KLOZET VE BİDE TEMİZLİĞİ
Klozet: Otel odasında konuğun tuvalet gereksinimini giderdiği yerdir. Kolay temizlenen malzemeden olmalı ve rengi banyonun rengine uygun olmalıdır.
Bide: Klozet kullanımından sonra belden aşağı bölgenin yıkandığı kişisel Temizliğinin yapıldığı yerdir. Klozetin yanında yer alan ve klozeti tamamlayan Renkte olmalıdır. Kullanım alanının az olması ve banyoların yeterli genişlikte olmaması nedeniyle çoğu İşletmelerde bulunmamaktadır.
Klozet Aksesuarları
- Klozet kapağı: Klozetin üzerini örtmeye yarayan, kokuların dışarı çıkmasını engelleyen ve klozete güzel bir görünüm kazandıran aksesuardır.
- Rezervuar: Klozetin arkasında bulunan ve içerisine belli bir miktarda su alabilen, klozet içindeki pisliğin temizlenmesini sağlayan su deposudur. Rezervuarın içindeki suyun klozete boşaltılmasına ve pisliğin akıtılmasını sağlayan kola, sifon denir.
- Musluk: İnsanların tuvalet ihtiyacı sonrasında temizlenmesini sağladığı suyun akışını kontrol eden araçtır.
Temizlik Malzeme Hazırlığı
- Eldiven: Temizlik yapan personelin çalışılan ortamdaki mikroorganizmalardan Korunmak için kullandığı plastik malzemedir.
- Fırça: Lavabo fırçasına nazaran daha büyük ve sapı dik şekildedir. Tuvalet ve bidenin temizlenmesinde kullanılan fırça çeşididir. Genellikle sert plastik malzemeden yapılan kılları bulunan kullanma kolaylığı sağlayan sudan ve deterjandan etkilenmeyen özelliklere sahip olmalıdır.
- Bez: Klozet kapağı temizliği ve dezenfektesi için kullanılır. Pamuklu, tüy bırakmayan, suyu iyi emen özellikte olmalıdır.
- Dezenfektan çeşitleri ve kullanım özelliği: Dezenfektanlar klozet ve bidelerde üç değişik şekilde kullanılır
- Tablet şeklinde rezervuarın içine atılanlar: Rezervuarın içine atılan tablet uzun sürelidir. Sifonun her çekilişinde klozetin içine suyla birlikte akarak dezenfekte olmasını ve güzel kokmasını sağlar. Aynı zamanda rezervuardaki kireçlenmeyi de önlemektedir.
- Klozet veya bidenin kenarına takılanlar: Özel delikli ambalajı sayesinde klozet ve bidenin kenarına takılan tablet seklinde dezenfektandır. Uzun süreli kullanılır. Sifonun her çekilişinde akan su ile karışarak klozetin içine akarak dezenfekte olmasını ve hoş kokmasını sağlayan dezenfektandır.
- Sıvı dezenfektanlar: Formülündeki inorganik asit sayesinde daha kalıcı ve daha etkilidir. Özel plastik kabıyla klozet ve bidenin günlük temizliğinde kullanılır. Klozet ve bidenin sifonu çekilir. Özel başlığı sayesinde klozetin iç yüzeyini üst kısmından başlanarak klozetin içine dökülür. Uzun bir süre beklenerek klozet ve bidenin dezenfekte olması sağlanır. Daha sonra fırça veya sünger yardımı ile klozet veya bidenin tamamı temizlenir. Bol suyla durulanır. Bu ilaç aynı zamanda da temizleme maddesidir.
Not: Her üç dezenfektan çeşidi aynı zamanda kireç önleyici özelliğe de sahiptir
- Koku gidericiler ve kullanım özelliği: Günümüzde üretilen tüm dezenfektanlar ve temizlik ilaçları aynı zaman da koku giderici özelliklere de sahiptir. Ancak buna rağmen oda spreyleri de kullanılmaktadır.
- Klozet kapağı dezenfektanı ve kullanım özelliği: Sıvı dezenfektanlar, klozet kapağının temizliğinde ve dezenfektesinde de kullanılır. Beze dökülerek kullanılır.
- Periyodik bakım gereç çeşitleri kullanım özelliği: Klozetin kireçlenmesini önlemek amacıyla belirli periyotlarda kireç çözücü özellikte ilaçlarla bakım yapılmalıdır. Klozet ve bidelerde renk değişiminin olmaması için kuvvetli kimyasallar belli periyotlarda kullanılmalıdır.
- Musluk temizleme gereçleri ve kullanım özellikleri: Musluğun günlük temizliğinde pH değeri nötre yakın olan genel amaçlı temizlik ilaçları kullanılır. Eğer muslukta kireçlenme söz konusuysa özel kireç çözücü banyo temizleme maddesi kullanılır.
