peçete veya doly konulmalıdır.

·     Soğuk içecekler soğuk ve özelliğine uygun olarak servis edilmelidir.

·     Bütün içecekler uygun, temiz bardak ve araçlarla sunulmalıdır.

·     İçecekler eksik veya fazla malzeme ile hazırlanmamalı, reçetede belirtilen ölçülere uyulmalıdır.

·     Katkılı olarak veya katkıları masada eklenecek olan içeceklerin katkılarının içeceklerle birlikte götürülmesi gerektiği unutulmamalıdır.

·     Boşlar masada fazla durmamalı, zamanında kaldırılmalıdır. Su bardağı boş olsa

da konuk masayı terk edene kadar kaldırılmamalıdır. Boşlar kaldırılırken içeceklerin tazelenip tazelenmeyeceği sorulmalıdır.

·     Bardaklar masaya bırakılırken ve masadan kaldırılırken dip kısımlarından veya ayaklarından tutulmalıdır.

KAYNAK

MEB MGEPYİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ DİĞER SOĞUK İÇECEKLER VE SERVİSİ ANKARA 2006

 

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.