TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

Balık Türleri (I-L)

Yazar on Ağu 25th, 2009

İSKORPİT (Scorpaena porcus)

 

Yasamı aynı aileden olan Lipsoz?un aynıdır. Farkları, iskorpitin lipsoza göre daha küçük olması (ortalama 20?30 santimetre) ve renginin koyuluğudur. İskorpitin de dikenleri lipsoz gibi çok zehirlidir. Bu nedenle yakalandığında Dikkat edilmelidir. Eti lezzetli ve çok yararlıdır.

 

 

İSPARİ İSPAROZ (Diplodus annıüaris)

 

Bütün denizlerimizin sıcak ve ılık sahil bölgelerinde yasayan bir karagöz türüdür. 16?20 santimetreye büyüyebilir. Deniz kurtlan, karides, yosunlar ve balık yavrularıyla beslenir. Göçer Balıklardandır. İlkbahardan yaz sonuna kadar üremelerini sürdürür. Eti beyaz, yağlı ve lezzetlidir.

 

İSTAVRİT (Trachurus trachurus)

 

Denizlerimizde sankanat istavrit (Akdeniz) ve karagöz istavrit (Karadeniz-Marmara) olarak iki türü Yasar. Boylan karagözde 15?25 santimetre, en çok 30 santimetre, sarıkanatta ise 30?50 santimetre Olur. Küçüklerine kraça denir. Gezici balıklardır. Hamsi, çaça, çamuka gibi küçük balıkların yavrularıyla beslenir. Mayıs-ağustos arası sürüler halinde ürer. Lezzetli eti, çeşitli Yemekleri ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri en yüksek balıklardandır.

 

 

İSTRONGİLOS (Spicara smaris)

 

Bütün denizlerimizde ve denizlerin nehirle karısan acı su bölgelerinde yasar. İzmaritle aynı ailedendir. Erkekleri 13-16, disileri 15-20 santimetre boy ve 50-100 gram ağırlıkda olur. Suların ısısına göre açık denizle kıyılar arasında gidip, gelirler. Nisan-mayıs, bazen de temmuza kadar üreyip 40-60,000 yumurta döker. Planktonlar, küçük hayvanlar ve deniz bitkileriyle beslenir. Eti lezzetlidir, bol bulunduğu için ekonomik değeri vardır.

 

 

İZMARİT (Maena smans)

 

Denizlerimizin yerli balıklarındandır. Küçüklerine kancur, büyüklerine kanal izmariti denir. Boyu ortalama 15 santimetre, dişileri daha küçük olur. Hareketli ve kurnazdır. Yaz Aylarında sahillere kadar sokulur. Üst, ön dikenleri tehlikelidir. Batar ve yara yapar. 10?12 yıl yasayabilir. Erkekleri 3, dişileri 2 yaşında olgunlaşıp, 60?70,000 yumurta verir. Balık yumurtaları, yavruları ve Yosunlarla beslenir. Eti beyaz ve lezzetlidir. Bol tüketilir.

 

KABABURUN (Chondrostoma nasus)

 

Çesitli türleriyle ülkemizde yaygındır. Göl ve nehirlerin giriş-çıkışlarının dibe yakınlarında çakıllı bölgelerde yasar. Boylan 25?40, en çok 50 santimetre olur. Taslara yapışık yosunlar, bitki kökleri ve dip hayvanlanyla beslenir. Mart-mayıs arası ürer ve 100,000′e yakın yumurtasını çakılların üstüne yapıştırır. Farklı türleri, bölgelere göre çeşitli şekillerde değerlendirilir.

 

 

KADİFE BALIĞI (Tınca tinca)

 

Kuzey bölgelerimizin bol bitkili durgun veya yavaş akıntılı sularında yasar. Genelde 30?40 santimetre en çok 60?70 santimetre olur. Planktonlar, küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenir. Gündüzlerini dipte geçirip geceleri avlanır. Mayıs-haziran arası üreme yapar. Eti lezzetlidir. Sazan yetiştiriciliğinde yardımcı olarak düşünülen bir balıktır. Sportif yönü zevklidir.

