Enginar
Geçen gün mahallemizdeki pazarda enginarın fiyatını sordum. Enginar fiyatları almış başını gitmiş. Sanırım Enginarın Kıbrıs?tan geliyor olması fiyatının yüksek olmasına neden oluyor.Öyle dediler. Bizde yerli ürünün çıkmasını bekleriz. Hem İzmir?in Enginarı bir başka oluyor. Neyse ben Enginarı anlatayım sizlere;
Enginar Bitkisi: Yumru şeklinde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir bitki olan Enginar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengindir.
Enginarın Faydaları nelerdir: Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek kumlarını döker. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur. Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. İshali keser. Ter kokusunu giderir. Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.
Enginar nasıl kullanılır? Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılır. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir. Karaciğer rahatsızlığı olanlar, enginarın karaciğer üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle özellikle son zamanlarda Enginar Hapı kullanımına yöneliyorlar. Enginar Hapı faydalı ve pratik olmakla birlikte kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak gerekir.
Bol bol tüketin diye söylerler. Bende bu öneriyi dikkate alıp bu mevsimde en çok tükettiğim sebze grubuna sokuyorum taze Enginarı. Genelliklede Kadıköy?den çarşıdan alırım.
Çeşme ve Karaburun enginarın bolca yetiştiği yerler, tezgâhlarda ilk olarak Ege ve Akdeniz in narin, küçük sakız cinsi enginarları görünüyor. Sonra İstanbul ‘un büyük Bayrampaşa enginarları çıkıyor. Geçen sene mart sonunda Çeşme’de bir esnaf lokantasında, yeni toplanmış ve yemek haline gelmeyi bekleyen enginarları görmüştüm ama dediklerine göre çok yağmur yağdığından enginarlar bozulmuştu ve orada bile çok pahallıydı. Eee bu sene yine aynı durum.
Roma Usulü Enginar – Carciofi alla Romana
Malzemeler: 6 kişilik
- 12 küçük ya da 6 büyük boyda enginar
- Limon suyu – (büyükçe bir limonun yarısının suyu ya da daha fazlası)
- 1 (cup) su bardağı zeytinyağı
İç malzemeleri:
- 3 tepeleme yemek kaşığı, ince doğranmış maydanoz yaprağı
- 3 tepeleme yemek kaşığı ince doğranmış taze nane
- 3 diş sarımsak, deniz tuzuyla ezilmiş (ben sarımsak yerine 4 adet taze soğan kullandım.)
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- Taze öğütülmüş karabiber
- 1.5 limon, dilimlenmiş
tarif:
- Enginarların bütün yapraklarını tek tek koparın. Eğer sap kısmı narinse sert dış kabuklarını soyun ve 3 cm. yüksekliğinde bırakın. Eğer sertse sapını kesin. Ortada kalan tüylü bölgeyi çay kaşığıyla kazıyarak iyice temizleyin. Kararmaması için limonla ovalayın. Keskin bir bıçakla enginarın kenarlarını düzgünce kesin ve limonlu su dolu kabın içine atın.
- Bütün enginarların yanyana sığacağı genişçe bir tencereye, doldurulmuş enginarları oyuk kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde içlerindeki malzeme, pişerken dağılmaz.
- Tenceredeki malzemenin üzerine zeytinyağını, limon suyunu ve bir miktar tuzu gezdirin. Enginarların üçte birine gelecek kadar sıcak su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatarak 30 dakika civarında kısık ateşte pişirin. Bu süre enginarların ebadına ve tazeliğine göre değişebilir. ( ben 40 dakika pişirdim)
- Bıçağı enginara sapladığınızda kolayca kesiliyorsa pişmiş demektir. İdeali tenceredeki yağın kremalize olduğu halidir.
- Soğuduktan sonra enginarlar ters çevirip içindeki malzemeyi göstererek, dilimlenmiş limonla servis yapın. Sapları duruyorsa piştiği şekilde de servis yapabilirsiniz.
Bu tarifle yapılmış enginar gerçekten lezzetli oldu. Bence dereotu da eklenebilir.
Kaynak:
http://www.evcini.com/2005/04/_tarif_fotoraf_1.html
Tarif: Rogers-Gray / Italian Country Cook Book
http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/enginar.html
http://kulaktandolmatarifler.wordpress.com/
- Genel
- Yorumlar(0)