Menajlar
Konuğun yemek anında, isteğine göre tadlandırmak için yemeğine kattığı maddelere “menaj” adı verilir.
Bu maddeleri kullanma miktarı kisiden kişiye değişir. Bu yüzden konuğun istediği miktarı ayarlayabilmesi için, yemeğe katılmayıp ayrıca verilir. Konuk da zevkine göre istediği kadar yemeğine katar.
Menaj maddelerinin belli başlılarını; tuz, karabiber, hardal, zeytinyağı, sirke, keççap, acı biber sosu, Worcester sos olarak belirtebiliriz.Bunların haricinde piyasada kullanılan daha birçok hazır sos çeşitleri, İşletmelerde yemeklere uygun olarak hazırlanan özel soslar ve Baharatlar menajlara da dahil edilebilir.
Menaj maddelerinden Tuz ve karabiber çok sık kullanıldığı için önemlidir. Bu maddeler birçok kişi tarafından değişik yemeklerde kullanılır. Sürekli ihtiyaç duyulan maddeler olmasından dolayı her defasında konuğa götürmek yerine tatlıların servisine kadar Masada bırakılır. Menaj diğer maddeleri ise onu yemek için gerekli olmadıklarından sadece ihtiyaç duyulabilecek yemeklerin yanında veya konuk istediğinde servis edilirler. Günün mönüsüne göre hazırlanan bu ikinci tür menajlar servantta hazır tutulur ve ihtiyaç duyulan masaya geçici olarak verilir.
MENAJ Kapları
Menajlardan Tuz ve karabiber, Ustten kapaklı kaplarda veya kapağı altında olan özel kaplarda verilir. Bazı İşletmelerde tek ucu çok Delikli Tuzluk ve biberlik kullanılırken bazı İşletmelerde tek ve çok delikli olmak üzere iki çeşit kap kullanılır. Bu durumda tek delikli olan tuz, çok delikli de biber için kullanılır. Tam tersini uygulayan İşletmeler de vardır. Bazı İşletmelerde karabiber, karabiber değirmeninde sunulur. Değirmene tane halinde konulan karabiber misafir tarafından istenen miktarda yemek üzerine öğütülür. Bunlar genellikle metal veya ağaçtan yapılmıştır.
Hardal, Hardal Kabı denen silindir bir kap veya kase içerisinde verilir. Kuru hardalın su ve az miktarda yağ ile ısıtılmasıyla elde edilen Hardal, bu kaba doldurulup sunulur.
Zeytinyağı ve sirke, salatalar ve bazı çorbalarla birlikte kullanıldıklarından konuğa da birlikte sunulur. Bu iki madde bir Askılık üzerine yerleştirilen şişeler içinde birlikte verilir.
Worcester, acı biber gibi özel şişelerde bulunan soslar, yine bu şişelerde sunulur. Çoğu işletme ketçabı hazır Alırken bazı İşletmeler ise kendileri yapar. Satın alınan kendi şişesinde verilir.
Diğer menajlar, genellikle işletmede hazırlanan soslar ve baharatlardan oluşur. Belli bir Kapları yoktur. Genellikle küçük kaselerde verilir. Konuğun alabilmesi için kasenin altındaki tabağın yanına çay veya kahve kaşığı konulmalıdır.
Menajların yanısıra hazırlıkları bakımından benzerlik gösteren bir diğer madde ise şekerdir. Eskiden kapta toz şeker verilirken, günümüzde poşette toz şeker veya küp şeker verilmektedir. Şeker, Kapaklı ve kapaksız olan, Şekerlik denen kaplarda verilir. Toz şeker verildiğinde alt tabak yanına bir kaşık konur. Küp şekerler ise şeker masası ile birlikte sunulur. Bazen se-ker, menaj olarak da verilir. Örneğin, greyfurdun yanında sunulan pudra şekeri.
Menaj sayılmamasına rağmen Masada menajlara yakın durması nedeniyle kürdanların, şamdanların ve vazoların hazırlığı da bu konuya dahil edilebilir. Kürdanlar, kürdanlık denen küçük silindir kaplarda veya Doğrudan küçük bir tabak üzerinde bir kağıt peçete içinde sunulur, istenmedikçe masaya götürülmemelidir.
Şamdanlar, Vazolar, metal, porselen veya camdan yapılmışlardır. Çok değişik şekil ve ebatlarda olabilirler.