 

 

KÂĞIT BALIĞI (Trachipetnıs trachypetrus)

 

Çok yassı vücuduyla kâğıt ismini alır. Ilık denizlerin 15?20 metre derinliklerinde, göç etmeyip ısı şartlarına göre yer değiştiren planktonlar, omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenen, boyları 3 Metre olabilen bir balıktır. Karadeniz’de rastlanmaz, diğer denizlerde seyrek görülür. Sakin, yavaş ve ahenkli yüzen, sırasında çok hareketli olabilen bir canlıdır. Bahara doğru sahillere sokularak İklim şartlarına göre yaz boyunca ürer. İlginç bir balık olarak denizleri süsler.

 

 

KALKAN (Psetta maxima)

 

Bir dip balığı olan kalkan, Karadeniz’in en tanınmış balıklarındandır. Boğazlar, Marmara, Ege ve Akdeniz’de seyrek rastlanır. Gezici balık değildir. Bütün hayatı dipte yatmakla geçer. Batı Akdeniz, Atlas Okyanusu ve Simal Denizi’nde, kalkanın diğer türleri yasamaktadır. 25?30 yıllık ömrü olan kalkan balığı, 1 metre boya erişebilir. Sahillerde 5?10 metreden başlayarak 300?400 metre derinliklere inebilir. Etçil ve fazlasıyla obur bir balıktır. Erkekleri 5?6, dişileri ise 6?7 yaslarında olgunlaşıp üremeye geçebilir. Üremeleri 10°-15° C sularda nisandan hazirana kadar sürer. Milyonlarca yumurta vermesi yanında etinin lezzeti ve verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksektir.

 

KANATLI KIRLANGIÇ (Cephalacanthus volitans)

 

Boyları 50 santimetreye ulaşabilen ve kırlangıcın bir türü olan bu balıklar, güzel ve bezeli renkleriyle Ege ve Akdeniz’de yasar. Su yüzeyinden 1?1,5 metre yüksekte 1?10 saniyelik sürede 30?35 m.lik uçuşlarla denizleri süsler. Suların ısınmasıyla beraber sahillere yaklaşarak, mayıs-temmuz arası ürer. 10?80 metre derinliklerde yumuşakçalar, kabuklular ve böceklerle beslenir.

 

 

KARAGÖZ (Diplodus vulgaris)

 

Bütün denizlerimizde, çoğunlukla Marmara ve Ege’de ılıman suların kayalıklarında yasayan, bol bulunan ve sevilen yerli balıklarımızdandır. Sürüler halinde yasar. Suların ısı şartlarına göre bahar aylarından ağustosa kadar üreme yapar. Çeşitli türleri sularımızda yasar. Kuyruğu lekeli ve çizgili olanı ısparoz/ispari olarak tanınır. Lezzetli eti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksek bir balıktır.

 

 

KAYIS BALIĞI (Ophidion barbatum)

 

Denizlerimizde seyrek rastlanan, 2?3 metreden 150 metreye kadar derinliklerde, üstü bitkilerle örtülü kumsal, çakıllı diplerde fazla göç etmeden yasayan bir balıktır. Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenir. Boylan 30 santimetre olabilir. Bahar-yaz sonu üreme yapıp 15?18,000 yumurta döker. Eti lezzetlidir. Fakat seyrek bulunduğu için ekonomik değeri yoktur.

 

 

KEDİ BALIĞI (Scyliorhinus canicula)

 

Köpekbalığı ailesindendir. Sıcak ve ılıman denizlerin 3 metreden 1,000 metreye varan derinliklerinde fazla göç etmeden yasar. Kabuklular, omurgasızlar ve balıklarla beslenir. Boyları ortalama 80?150 santimetre olur. Kuşlar gibi çiftleşip, yumurtlayarak ürer. Bahar aylarında yumurtalarını bir torba içinde kayalıklar arasına bırakır. Bir mevsimde birkaç kez yumurtlayabilir. Kuluçka süresi 15 gündür. Eti lezzetli olup yenilebilir. Ayrıca sportif avcılığı da yapılır.

 

 

KELER (Squatina sguatina)

 

Köpekbalığı ailesindendir. Sıcak ve ılıman denizlerin 5?100 metre derinlerinde sahil

Yakınlarında veya 70?400 metre açıklarında, kumlu, çamurlu alanlarda fazla göç etmeden yasar. Boyu 2 metreye ulaşabilir. Büyük ağzıyla dipteki ölü veya diri balıkları, omurgasızlarla sürü halindeki balıkları yutarcasına yiyerek beslenir. Bahar sonu yaz aylarında dişiler, gruplar oluşturarak sahillere yakınlarda döllenir. 18?20 ay sonra tek baslarına 10?18 arası canlı yavru doğurur. Yüzgeçlerinin eti yenebilir, karaciğerinden yağ ve vitamin elde edilir.

