TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

AY SONU F&B VE GENEL ENVANTER SAYIMI

Yazar on Ara 30th, 2008

Her ayın 10. ve 20. günlerinde sadece yiyecek ve içcek malzemelerini kapsayan, ayın son gününde ise yiyecek, içcek ve sarf malzemelerini kapsayan envanter sayımı yapılır. Sayım yapılacağı saat  ve günler Muhasebe Müdürlüğünce  duyrulur.Butun tesisler için en önemli işlemlerden biri olan olan fakat coğu kez  manuel  ve  zaman alan bir işlem olması sebebiyle   sıhatli yapılmayan envanter sayımları ,günümüzde teknolojinin gelişmesiyle  daha sıhhatli  yapılmaya başlanmıştır.
  ?Tesiste mevcut tüm yiyecek ve içecek ürünlerinin sayımı Muhasebe departmanının kontrolü altında yapılır.
  Muhasebe departmanından sayıma:
-Cost Controller
-Depo Şefi
-Muhasebe ve Depo elemanları
 -Housekeepıng departmanından sayıma:
 -Asst. Housekeeper
 -Çamaşırhane Şefi
 -Departman elemanları
 -Tüm departmanlar sayılacak malzemenin bulunduğu mekânları sayımın yapılabileceği düzene getirir.
?Departmanlar arasında sayıma tabi olan malzeme transferi yapılmaz.
?Depodan mal çıkışı ve satıcılardan depoya mal girişi durdurulur.
?Sayım işlemi Cost Controller tarafından hazırlanan sayım listesi üzerinden yapılır.
?Sayım, sayılacak departmanlardan yetkili ile birlikte Cost Controllerin nezaretinde sayım mekânına gidilir, sayım işlemi gerçekleştirilir.
?Sayım işlemi bittiğinde  tutulan sayım listesi  Cost Controller ve sayımın yapıldığı departmanın sorumlusu tarafından imzalanır.
?Sayım, sayımın yapılacağı ünitelerdeki  müşteri operasyonu ve servisi tamamlandıktan sonra yapılır.
?Sayıma tabi malzemesi olan departmanların sorumluları, bu prosedür gereği sayımın doğru bir şekilde yapılması ve yaptırılması konusunda Muhasebe Müdürü?ne karşı Muhasebe Müdürü ?de Genel Müdür?e karşı sorumludur.
?Tesis İşletme malzemelerinin  periyodik sayımı raporlama standartlarının
Oluşturulması ve bu suretle :
 1 – Keten malzemeler,
2 ? Cam malzemeler ,
3 ? Porselen malzemeler ,
4 ? Metal malzemelerinin,
Sağlıklı ve güvenilir şekilde envanterler yapılır.
 Yiyecek ve İçecek Departmanı :

 İşletme malzemelerinin sayım hazırlığı aşağıda belirtilen şekilde olmalıdır:
 1 ? Sayıma dahil tüm malzeme yıkanır,
2 ? Departman ara depolardaki tüm malzemeler sayım mahaline getirilir , koli ve kutulardan çıkartılır , departman sorumluluğundaki hiçbir depoda malzeme kalmadığı kontrol edilir , kat ofislerindeki  malzemeler de sayım mahaline getirilir.
3- Sayım malzemelerinin  kullanıldığı istasyonlardaki malzemelerde sayıma hazır hale getirilebileceği gibi Cost Controller uygun görmesi halinde belirli istasyonlarda toplana bilir.
4 ? Sayım malzemeleri cins ve sınıflarına göre sayım öncesinde  yiyecek-içecek departmanı tarafından tasnif edilir , sayım mahaline  sayılabilecek düzende yerleştirilir.
5 ? Departman imkanları ölçüsünde  tasnif esnasında  yapılan ön sayımalar ilgili malzemenin  üzerine yazılı olarak bırakılır. Bu sayımlar Cost Controllerin tasarrafundadır.
  Housekeeping Departmanı :1 ? Müşteri odalarındaki tablo ve bardakları sayımın yapılacağı günün sabahında Asst.Housekeeper koordinasyonunda , hosekeepıng elemanları tarafından kontrol edilir ve her odada malzemenin tam olaması sağlanarak Cost Controller ve Asst.Housekeeper birlikte sayım gerçekleştirilir.
2 ? Yatak odalarındaki keten malzemenin  tamam olup olmadığı  kontrol edilir varsa eksikler tesbit edilir bu tesbitten sonra oda tiplerine göre  bir odada bulunan keten  malzeme miktarı baz alınarak oda tiplerine göre otel oda sayısı ile çarpılarak  Asst.housekeeper ve Cost Controller tarafından sayılır.3 ? Servis ve Housekeeping departmanındaki işletme malzemeleri Asst.Hausekeeper ve F&b sayım sorumlusu nezaretinde  Cost Controller tarafından sayılır. EK NOT : Sayım esnasında müşteri hizmetlerine sunulamayacak düzeyde bozuk malzeme  sayım esnasında ayrılır ana sayıma dahil edilmez , standart dışı malzeme sayım listesine alınır. Bu standart dışı malzemeler sayım sonunda malın sahibi departman  tarafından ayrı bir stok olarak tutulur , müşteri hizmetlerinde kullanılmaz ve tesis yönetiminin konuya ilişkin alacağı karar  doğrultusunda  işlem görür.

 

 

 

 

 

 

Kaynak 

 

http://www.costcontrollernet den faydanılmıstır.

1 yorum

  1. adnan Diyor ki:

    Ana ambarın (0)depo olarak düşünüldüğü 5 yıldızlı bir otelde Mutfak ve diğer departman giderlerinin ay içerisinde direk tüketime atılması bize ne gibi kötü sonuçlar doğurur.
    Yıllardan beri cost işini yapıyorum.Benim mantığım ve bilgim böyle bir sisteme el vermiyor.
    Özellikle ilk madde ve ticari mallar baz alarak görüş ve düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.