SAĞLIKLI YAŞAMIN SPORLA İLİŞKİSİ

Yazar on Eki 21st, 2008

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN DENGELİ BESLENMENİN YANINDA ,SPOR YAPMANIN ÖNEMİ UNUTULMAMALIDIR !

Günümüzde pek çok kişi egzersiz yaparak fiziksel uygunluklarını sağlama, formunu koruma arayışı içindedir. Daha nitelikli bir yaşam seçimi; kişilerin daha iyi beslenme alışkanlıklarına sahip olması ve düzenli egzersizler yapmalarıyla sağlanır. Fiziksel uygunluğu sağlamak için yarışma sporcusu olmak gerekmez. Bu nedenle kendiniz için uygun olan sporu seçerek onu düzenli bir şekilde sürdürebilirsiniz. Sporda artık yarışma amacının dışında, sağlığı koruma düşüncesi de yer almakta ve insanlar bu düşünceyle spor yapmaya davet edilmektedir. Bu davet özellikle gelişmiş ülkelerde yerini bulmakta ve geniş insan kitleleri çok değişik sportif etkinliklerde bulunmaktadır. Yaşam boyu spor sağlıklı yaşam için spor, aerobik jogging, step v.b. gibi sloganlarla spor yapan insanların sayısının arttırılmasına çalışılmaktadır.

Sağlığı korumak için ya da bazı durumlarda sağlığı yeniden kazanmak için spor yapmak bir ?moda? değildir, kent yaşamının insanları içine soktuğu hareketsizliğin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmanın tek yoludur.

İnsan bedeninin hareketsizlik içinde gücünü büyük oranda yitireceği bilimsel bir gerçektir. Ayrıca bedensel hareketliliğin, insanı güçlendirdiği kadar, sağlığını korumasına, dolayısıyla güzelleşmesine, hem mutlu hem de uzun yaşamasına yardımcı olduğu da biliniyor.

Hareketsizliğin yarattığı bedensel güçsüzlüğün çeşitli hastalıklara karşı direnci azalttığı, özellikle kalp ile damar hastalıklarının gelişmiş ülkelerde çok yaygınlaştığı bilinmektedir.

Yıllarca sporun faydaları ile ilgili gerek tıp otoriteleri gerekse ünlü spor ve bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, sporun şu faydaları sağladığı tespit edilmiştir:
1. Kasları mükemmel derecede çalıştırır, kuvvetlendirir, geliştirir ve estetik kazandırır.
2. Her yaşta, her yerde, zaman ve mekan farkı olmadan, istenen bir zamanda yapılabilir.
3. Hareketsizliği önler ve vücut yağını yakar.
4. Kan dolaşımını düzenleyerek, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
5. Göğüs kafesinin genişlemesini sağlayarak, daha iyi bir solunum kapasitesi kazandırır.
6. Vücut hakimiyeti, denge ve konsantrasyonu arttırır.
7. Kötü alışkanlıklardan korur ve bırakılmasını sağlar.
8. Gelişme çağında boy uzamasına, ileri yaşlarda kas erimesini ve eklem rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur.
9. Hanımların genel estetik ve atletik yapı avantajları elde etmelerine yardımcı olurken, selülit ve kilo verme problemlerini

de giderir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
10. Duruş bozukluklarını giderme veya herhangi bir kaza sonrası rehabilitasyon için ideal bir yoldur,

Sporun, bilimsel yapıldığı takdirde, şu hastalıkları önlediği de tıp otoriteleri tarafından tespit ve kabul edilmiştir:

1. Osteoporoz ? Kemik erimesi
2. Artirit ? Eklem iltihabı
3. Stres ? Ruhi ve zihinsel rahatsızlıklar
4. Dolaşım rahatsızlıkları
5. Kalp rahatsızlıkları
6. Organ ve kas zayıflığı
7. Kısmi iktidarsızlık
8. Organ zayıflığı
9. Postür (duruş) bozuklukları
10. Kanser ve şeker hastalıkları

Sporun Cinselliğe etkisi:

1. Sporla kişinin kazandığı kendine güven duygusu, estetik çekicilik ve vücut fonksiyonlarının düzeldiği hissi.
2. Dolaşım, hormon ve kas sistemindeki faydalı gelişme.

3. Dengeli beslenme ile iyi ve faydalı beslenme kültürünün sağlanması ve vücuttaki besin dengesinin etkileyici ve güçlendirici faktörü.

4. Çalışmalardan sonra sinirlilik ve gerginliğin ortadan kalkması ve vücutta salgılanan endorfin hormonu (mutluluk hormonu) seviyesinin artarak devreye girmesi.
5. Bilim adamlarınca yapılan klinik deneylerde, haftada üç gün normal dozda yapılan sporun erkeklerde testosteron hormonu, kadınlarda da östrojen hormonu üretimini arttırması.
6. Tüm bu faktörlerin bir araya gelmesi ile birlikte, egzersizlerin vücutta yarattığı sıcaklık hissinin cinsel duygular üzerinde olumlu etki sağlaması.
7. Ayrıca düzenli egzersizlerin şeker hastalığını önlemesi de bu konuda önemli bir husustur.

Bütün uygar ülkelerin aşağı yukarı hepsinde, özellikle koroner damar hastalıklarından korunmak, aşırı şişmanlık, nedensiz yorgunluk, yüksek tansiyon gibi rahatsız edici durumlara düşmemek için, milyonlarca insan dengeli beslenme ve yaşam boyu spor yapma alışkanlığını kazanmaya çalışıyor.