 

KIKLA LAPİN (Labrus berggylta)

 

Ilık ve sıcak denizlerimizin yosun ve bitkilerle kaplı taslıkların 2?30 metre derinlerinde yasar. Dişi ve erkekleri arasında boy ve renk farkları görülür. Boyları 30?40, en çok 60 santimetre (dişilerde) olabilir. Yumuşakçalar ve kabuklularla beslenir. Dişleri çok kuvvetlidir. Üremeye yakın erkekleri, deniz bitkileriyle dişiye yuva hazırlar. Mayıs-ağustos arasında yumurta verir. Eti lezzetlidir. Ayrıca sportif avcılığı değerlidir.

 

 

KIRLANGIÇ (Trigüa lucema)

 

Ege, Akdeniz ve Marmara’nın fazla göç etmeyen, yerli balığıdır. Kısmen Karadeniz’de rastlanır. Ihk denizlerin sahil yakınlarında 5?300 metre derinliklerin diplerinde çiftler halinde yasar. Küçüklerine derviş balığı da denir. Ortalama 25?50 santimetre olur. 80 santimetre ve 6?8 kilogram olanlarına rastlanır. 15?20 yıllık yasamı vardır. 3 yasında olgunlaşıp sahillerden uzakta üremelerini yapar. Küçük kabuklular, yumuşakçalar, deniz bitkileri ve böceklerle beslenir. Etinin lezzet ve Yararıyla, her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir. Diğer Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde de bol tüketilir.

 

KIRMA MERCAN (Pagellus aceme)

 

Mercan ailesindendir. 0?400 metre bazen de 700 metre derinliklere inebilmektedir. Yasam çevresi taslık, kayalık ve dibe yakın yerlerdir. Boyları 35?40 santimetreye ulaşabilir. Eti beyaz, gevrek ve lezzetlidir. Marmara, Çanakkale Boğazı ve Ege’de bolca bulunur. Ekonomik değeri yüksektir. Denizlerdeki ısıya göre ilkbahardan başlayarak ağustosa kadar üremeleri sürer. Etçil balık olan mercanlar çeşitli küçük balıklar, kabuklular ve omurgasızlarla beslenir.

 

KIRMIZI HAVUZBALIĞI

 

Biyolojik yasamı diğer havuz balığı türleri gibidir.15?20 cm boyu ve renginin güzelliği ile eski çağlardan beri havuzların şimdilerde de akvaryumların klasik ve kıymetli balığıdır. Çin’de ve Japonya’da üretilen çeşitli türleri ve formları vardır.

 

 

 

KIZILGÖZ (Rutilus mtilus)

 

Karadeniz, Trakya, Marmara ve Kuzey Batı Anadolu’nun sahil bölgelerindeki nehirlerde yasar. 25?30, en çok 50 santimetreye büyür. Kızılkanatla büyük benzerliği vardır. Küçük canlılar ve Bitkilerle beslenir. Bahar aylarında ürer ve 50?100,000 yumurta bırakır. Eti değerli olmadığı için daha ziyade yem olarak kullanılır. Nehir ve kıyılardaki yırtıcı balıklar ve kuşlar içinde iyi bir besindir.

 

 

KIZILKANAT (Scardinius eıythrophthalmus)

 

Kuzey Anadolu’da soğuk olmayan ağır akışlı nehirler, göl ve göletlerin yumuşak tabanlı zeminlerinde yumuşakçalar ve bitkilerle beslenerek 10?11 yıl yasar. 20?40 santimetre boy ve 200?400 gram ağırlıkta olur. 3?4 yaşında olgunlaşıp kg/ağırlığına göre 600,000 yumurta döker. Eti lezzetli fakat çok ince kılçıklı olduğu için makbul değildir. Turna gibi yırtıcı balıklar için değerli bir yemdir.

