Konaklama İşletmeleri ve Çeşitli Kriterlere Göre Sınıflandırılması
Konaklama işletmeleri
Konaklama işletmeleri, insanların geçici konaklama, yeme-içme, eğlence vb. gereksinimlerini karşılayan işletmelerdir.
KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI
Konaklama İşletmeleri:
A. Temel konaklama işletmeleri ve
B. Yardımcı konaklama işletmeleri olmak üzere ikiye ayrılır.
A-TEMEL KONAKLAMA İŞLETMELERİ
Asıl amacı konukların geceleme gereksinimlerini karşılamak olan işletmelerdir. Temel fonksiyonlarının yanısıra, konukların yeme-içme ve eğlence gereksinimlerini karşılayabilmeleri için gerekli yardımcı birimleri de bünyelerinde bulundururlar
Konaklama İşletmeleri:
Temel konaklama işletmeleri:
1.Otel,
2.Motel,
3.Tatil Köyü,
4.Pansiyonlardır.
1 Otel: Asıl amacı konukların geceleme gereksinimlerini karşılamak olan konaklama işletmeleridir.
Bununla birlikte yeme-içme, dinlenme, eğlence gibi yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyelerinde bulundurabilen oteller,kar etmek anmacıyla çalışan, sosyal ve ekonomik hizmet işletmeleridir.
Otel işletmeleri birçok yönden sınıflandırılmakla birlikte verdikleri hizmet kalitesi ve amaçlarına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılırlar.
a. Verdikleri hizmet kalitesine göre oteller:
1.Turistik Belgesiz Oteller(belediye tarifeli)
Bu tür oteller çalışma ruhsatlarını bulundukları yörenin belediyesinden alırlar. Belediyelerin belirlemiş olduğu nitelikleri taşırlar ve denetimleri belediye tarafından yapılır.
2.Turistik Belgeli Oteller
Turizm Bakanlığı?nın ?Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri?yönetmeliğinde yıldızlama esasına göre sınıflandırılan otellerdir.
a. 1 yıldızlı oteller
b. 2 yıldızlı oteller
c. 3 yıldızlı oteller
d. 4 yıldızlı oteller
e. 5 yıldızlı oteller
Turistik belgeli otellerde yıldız sayısının fazlalığı, verilen hizmetin çeşitliliğini ve kalitesinin yüksekliğini gösterir.
b. Amaçlarına göre oteller:
a. Dinlenme ve eğlence otelleri,
b. Şehir Otelleri(Business Hotels).
2. Motel:Araçlarıyla yolculuk yapanların konaklama , yeme-içme gereksinimlerini karşılayan konaklama işletmeleridir.
Moteller genellikle yerleşim merkezleri dışında inşa edilirler. Karayolu güzergahı ve yakın çevrelerinde bulunurlar. Moteller yapı tarzı ve verdikleri hizmete göre iki sınıfa ayrılırlar:
a. Birinci sınıf motel,
b. İkinci sınıf motel.
Birinci sınıf moteller, ikinci sınıf motellerden üstün özellikler taşırlar. Birinci sınıf motellerde zaruri olmayan ek hizmetler de verilir (eğlence spor vb.).
3. Tatil köyü:Spor ve eğlence hizmetlerinin verildiği konaklama işletmelerdir.
Rahat bir konaklama sunulur. Tatil köyleri tabii güzellikler içinde veya arkeolojik değerlerin bulunduğu yerler civarında kurulur.
Tatil köyleri, birinci sınıf tatil köyü ve ikinci sınıf tatil köyü şeklinde ikiye ayrılırlar. Birinci sınıf tatil köyleri yerleşme özellikleri, yapı, tesisat,donatım, dekorasyon ve servis yönlerinden üstün özeliklere sahiptir.
4. Pansiyon:Konaklama ve yeme-içme hizmeti verebilen ev tipi işletmelerdir. Pansiyonların yönetimi oldukça basittir. Bazı pansiyonlar, konukların yeme-içme gereksinimlerini karşılarlar. Bazıları da konuğun bu gereksinimlerini karşılayabilmesi için olanak sağlarlar.
Pansiyonlar, Turizm Bakanlığı Belgeli ve Belediye Belgeli pansiyonlar olarak iki sınıftır.
B-YARDIMCI KONAKLAMA İŞLETMELERİ
Konukların kendi olanaklarıyla gecelediği işletmelerdir. Konukların yeme-içme de dahil olmak üzere çeşitli gereksinimlerini genellikle kendilerinin karşıladığı konaklama işletmeleridir.
Yardımcı Konaklama İşletmeleri:
1.Kamping,
2.Oberj,
3.Hostel,
4.Apart Otel,
5.Yüzer tesis olmak üzere sınıflandırılabilir.
1. Kamping:turistlerin her türlü gereksinimlerini kendilerinin karşıladığı tesistir.
Kampingler konum olarak karayolları güzergahı ve çevresinde kurulurlar. Yakınlarında deniz,göl gibi doğal güzellikler bulunur.
2. Oberj:Kırsal yörelere yapılan gezilerde konaklanan işletmedir.
Tabiat güzelliği ön plandadır. Spor ve av turizmi yapmak isteyenlerin konakladığı tesislerdir.
3. Hostel:Bilgi edinme ve dinlenme amacıyla seyahat edenlerin (öğrenciler vb.) konakladıkları işletmedir.
Hosteller az gelirlilerin de yararlanabileceği ucuz konaklama tesisleridir.
4. Apart Otel:Bağımsız apartman veya villa olarak inşa edilmiş tesistir. Konuklar yeme-içme gereksinimlerini kendileri karşılarlar. Apart Oteller bu gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı araç-gereçle donatılmışlardır. Bir otel veya tatil köyü içerisinde de yer alabilirler.
5. Yüzer Tesis: Türk karasularında veya limanlarında, turizm amaçlı olarak konaklama ve/veya yeme-içme hizmeti verebilecek nitelikteki, kendiliğinden hareket etme kabiliyetine sahip veya bir romorkör vasıtası ile çekilen işletmedir.
- Genel
- Yorumlar(2)
Kasım 16th, 2010 at 11:14
[...] Konaklama turizmin önemli taşlarından ve bazı ülkeler turizmin bu yönüne büyük ilgi gösteriyorlar. Ülkeler dedim çünkü bazı oteller bazı ülkelerden başka bir yerde yok. Bazı zincir oteller gibi değil yani. Tabi ki onlarda büyük etkileyici fakat Dubai deki otel gibi değil örneğin. Onlar kendilerine o ülkeye has oteller. Çok büyük paralar ödenmesi gerekiyor buralarda kalmak için. Hizmet aşırı lüks ve belli bir gelirin üstündeki insanların satın alabileceği türden. Yani buranın hayali bile dünyevi yaşam ve iş stresinin atlatılabilmesi için yeterli olur sanırım. Burj Al Arab yani Arapların kulesi denen otele aynı zamanda bir yelken biçiminde olduğu için yelken otel de denmektedir. Ve bu otel kaynak linkimizde de belirtildiği üzere dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli konumundadır. Oda fiyatlarını vermek güncel bir bilgi olmayacaktır fakat kalmak değil de içerisinde günübirlik gezmek bile büyük para. Otelde bazı yerler bazı eşyalar som altından ya da altın kaplamadan yapılmıştır. Bu otelin nasıl lüks olduğunu çoğu cümleden iyi anlatır herhalde. [...]
Kasım 24th, 2013 at 19:32
Ödevim için çok işe yaradı çok teşekkür ederim