21?inci Yüzyıl; Dayanıklı İnsanların Çağı

Çok az insan olağanüstü bir dayanıklılığa sahiptir. Fakat bunlar diğerleri için çok önemli bir örnek teşkil eder. Dayanıklılık, 21. yüzyılın başarılı liderlerinin, ayırt edici niteliği ve en önemli ön gereksinmesi olup, onları diğerlerinden farklı kılar.

Dayanıklılık hem fiziksel bir kapasite, hem de bir davranış şeklidir. Bir insanın; uyum sağlama, hızlı değişimlere ayak uydurma, hayatın normal streslerine alışma ve yoğun programlara, yorucu seyahatler ve anlaşmazlıklar gibi akut stres arttırıcılarına meydan okuma kabiliyetlerinin göstergesidir. Dayanıklılık biyolojik bir prensibin sonucudur.

?Fiziksel ve zihinsel gayret gerektiren faaliyetler, özellikle formu korumak ve geliştirmek için yapılıyorsa, buna egzersiz denir?. Kondisyonu iyi olan bir kişinin dayanma gücü daha fazladır. Buna ek olarak insan, egzersizi işin stresli etkileriyle başa çıkmak için bir araç olarak da kullanabilir.

Egzersiz İle Dayanıklılığın Bağlantısı

Egzersiz eskiden beri; yoğun işlerin gerektirdiği dayanıklılığı arttıran, yorgunluğu önleyen en etkin yol olarak kabul edilmektedir. Yaşlanma üzerine yapılan çalışmalar, egzersizin; vücudumuzun yaşlanmayla birlikte fazlalaşan değişim hızını azaltan ve üst düzey liderler olarak ihtiyaç duyduğumuz dayanıklılığın eksilmesini engelleyen, en güçlü silah olduğunu kanıtlamıştır.

Aerobik kapasite;

a) Kanın akciğerde temizlenebilmesi için bol miktarda hava solunması,
b) Kalbinizin kuvvetli hareketiyle yüksek hacimli kanın iletimi,
c) Kan dolaşımı ile oksijenin tüm vücudumuza etkin bir şekilde dağılımı,
d) Kaslara hareket kabiliyeti veren yağ ve karbonhidratların yanması için oksijenden yararlanma kapasitelerini ifade eder.

Aerobik kapasite, ihtiyaç arttığı zaman, iş yapabilme kabiliyetidir, fonksiyonel kapasiteyi belirler ve sağlıklı olmanın anahtarıdır. Fiziksel yönden sağlıklı bir kişinin, günlük hayattaki fiziksel mücadelelerdeki dayanıklılığı daha fazladır. Oysa kuvveti az olan bir kimse, çabuk yorulacağından faaliyetlerine daha çabuk son vermek mecburiyetinde kalacaktır.

Yetişkinlerin 30 yaşından sonra, aerobik kapasitelerinin bir kısmı düşmeye başlar, iki cinsin de 65 yaşından sonraki aerobik kapasitesi, genç erişkinlerin kapasitesinden %30 veya 40 daha azdır. Bununla beraber fiziksel bulgular, egzersiz alışkanlıklarını muhafaza eden yetişkinlerin, antrenmanların yoğunluğuna ve düzenine bağlı olarak, aerobik kapasitelerinin ve dayanıklılıklarının daha fazla bir bölümünü muhafaza ettiklerini ortaya koymuştur.

Başka bir deyişle, aktif olmayan 65 yaşındaki bir insan, düzenli olarak egzersiz yaparak 20 yıl önceki (45 yaşındaki) kalp ve solunum formunu kazanabilir.

Ne yazık ki ?önceki performans, gelecekteki performansımızı garanti edemez?. Bir zamanlar çok aktif olan atletler bile bu gerçekle karşı karşıyadırlar: Aktif yaşam tarzları muhafaza edilmedikçe, önceki performanslarının, mevcut form ve dayanıklılık seviyelerine etkileri yoktur. Gençken çok atletik ve aktifseniz ve orta yaşlarda egzersizi tamamen keserseniz, aerobik kapasitenizin azalması, hayatı boyunca oturarak vakit geçirenlerinkinden daha fazla olacaktır.

Egzersiz Yaparken Ne Kadar Enerji Harcıyoruz?

Yaktığınız kalori miktarı; kilonuza, uyguladığınız aktiviteye ve egzersizlerin şiddetine göre değişir. Her aktivite farklı zorluk düzeylerinde uygulanabilir. Daha yüksek tempo ile çalışırsanız, sizin kadar yoğun çalışmayan birisine nazaran daha fazla enerji harcayıp, daha çok kalori yakmış olursunuz.

 

6 yorum

  1. seçkin arslan Diyor ki:

    Performans ödevim vardı çok sayıda siteye baktım ama bulamadım bu siteye girdim ve aradığım şeyi buldum.
    PAYLAŞAN KİŞİYE TEŞEKKÜR EDİYORUM…

  2. .kk Diyor ki:

    süper yha cok güzel yardımcı oldu vala harika..

  3. .kk Diyor ki:

    çlkşçş

  4. .kk Diyor ki:

    cok güzel süper cok işime yaradı harika

  5. .kk Diyor ki:

    süper olmuş çok işime yaradı harika.

  6. hasan hatce Diyor ki:

    ya be daha kısa ve güzel bişi bekliyordum arkadaşlar

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.