Tuz ve biber nemden etkilendiği, Hardal da çabuk kuruduğu ve kabına leke yaptığı için her gün veya ona yemek sonu değiştirilmelidir. Şişelerde bulunan menajların şişeleri de her gün silinmelidir.
Temizlikte kaplar silinmeli, içleri yenilenmelidir. Özel şişelerde olan menajlarda sadece şişenin ve Ağız kısminin temizlenmesi yeterlidir. Bu şişe-ler doldurulmaz, bitince atılır.
Menaj temizliğinde; her gün veya servisler arasında yapılan temizliğin yanısıra şişelerin ya da kapların içini temizlemek için haftalık veya aylık temizlikler de yapılır. Bu temizliklerde; içleri boşaltılan kaplar ilaçlı bir gün kadar suda bekletildikten sonra yıkanmalı metal olan kısımları da özel parlatıcılarla parlatılmalıdır.
MENAJLARIN servise Hazırlanması
A) Tuzluk ve Karabiberliğin Servise Hazırlanması
1 içindekileri Boşaltma
Tuz ve karabiber nemden çabuk etkilenirler. Nemi hemen çektikleri için, Tuzluk ve karabiberliklerin deliklerini tıkarlar. Bu delikleri temizlemek ve içindeki nemli malzemeleri, yeni, kuru malzemeyle değiştirmek gerekir. Bunun için kapaklar açılmalı, içindeki tuz veya karabiber bir kaba boşaltılmalıdır.
2 Kabı Temizleme
Kaplar önce nemli bezle silinmeli, sonra kuru bezle kurulanmalıdır. Kesinlikle içi ıslak iken doldurulmamalıdır.
3 delikleri Açma
Kapalı ise bir kürdan ile delikler açılmalıdır.
4 Kapağı Parlatma
Kapak üstte ve metal ise parlatılmalıdır. Önce nemli bir bezle sonra kuru bir bezle ovularak Parlatma işlemi tamamlanır. Delikler tekrar kontrol edilir.
5 veya Tuz Karabiber Doldurma
Temizlik bittikten sonra, yeni, kuru malzeme ile Tuzluk ve karabiberlik doldurulur. Daha önce bahsedildiği gibi nemden çabuk etkilenen bu maddeler nemsiz kuru bir ortamda saklanmalıdır.
6 Kapağı Kapatma
Doldurduktan sonra kabin kapağı kapatılır ve hazır olanların yanma konur.
NOT: Zamandan tasarruf için bu işlem tek tek değil, toplu olarak yapılır. Örneğin, tüm Tuzluklar boşaltılır, arka arkaya silinir, aynı anda doldurulur.
B) Karabiber Değirmeninin Servise Hazırlanması
1 Değirmeni Boşaltma
Değirmen içindeki karabiberler üst kapak açılarak bir kaba boşaltılır.
2 Değirmeni Silme
Değirmenin dış yüzeyi ve kapağı önce nemli, daha sonra kuru bezle silinir.
3 Değirmeni Doldurma
Daha önce boşalttığımız tane karabiberler, nemli değilse buna ilave yaparak Değirmen doldurulur. Nemli ise, tane karabiberler yenileriyle değiştirilmelidir.
4 Kontrol Etme
Değirmen son bir defa kontrol edilerek bir eksiği varsa giderilmelidir.
NOT: Karabiber değirmenlerinin metal olanları metal parlatıcıları ile parlatılmalı, ağaçtan olanları ise cilalanmalıdır.
C) Zeytinyağı ve Sirkeliklerin Servise Hazırlanması
1 – Şişenin Kapağını Açma
Şişe kapakları değişik maddelerden yapılmış olabilir. Temizliğe başlarken bu bölüm çıkarılmalıdır.
2 – Şişe Ağzını Silme
Şişenin boyun kısmı ve Ağız bölümü uygun nemli bir bezle silinmeli sonra da kurulanmalıdır. Çıkmayan lekeler için sıcak suda ıslatılmış bez kullanılmalıdır. Kurumuş tortular varsa bu kısımlar şişedeki sıvı boşaltılarak gerekirse kazıyarak çıkarılır.
3 – İçindekini tamamlama veya Değiştirme
Sirke ve Zeytinyağı nemden etkilenmediğinden çoğunlukla tamamlanır. Şişe içindeki sıvı, Tortu yapmışsa veya uzun süre kalmaktan dolayı eskimiş ise değiştirilmelidir.
