TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

Ağırlama Endüstrisi

Yazar on Nis 23rd, 2010

Evinden uzakta olan kişilerin her türlü yatak, yiyecek içecek ve eğlence ihtiyaçlarım karşılayan işletmelerin oluşturduğu endüstriye “Ağırlama endüstrisi” denir.

Bu işletmeler yiyecek içecek işletmeleri ve konaklama işletmelerinden oluşur.

Ağırlama endüstrisi ne demektir?

AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİ İLE İLGİLİ SINIFLAMALAR

Ağırlama endüstrisi konaklama işletmeleri ve konaklama dışındaki yiyecek içecek işletmeleri olarak ikiye ayrılır:

A-Konaklama işletmeleri: insanların geçici konaklama ihtiyacım karşılayan işletmelerdir. Çoğunda, konukların yeme içme ve eğlence ihtiyaçları da karşılanır.

Konaklama işletmeleri de ikiye ayrılır.

1 Asli Konaklama İşletmeleri: Otel, motel, tatil köyü ve pansiyonlardır.

2 Yardımcı Konaklama İşletmeleri: Kamping, apart otel, hostel, oberj vb.dir.

Oteller; Asıl fonksiyonları müşterilerin geceleme ihtiyaçlarını sağlamaktır. Bu hizmetin yanında yeme içme, eğlenme ihtiyaçları için yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de olabilir. En az yirmi odalı tesislerdir.

Otel

Moteller: Yerleşim merkezleri dışında, karayolu güzergahı veya yakın çevrelerinde inşa edilir. Motorlu araçlarıyla yolculuk yapanların konaklama yeme içme ve araçlarının park ihtiyaçlarını karşılarlar. En az on odalı konaklama tesisleridir.

motel

Tatil Köyleri: Doğal güzellikler içinde ya da arkeolojik eserler civarında kurulur. Rahat bir konaklama yanında çeşitli spor ve eğlence hizmetleri de sağlanır. En az elli odalı konaklama tesisleridir.

Pansiyonlar: Konaklama tesisi olarak planlanıp inşa edilmişlerdir. Yo netimi basittir. Müşteriye yeme içme hizmeti verir veya müşterilerin kendi yemeklerim bizzat hazırlayabilirle imkanları vardır. En az on beş odalı konaklama tesisleridir. Turizm alan ve merkezlerinde özel durumlarda en az beş odalı tesislere de pansiyon hakkı verilmektedir.

Kampingler: Karayolu güzergahları ve yakın çevrelerinde, kent girişlerinde, deniz, göl, dağ gibi doğal güzelliği olan yerlerde kurulur. Genellikle turistler kendi imkanları ile geceleme, yeme içme, dinlenme, eğlence ve spor ihtiyaçlarını karşılarlar. En az otuz ünitelik tesislerdir.

Kamping

Apart Oteller: Belgeli bir otel, tatil köyü yatırım veya işletmesi bütünü içinde yer alır. Müşterinin kendi yeme ve içme ihtiyacım karşılayabilmesi için gerekli teçhizat ile donatılmıştır. Bağımsız apartman veya villa tipinde, konut olarak inşa ve tefriş edilir, fakat otel gibi işletilen konaklama tesisleridir.

Hostel: Yiyecek hazırlama veya çamaşır yıkama gibi ihtiyaçların müşteriler tarafından yapılabilmesine imkan sağlayan gerekli araçlarla donatılmış konaklama tesisleridir.

Oberj: Kırsal bölgelerde­ki gezilerde kullanılmak üzere yapılmış, konaklama birimidir. Bir veya birkaç odadan oluşan kulübe şeklinde inşa edilmiştir.

 Oberj

B Konaklama Dışındaki Yiyecek içecek İşletmeleri: Konaklama birimleri dışında sadece yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerdir.