Klozet ve Bide Temizliğinin Önemi
Klozet ve bideler, konukların ve çalışan personelin en fazla kullandığı araçlardandır.
Bu araçlar aynı zamanda enfeksiyon riskinin en fazla olduğu alanlardır. Bu nedenle hijyen
Kurallarına uygun olarak temizlenmeleri gerekir.
Dezenfeksiyonun Önemi
Dezenfeksiyon, yüzeylerin mikroplardan arındırılması veya mikropların öldürülmesi için yapılan işlemlerdir. Klozet ve bide insanların taşıdığı her türlü mikroorganizmayı, bir Başkasına kolayca aktarabileceği yerlerin başında gelir. Bu risk aynı zamanda çalışan Personel için de söz konusudur. Personel temizlik sırasında mutlaka eldiven ve maske kullanmalıdır. Buraların temizliğinde kullanılan temizlik araçları başka yerlerde kullanılmamalıdır. Bu bakımdan dezenfeksiyon çok önemlidir.
Klozet ve bide iç yüzey temizleme teknikleri
Klozet ve bide temizliğine başlamadan önce mutlaka eldiven giyilmelidir. Klozet ve Bidenin sifonu çekilir. Sıvı dezenfektanlar, özel başlığı sayesinde klozetin ve bidenin iç Yüzeyine üst kısmından başlanarak içine dökülür. Konuğun kullandığı tuvalet fırçası klozetin içine konulur. Uzun bir süre beklenerek klozet, bidenin ve tuvalet fırçasının dezenfekte olması sağlanır. Daha sonra fırça veya sünger yardımı ile klozet veya bidenin tamamı temizlenir. Bol suyla durulanır. Pamuklu bez ile iyice kurulanır. Klozet ve bide de kireçlenme meydana gelmiş ve asit özelliği olan ilaçlar kullanılacaksa personel mutlaka eldiven ile birlikte maske kullanmalıdır. Bu ilaçların cilde, göze ve üniformalara temas etmemesi sağlanmalıdır.
Klozet Kapağı Temizleme Teknikleri
Çok kirli klozet kapağına sıvı dezenfektan veya genel amaçlı temizlik maddesi dökülür, sünger ile temizlenir. Bol su ile durulanır ve kurulanarak temizliği tamamlanır. Klozet kapağının günlük temizliğinde dezenfektanlı suda ıslatılmış nemli bez ile silinir ve nemli bir bez ile durulandıktan sonra kuru bez ile iyice kurulanır.
Rezervuar Temizliği Yöntemleri
Rezervuarın iç kısmı son zamanlarda kullanılan tabletler yardımıyla temizlenip dezenfekte edilmektedir. Dış kısmı ise dezenfektanlı suda ıslatılmış nemli bez ile silinerek yapılır. Rezervuarın içersinde kireçlenme söz konusu ise kireç çözücü ilaçlar kullanılmalıdır. Paslanma veya lekeli durumlarda da ozon bazlı çamaşır suları kullanılır. İlaçlar rezervuara Döküldükten sonra sünger yardımı ile her tarafı iyice temizlenir. Bol su ile durulanır, temiz bez ile kurulanır.
Tuvalet Kağıdı Yerleştirme Teknikleri
Tuvalet kağıdı yerleştirilmeden önce mutlaka eldiven çıkartılmalıdır. Klozet yanında değişik şekillerde ve değişik malzemelerden yapılmış askılar bulunur. Tuvalet kağıdı rulosu açık ucu öne gelecek şekilde yerleştirilir ve açık uç zarf kapağı şeklinde kıvrılır. Böylece konuğun daha rahat kullanması sağlanır.
Kontrol Etme
Klozet ve bide temizliğinde kullanılan temizlik araçları iş bittikten sonra iyice yıkanıp durulanır, suyu akıtılır ve kendisine ait bölümlere yerleştirilir. Temizlik gereçleri ise ağızları sıkıca kapatıldıktan sonra yerlerine yerleştirilir. Kullanılmış olan tuvalet kâğıdı, sıhhi malzemeler kuralına uygun olarak özel torbalarına konularak toplanır. Klozet ve bide temizliği yapıldıktan sonra klozetin kapağı kapatılır. Üzerine kâğıt bant(klozet kapağının üzerine geçirilen ve klozetin daha önce kullanılmadığını kanıtlamak için kullanılan kâğıt) geçirilir. Bu işlemlerin tekniğine uygun olarak yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Tuvalet kâğıdının tekniğine uygun olarak yerleştirildiği kontrol edilir. Unutulan temizlik araç ve gerecin olup olmadığı kontrol edilir.
- Genel
- Yorumlar(0)