Konaklama İşletmelerinde Verilen Hizmetler
Konaklama işletmelerinin temel hedefi, hizmetin çeşitliliğini ve kalitesini artırarak konukların konforlu bir ortamda, güvenlik içinde, hoşça vakit geçirmelerini sağlamaktır. Konaklama İşletmesinin yıldız sayısı arttıkça bu hizmetlerin çeşitleri de artmaktadır. Konaklama işletmeleri verecekleri hizmeti belirlerken konukların sosyal ve psikolojik yapılarına dikkat ederler ve konuklarına çeşitli alternatifler sunarlar, örneğin, konuk restorana gitmek istemiyorsa, işletme konuğun yeme-içme gereksinimini odasında karşılayabilmelidir.
Hizmetler konaklama işletmesinin konumuna ve amacına göre değişiklik gösterebilir. Konaklama işletmesi bir tatil köyü ise eğlence ağırlıklı hizmetler, şehir içi oteli ise toplantılara yönelik hizmetler vermektedir. Konaklama işletmeleri tüm hizmetlerini “Otel Hizmetleri Rehberi” île konukların bilgisine sunar. Otel Hizmetleri Rehberi en az bir yabancı dilde yazılmaktadır. Hizmetin hangi bölüm tarafından verileceği işletme yönetimince belirlenir. Dört ve beş yıldızlı otellerde verilen hizmetlerden bazıları aşağıda belirtilmektedir.
Oda servisi (room service) : Konuğun yeme içme gereksinimlerinin odada karşılanmasını sağlayan birimdir.
Yiyecek içecek bölümüne bağlıdır. Günün yirmidört saati konuklara hizmet verir. Konuk, odasındaki “Oda Servisi Menüsü”nden (yiyecek içeceklerin isimlerini içeriklerini ve fiyatlarım gösteren Üste) arzu ettiği yiyecek ve içecekleri seçer. Oda servisini telefonla arayıp siparişlerini bildirir. Restoran fiyatlarından daha pahalı olan oda servisi, konaklama İşletmesinin gelir kaynaklarından biridir. Konukların piknik paketi (lunch box) ihtiyaçlarını da oda servisi karşılar.
Bagaj odacı: Konuğa alt eşyaların muhafaza edildiği yerdir.
Önbüroya bağlı concierge (konsierj) birimince bu hizmet verilir. Concierge birimi bagajların odaya çıkarılmasını odadan alınmasını ve muhafazasını sağlar.
Uyandırma servisi: önbüro bölümü tarafından verilen bir hizmettir. Konuk uyanmak istediği saati önbüroya bildirir, önbüro bölümü çalışanları, konukları istedikleri saatte otomatik santral aracılığıyla veya telefonla arayarak uyandırırlar.
Emanet kasası: Konuğun kıymetli eşyalarım (para. mücevherat vb.) muhafaza ettiği kasadır.
Konuk odasında veya önbüro bölümünde bulunur. Genellikle çift kilidi ve anahtarı vardır. Anahtarlardan her ikisi aynı anda kullanılmazsa kilit açılmaz. Bunun nedeni kasanın güvenilirliğini arttırmaktır.
Çocuk bakıcılığı: Konuk çocuklarına verilen bir hizmettir. Genellikle Kat Hizmetleri bölümü tarafından verilir.
Vale Servisi: Konuğun ayakkabı boyatma, çamaşır temizletme vb. gereksinimlerim karşılayan ve genellikle Kat Hizmetleri bölümü tarafından verilen bir hizmettir.
Bunların dışında, doktor veya hemşire tarafından sunulan sağlık hizmetleri; casino, gece klübü. disco vb. yerlerde sunulan eğlence hizmetleri; telex. fax, fotokopi, daktilo yardımı ile verilen sekreterlik hizmetleri konaklama işletmesinde verilen hizmetlerden bazılarıdır.
Kayanak.
T.C TURİZM BAKANLIGI Turuizm Eğitimi Genel Mudurlugu Kathizmetleri 5 ankara 1996
- Genel
- Yorumlar(1)
Kasım 28th, 2011 at 17:58
tşk çok yardımcı oldunuz….