TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

Kat Hizmetleri Bölümünün Konaklama İşletmelerindeki Yeri Ve Önemi

Yazar on Mar 21st, 2010

Kat Hizmetleri Bölümü (Housekeepıng)

Kat Hizmetleri Bölümü(Housekeeping), işletmenin temizliği, düzeni ve bakımı ile ilgili işlerin tümünü yapan bölümdür. Kat Hizmetleri Bölümü veya departmanı otelcilik dilinde Housekeeping olarak geçmektedir. Bir konaklama işletmesinde Kat Hizmetleri Bölümü konuk odalarının, koridorların, genel alanların temizliğini ve bakımını yapar. Otele ve konuğa ait çamaşırların temizliğini, muhafazasını ve otelin dekorasyon işlerini yürütür. Bir binanın temelinin sağlam olması ne kadar önemli ise bir konaklama işletmesinde de Kat Hizmetleri o kadar önemlidir. Özellikle, konukların zamanlarının 1/3?nü uykuda, 1/3 ?nü ise Kat Hizmetlerinden yararlanarak geçirdiğini düşünürsek, Kat Hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.

İşletmeye ilk kez gelen konuk, girişte pis bir zeminle karşılaşır ya da lekeli bir koltukta oturursa, bu işletme hakkında olumsuz izlenimlere sahip olabilir. Bu durumda, belki işletmeyi terk eder.

Konukların, bir işletmeyi tercih etmelerinin birinci nedeni, otelin temiz ve tertipli olmasıdır. Konuk, güvenli ve sessiz ortamda, evindeki rahatlığı, ilgiyi ister. Yaptığı harcamaların karşılığında, aldığı hizmetlerin kusursuz olmasını bekler. Bu nedenle, Kat Hizmetleri çalışanları, konukların beklentilerini iyi bilmelidirler.

Konuğun işletme hakkında, olumlu ve olumsuz izlenimlerini oluşturan Kat Hizmetleri, personeli ile bir bütündür. Kat hizmetleri çalışanları, bu bölümün konaklama işletmesindeki yeri ve önemini bilmelidir. Çalışmalarını da ona göre düzenlemelidir.

BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE OTELLER  VE KAT HİZMETLERİ BÖLÜMÜNÜN OTELDEKİ YERİ

Bir işletmenin büyüklüğü, yeri veya hizmet verdiği hedef kitle değişse de, verilen hizmet değişmez. Bu hizmetleri yerine getiren bölümlerin, çalışan sayısı ve nitelikleri değişiklik gösterir.

KÜÇÜK OTELLER

Küçük oteller: Oda sayıları 50 ?den az olan işletmelerdir.

Küçük bir işletmenin yöneticisi müdür ya da mal sahibidir. Her bölümün yöneticisi, şef düzeyindedir. Şefler, yöneticilik sorumluluğu dışında, bölümlerdeki birçok işi de yaparlar. Örneğin, Kat Hizmetleri Şefi, işbölümü yapmanın yanı sıra, gerektiğinde oda temizliği de yapar. Küçük bir işletmede, branşlaşma yoktur. Gerektiğinde herkes her işi yapar.

ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ OTELLER

Orta büyüklükteki oteller: Oda sayıları 50?100 arasında olan işletmelerdir.

Bu tür işletmelerde küçük bir işletmeden farklı iş pozisyonları ve bölümler ortaya çıkmaktadır. Örneğin,  teknik servis bölümü,  güvenlik bölümü, personel bölümü.Otellerin organizasyon yapıları otelden otele farklılık gösterebilmektedir. Aşağıdaki organizasyon şeması orta büyüklükteki bir otel için örnek olarak verilebilir.

BÜYÜK OTELLER

Büyük Oteller: Oda sayıları 100?den fazla olan işletmelerdir.

Bünyelerinde çok sayıda bölüm ve hizmet çeşidi bulundururlar. Bölüm sayısı otelden otele farklılık göstermektedir. Bölümlere bağlı alt bölümler de değişmektedir. Örneğin, çamaşırhane bazı büyük otellerde Kat Hizmetleri bölümüne bağlıyken, bazılarında bağımsız bir bölüm olabilmektedir.

KAT HİZMETLERİ BÖLÜMÜNÜN ÖNEMİ VE KONAKLAMA İŞLETMESİNE KATKILARI

1.  AMORTİSMAN TASARRUFUNA KATKISI

Amortisman, taşınmaz malların bir yıllık yıpranma payıdır.

Kat Hizmetleri Bölümü görevini iyi yaparsa binanın ve demirbaş malzemelerin ömrü uzayacaktır. Bakımı iyi yapılmamış bir halının ömrü iki yıl ise, düzenli ve bilinçli bir halının ömrü beş yıl olacak ve işletmenin amortisman tasarrufu olarak kaydedilecektir.

2. GELİR ARTIŞINA KATKISI

Gelir artışı, mevcut gelirin fazlalaştırılmasıdır.

Konuklar, her zaman temiz ve güvenli konaklama yeri ararlar. Aradıklarını bulan ve bu hizmetlerden memnun kalanlar, işletmenin devamlı misafiri haline gelirler. Ayrıca çevrelerinde yapacakları olumlu eleştirilerle de yeni konukların bu işletmeye gelmelerini sağlarlar. Bu da işletmenin gelirlerinin artmasına neden olur.

Kat Hizmetleri Bölümü, görevini tam yaparak otelin gelir artışını olumlu yönde etkilemelidir.

3.    İSRAFIN ÖNLENMESİNE KATKISI

Kat Hizmetleri Bölümü ? nün varlığı ve iyi bir şekilde çalışması, elektrik,su ve temizlik malzemelerini gerektiği gibi kullanılması israfı önler. İşletmenin karını arttırır.

4.BÜTÇEYE KATKISI

Bütçe, işletmenin bir yıllık gereksinimlerini karşılamak için ayırdığı paradır.

İşletme bütçesi içinde en geniş pay, Kat Hizmetleri Bölümü ? nündür. Halıdan perdeye, temizlik maddelerinden temizlik araçlarına kadar, birçok şeyin bakım ve kullanımından Kat Hizmetleri çalışanları sorumludur. Bu bakım ve kullanımın gerektiği şekilde yapılması halinde, bütçeden, bu işler için ayrılan para azalacaktır. Uygun temizlik maddesi, hem temizlikte istenen standardı sağlayacak, hem de yapılan harcama boşa gitmeyecektir. Oysa, yanlış seçilmiş temizlik maddesi, hem yüzeyi bozacak hem de verilen para boşa gidecektir.

5.  HALKLA İLİŞKİLERİN GELİŞİMİNE KATKISI

Halkla İlişkiler Bölümü işletmeyi ve hizmetlerini acentelere, şirketlere, aday konuklara tanıtan ve pazarlayan bölümdür. Kat Hizmetleri Bölümü ? nün titiz çalışması, konukları temiz, rahat ve güvenli bir ortamda güler yüzle ağırlaması Halkla İlişkiler Bölümü ? nün görevini kolaylaştırır; ilişkilerin gelişimine katkıda bulunur.

 

 

 

1 yorum

  1. tuğba Diyor ki:

    Çok teşekkür ederim. Yaptığınız bu çalışma ile bana çok yardımcı oldunuz.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.