TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

Ev Tarhanası Nasıl yapılır

Yazar on Ağu 18th, 2013

Sabah kahvaltıları dâhil her öğün yenilebilen Tarhana Çorbasının. Kökeni Orta Asya?dan gelen Türklere dayandığı söylenmektedir. Ancak tarhana kelimesi Farsçadır. Eskiden Her türlü yiyecek maddesi kurutularak saklanırdı. Yoğurdu  da  saklanması için kurutulurlardı. Tarhana çorbası aslında bu şekilde olmuştur. Kurutulan bütün gıdaların aynı kazanda pişirilmesi, bugün vazgeçilmeyecek önemli bir şifa kaynağı Tarhana Çorbasının bugüne kadar kullanılmasına neden olmuştur. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir.

Türkiye’de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz. Türkiye’de Uşak, Denizli, Kahramanmaraş şehirlerinde ve Beypazarı’nda ünlüdür.

Tarhana Yapımı:

Yörelere göre değişmekle birlikte genellikle şu şekilde yapılır. Yoğurt, nane, un, kırmızıbiber, yeşilbiber, istenirse soğan iyice kıyılıp parçalanarak karıştırılır. Ovularak hamur haline getirilen harç, bir kap içinde üstü bir bezle örtülerek mayalanması ve kabarması için en az bir hafta bekletilir. Bekleme süresi tarhananın türünü belirler. Görece daha uzun süre mayalanmaya bırakılan tarhana ekşi tarhana olur, daha az bekletilerek kurumaya alınan (işleme sokulan) tarhana tatlı tarhana olur.

Mayalanan harç, parçalar halinde bir yörük dokuması ya da bez üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. Kuruyunca da elle ovulup toz haline getirilerek, bazı yörelerde ise daha büyük parçalar ya da simit halinde kurutularak saklanır.

Türkiye’nin batı bölgelerinde, özellikle Rumeli geleneğinde tarhana çorbası, kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan ve mutlaka tarhana otu, tuz, istenildiği kadar acı biber kullanılarak hazırlanır, başkaca katkı malzemesi kullanılmaz

Ev Tarhanası Malzemeleri

1 kilo domates

1 kilo kuru soğan

1 kilo kırmızı salçalık biber

5-6 adet çarliston biber

5-6 adet kırmızı acı biber

1 kilo ev yoğurdu

2 su bardağı dolusu haşlanmış nohut

1 demet maydanoz

1 demet dereotu

Tuz Aldığı kadar un

Nane, kekik, çörek otu, pulbiber, karabiber, kimyon (baharat çeşidi ve miktarı isteğe bağlı olarak kullanılabilir)

Ev Tarhanası nınYapılışı

Domates, biber ve soğanları iri doğrayın, kısık ateşte tencerenin ağzı kapalı yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra robotta çekip, kevgirden geçirin. Haşlanmış nohutu robottan çekin. Büyük bir kapta yoğurdun içine tüm baharatları koyup, karıştırın . Maydanoz ve dereotunu ister incecik doğrayıp hazırlandığınız karışıma ekleyin, isterseniz domatesli karışımı pişirirken saplarıyla ekleyerek beraber pişirebilirsiniz. Piştikten sonra maydanoz ve dereotunun posasını atabilirsiniz. Domatesli karışım, nohut ve yoğurtlu karışımın hepsini büyük bir kapta tuzunu ekleyerek karıştırın.

İlk başta çok, sonradan hamurun kıvamına göre un ekleyerek, ele yapışmayacak bir hamur elde edin.Hamurun mayalanması için üstünü örtüp, sıcak bir ortama koyun. İlerleyen zamanlarda hamurun taşma ihtimaline karşı kabın altına tepsi koyun. Hamuru sabah akşam elinizi ıslatıp biraz yoğurun. 7 ila 14 gün arası hamurun ekşiyip mayalanması için hamuru sabah akşam yoğurarak bekletebilirsiniz. Hamurun kabarması durunca elinizle yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, temiz bir banyo havlusuna yada beze bezeleri elinizle bastırarak serin. Serdiğiniz oda aydınlık ve havadar olsun. Serilen hamurları üstü kuruyunca ters çevirin. Biraz kuruyunca elinizle hafif hafif ufalayın. Kuruma devam ettikçe kuruyan hamur parçalarını didikleyerek küçültmeye devam edin. Hamurları didiklemeden çok kurutursanız sonradan ufalanması zor olabilir, robottan çekmek gerekebilir. İyice kuruyan tarhanayı rondodan geçirin.

Bir iki gün daha havadar yerde kurutup, arasıra elinizle karıştırarak iyice kurumasını sağlayın.Kavanoz veya bez torbalara koyarak saklayın.

Yarasın?

Ev Tarhanası yapmanın Püf noktaları

Tarhana kurutma işleminde özellikle ilk iki gün başında bulunmanız önemlidir. Tarhana beze göre temiz bir banyo havlusu üzerinde daha çabuk kuruyor. Domatesli karışımı pişirdikten sonra, ılıyınca istiyorsanız tarhana otunu içine atabilirsiniz. Hamurun mayalanması için nohut yerine kuru maya veya ekmek mayası kullanabilirsiniz. Tarhananın daha koyu renkte olmasını istiyorsanız, hamuru yoğururken bir miktar domates ve biber salçası ekleyebilirsiniz.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.