 

 

KOCAAĞlZ (Aspius aspius)

 

Trakya, Marmara ve Kuzey bölgelerimizin hızlı akarsularında yasar. Ortalama 60?80, en çok 100 santimetre boy ve 2?4 kilogramdan 10 kilogram ağırlığa erişebilirler. Etçil bir balıktır, su içindeki Her türlü hayvanla beslenir. Erginleri yalnız dolaşır. Cinsel olgunluğa 4?5 yaslarında ulaşıp nisan-temmuz arasında 80?100,000 yumurta verir. Az lezzetli eti nedeniyle ekonomik değeri bölgeseldir. Buna karsın olta avcılığı çok zevkli bir balıktır. Yasam karakteri bu balığın aynı olan “aps. vorax” türü Fırat ve Dicle Nehirlerinde yaygındır. Sis balığı olarak tanınır. Boyları 40 santimetre olur.

 

 

KOLYOZ (Scomber japonicus)

 

Bütün denizlerimizde bulunmakla beraber daha çok Marmara balığı sayılır. Şeklen uskumruya çok benzer fakat ayrı bir türdür. Büyük Okyanus’ta da sürüler halinde yasar. Küçük balıklar, yavrular Ve planktonlarla beslenir. 2?3 yaşlarında olgunlaşan dişileri temmuz-ağustos arası 300?400,000 yumurtasını denize bırakır. Eti uskumru kadar lezzetli olmamakla beraber, taze-kuru-tuzlu olarak bol tüketilen bir balıktır.

 

KÖMÜRCÜ KAYASI (Gobius niger)

 

Bütün denizlerimizin nehir ağızlarına yakın, bazen de acı su bölgelerinde, 75 metreye kadar derinliklerin kumlu, çamurlu diplerinde fazla göç etmeden yasar. Boyları en çok 18?19 santimetre Olabilir. Mart-mayıs arasında 1,000?6,000 arasında yumurta vererek ürer. Bu yumurtalara erkekler bekçilik yapar. Küçük kabuklular, yumuşakçalar ve balıklarla beslenir. Eti beyaz, lezzetli ve yararlıdır.

 

 

KÜÇÜK KAYABALIĞI (Gobius (Ponücola) syrman)

 

Karadeniz kıyılarına akan nehirlerin küçük kabuklular ve yosunlarla kaplı zeminlerinde acı su-tatlı su karısımı sahillere yakın yerlerde yasar. Boyu 18-22, en çok 25 santimetre olur. Yumusakçalar ve özellikle kabuklularla beslenir. Nisan-mayıs arası doğan yavrulara, erkek bekçilik yapar. Diğer kayabalıkları gibi eti beyaz, lezzetli ve yararlıdır. Ekononıik değeri bölgelere göre değisir.

 

 

KUM TRAKONYASI (Trachmus araneus)

 

Ilık denizlerin sahil bölgelerinde 2-3 metreden 100-150 metreye varan derinliklerde yumuşak kumlar arasında ömür geçirir. Beslendiği küçük balıklar, böcek, yumuşakça ve kurtlara karsın çok Süratli bir avcıdır. En fazla 50 santimetreye büyüyebilir. Dikenleri trakonya gibi zehirli ve insan için tehlikelidir. Eti lezzetli olmakla beraber tehlikesinden ötürü az avlanıldığı için ekonomik değeri yoktur. Kışın derin sularda geçirip, mart basından itibaren sığlara sokulup, yaz sonuna kadar üreme yapar.

 

 

KUPES (Boops boops)

 

Altın kuşak da denir. Ilıman ve sıcak denizlerde yasar. Akdeniz, Ege ve Marmara’da bulunur. Marmara’dakilerin bir bölümü Karadeniz’e çıkar ve döner. Yosunlar, balık yavruları ve kabuklularla Beslenir. Boyları 15?25, en çok 35 santimetre olur. Üremelerini bahar sonunda yapar. Karagöz ve çitari ile aynı türdendir. Eti lezzetlidir. Ancak bölgesel değerlenir.

 

 

KURBAĞA BALIĞI (Uranoscopus scaber)

 

Akdeniz, Ege ve Marmara’da taslık ve yosunlu bölgelerde yasar. Dipte yatarak basının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp, avlar. Nisan-mayıs aylarında kışladıkları derin Sulardan sahillere, bazen de acı su bölgelerine sokulup temmuz-eylül arasında üreme yapar. Kg./ağırlığına göre 10,000?20,000 yumurta döker. Yavrular, önce planktonlarla daha sonra ise omurgasızlarla beslenir. Eti lezzetlidir. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır.

 

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.