4 – Kapak kısmını Temizleme
Şişelerin Ağız kısmı genellikle metalden yapılmıştır. Metal kısımlar önce nemli daha sonra kuru bezle silinmelidir. Gerekiyorsa metal parlatıcılarla parlatılmalıdır.
5 – Varsa Askılığı Parlatma
Askılıklar genellikle metalden yapılmıştır. Günlük temizlikte önce nemli daha sonra kuru bezle silinir. Gerekiyorsa metal parlatıcılarla parlatılmalıdır.
6 – Kapağını Yerleştirme
Kapak yerleştirilir, şişe son kez kontrol edilir. Varsa askılığına yerleştiri-Lir.
NOT: Tuzluk ve karabiberliklerde olduğu gibi temizlik, toplu olarak yapılmalıdır. Örneğin, önce hepsinin ağzını silme, içindekini tamamlama vb ..
D) Worcester, acı biber sosu ve Ketçap şişelerini hazırlama
l Şişelerin Ağız ve gövde kısımlarını silme
Şişelerin bazılarında sabit ağızlıklar bulunur. Bu durumdaki şişelerin yalnızca silinmesi yeterlidir. Eğer yoksa ağızlık, şişe ağzı temizlenip servise
hazırlanmalıdır. Masaya kendi şişesinde, etiketiyle götürülür. Bu tür sos şişelerinin içleri tamamlanmaz, bitince atılır. Şişeler ve ağızları nemli bezle silinir. Yapılan bu işlemde etiketin zarar görmemesine dikkat edilmelidir.
2 – Şişeleri Kurulama
Nemli bezle silinen şişeler, etiketin zarar görmemesine dikkat edilerek kurulanır.
E) Hardalların Servise Hazırlanmağı
1 – Hardal Kabini Boşaltma
Hardal oda şartlarında çabuk kuruyan bir maddedir. Kullanım anında kaba bulaşmış ise kötü bir görüntü oluşturur. Kullanılmadığında üst kısmı çabuk renk değiştirir. Kabin temizleme işleminde, içi dolu ise Hardal başka bir kaba boşaltılmalıdır.
2 – Hardal Kabini Temizleme
Hardal Kabı yıkanarak iyice temizlenmeli ve uygun kuru bir bezle kurulanmalıdır.
3 – Kabı Doldurma
Temizlenen kaba yeni Hardal konulmalıdır.
4 – Kontrol Etme
Doldurma anında herhangi bir kirlenmeye karşı kap son kez kontrol edilmeli, varsa kirlenen kısımlar temizlenmelidir.
F) Şekerlerin Servise Hazırlanması
1 – Şeker Kabini Boşaltma
Şeker nemden etkilendiği için bir başka kaba boşaltılıp kap silinmeli, Gerekiyorsa yıkanıp kurulanmalıdır.
2 – Kabı Silme
Eğer yıkanması gerekmiyorsa kap önce nemli sonra kuru bezle silinmelidir.
3 – Kabı Doldurma
İçinde nem olmayan toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri veya poşet şeker kaba doldurulur.
G) Diğer Sos Kaplarının Servise Hazırlanması
Yemeğe soslar ve işletmenin sahip özel SOSLARI genellikle kaselerde sunulur. Temiz bir kaseye yeteri kadar sos konulmalı, varsa kenarlardaki lekeler silinmelidir. Baharat Kapları servis öncesinde silinmeli içindekiler tamamlanmalıdır.
I) Şamdanların Servise Hazırlanması
1 Mum Temizleme
Bir önceki kullanımdan dolayı mumlar şamdana akmış olacaktır. Samdan üzerine akmış olan mumlar kazınarak veya sıcak suyla yıkanarak temizlenir. Kazıma işlemi şamdana zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır.
2 Samdan Temizleme
Samdan, sıcak suda yıkandıktan sonra nemli bezle silinmeli ve kurulanmalıdır.
3 Mum Takma
Şamdana yeni anne takılmak, yerine tam Oturup oturmadığı kontrol edilmelidir. Mumlar dik olmazsa yandığında masa üzerine damlayabilir veya eğilerek düşer ve Yangına neden olabilir.
İ) Vazoların Servise Hazırlanması
Vazoların içinde bir önceki günden kalma su varsa bunlar dökülmelidir. Daha sonra vazo önce nemli, daha sonra kuru bezle silinmelidir. Servise yakın bir saatte, vazoların içine su ve çiçek koyarak servise hazır hale getirilmelidir.
- Genel
- Yorumlar(0)