1 Belgelerine göre;

a) Turistik belgeli işletmeler: Turizm Bakanlığı tarafından belgelendirilen işletmelerdir.

b) Belediye belgeli işletmeler: Bakanlık belgeli olanların dışında bulunan, belediye tarafından belgelendirilen işletmelerdir.

2 Ekonomik şartlarına göre;

a) Ticari işletmeler: Bu işletmeler verdikleri hizmetin karşılığında belli bir ücret alan işletmelerdir. Restoran, bar, cafe vb. işletmeler gibi.

b) Resmi kurumlar ve fabrikalar: Devlete ait resmî kurumlar, hastaneler, hapishaneler, yatılı okullar ve fabrika yemekhaneleridir.

c) Hayır kurumları: Fakirlere, muhtaç olanlara hiçbir ücret alınmadan yiyecek, içecek verilen yemekhanelerdir. Ülkemizde aşevi diye bilinen yer­ler bu tür hayır kurumlarındandır.

3 Faaliyet alanlarına göre;

Bu sınıflamada satılan ürünün ve servisin türü temel alınmıştır.

? Restoran

? Restoran

? Bar

? Cafe

? Pub

? Disko

? Gece Kulübü

? Kafeteryalar

? Catering vb.

Restoran: Tabldot, alakart veya özel türde yemek ve bu yemeklere uygun servisleri ile yeme ve içme ihtiyacını karşılayan turizm tesisleridir. Lokantalar ikinci sınıf, birinci sınıf ve lüks lokantalar olarak üç sınıfa ayrılır.

Bar: Konukların içecek ihtiyacım karşılayan işletmelerdir. Genellikle alkollü içecek servisi yapılır.

Cafe: Hafif türde yiyecek, içecek ve pasta servisinin yapıldığı işletmelerdir.

Pub: Çok hafif yiyecek ve alkollü içeceklerin servis edildiği işletmelerdir.

 

Disko: Daha çok dans etmek için gidilen, çerez türü yiyeceklerin ve alkollü içeceklerin servis edildiği işletmelerdir.

Bar

Gece Kulübü: Canlı müzik ve show programı olan, dans da edilebilen hafif yiyecek

 ve alkollü içeceklerin servis edildiği işletmelerdir.

Kafeteryalar: Süratli, temiz ve kaliteli yeme içme hizmetinin garson servisi olmadan müşteriye sunulduğu işletmelerdir.

Catering: Yiyeceklerin üretildiği ve şahsının dışarıya yapıldığı işletmelerdir. Örneğin, uçaklarda verilen yiyecekler.

AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNİN ÖNEMİ

Bir önceki konuda, turizmin bugün ulaştığı noktadan söz etmiştik. Ağırlama endüstrisi ve taşımanın rolü bunda çok büyüktür. Her ikisi de turizmin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu konuda daha çok ağırlama endüstrisinin etkisi üzerinde durulacaktır.

İlk çağlarda; daha önce de anlatıldığı gibi, konaklama birimleri yoktu veya çok azdı. Bir yerden bir yere gitmek uzun sürmekte, zor olmaktaydı. Yol boyunca konaklama yerlerine ihtiyaç vardı. Günümüzde ise binlerce otel bulunmaktadır. Ulaşım hizmetleri hızlı olduğundan yol üzerinde fazla konaklama birimine gerek duyulmamaktadır. Ama şehirlerde, tatil yörelerinde büyük oranda talep olmaktadır.

Turist gittiği yerde konaklama ve yiyecek içecek ihtiyacının karşılanmasını bekler. Bunu ise en iyi sağlayacak olan ağırlama endüstrisidir. Günümüzde, turistin talep eğilimi bu ihtiyacı karşılayabilen ülkelere doğru olmaktadır.

Ülkemizdeki turistik tesislerin yeni yapılmış ve modern teçhizatla donatılmış olmaları, diğer ülkelere karşı avantaj sağlamaktadır.

Türkiye’deki işsizlik problemine ağırlama endüstrisindeki gelişmeler çözüm getirebilir.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.