TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

OTELCİLİKTE ODA DÜZENLEME

Yazar on Ara 18th, 2008

YATAK YAPIM MALZEMELERİ

Yatak Çeşidine (sayısına) Göre Oda Tipleri ve Özellikleri:

a) Tek kişilik oda (single room): Konuğun konaklarken ihtiyaç duyabileceği mobilyalarla döşeli içerisinde banyo ve tuvaletin bulunduğu, ısıtma, havalandırma, aydınlatma sisteminin olduğu bağımsız bir bölümdür. Bir tane, tek kişilik yatağın bulunduğu oda tipidir.

b) Çift kişilik oda (double room): Konuğun gereksinimini karşılayacak, donanımlarla düzenlenmiş, hacim olarak daha büyük, içerisinde bir tane çift kişilik yatağın bulunduğu oda tipidir.

c) İki kişilik oda (twin bed): Konuğun gereksinimini karşılayacak, donanımlarla düzenlenmiş, hacim olarak daha büyük içerisinde iki tane tek kişilik yatağın bulunduğu oda tipidir.

d) Üç Kişilik Oda (Triple room) : Konuğun gereksinimini karşılayacak, donanımlarla düzenlenmiş, hacim olarak büyük, içerisinde bir tane çift kişilik, bir tane tek kişilik veya üç tane tek kişilik yatağın bulunduğu oda tipidir.

e) Dört Kişilik Oda (Double double room): Konuğun gereksinimini karşılayacak, donanımlarla düzenlenmiş, hacim olarak daha büyük, içerisinde, iki tane çift kişilik yatağın bulunduğu veya dört tane tek kişilik yatak ya da bir çift kişilik, iki tane tek yatağın bulunduğu oda tipidir.

 Fiziki Yapılarına Göre Oda Tipleri ve Özelikleri

a) Suit Oda: Bir salon, bir oturma odasının, bir veya daha fazla tam donanımlı yatak odasına bağlanması ile oluşan oda tipidir. Bir tuvalet – banyo, geniş ölçüleri olan divan tipi yatakları, koltuklar, telefon, lüks dekor, giysiler ve bavullar için yer, kişiye özel kasa, mini bar / buzdolabı, güzel manzara, çiçekler havalandırma/iklimlendirme, oda servisi, kullanılan yüksek kaliteli mobilyalar ve temizlik için çok yüksek standartlar içerir.

Ø Küçük Suit Oda: Suit odaya nazaran bir salon ve tam donanımlı yatak odasından meydana gelen suit oda tipidir.

Ø Büyük Suit Oda (presidental suite) : Ekstra olarak döşenmiş, bir büyük salon, bir oturma odası, bir veya daha fazla yatak odası, davetler için uygun bar ve mutfağı bulunan, her türlü ihtiyaçların karşılandığı, genellikle yüksek düzeydeki misafirlere hizmet veren çok kaliteli odadır.

b) Studio Room (Mutfak ve salon içeren oda ) : Yatağa dönüşebilen bir kanepenin veya duvara monteli bir yatağın bulunduğu, içerisinde mutfağın olduğu oda tipidir.

c) Connectıng Room (Birbirine içten geçiş kapısı bulunan yan yana oda ) :Genellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği birbirlerine bağlantısı bulunan oda tipidir.

d) Adjoining Room (Dıştan girişli yan yana odalar.): Yan yana yer alan, aralarında herhangi bağlantı olmayan oda tipidir.

e) Standart Oda:Konuğun temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmiş oda tipidir. En az 20 m²

f) Corner Room (köşe oda): Otellerdeki köşe odalarıdır. Bu odalar manzara olarak tercih edilir

 Odaların Özellikleri

a) Otel odasının önemi: Konuğun ihtiyaçlarına uygun düzenlenmiş oda, geceyi rahat,uyuyarak geçirmesi ve güne zinde başlaması için önemlidir.

b) Odaların, Müşteriler Açısından Taşıması Gereken Özellikler:

Ø Konuk odaları aydınlık, havadar ve temiz olmalıdır.

Ø Konukların temel ihtiyaçlarını karşılayan, teknik donanıma sahip olmalıdır.

Ø Konukların rahat etmelerini sağlayacak mobilyalarla donatılmalıdır.

Ø Konukların rahat hareket edeceği genişlikte olmalıdır.

Ø şemeler göz alıcı rahatlatıcı ve kullanışlı olmalıdır.

c) Odaların, Personel Açısından Taşıması Gereken Özellikler:

Ø şemeleri, kolay temizlenen, sağlam ve kullanışlı olmalıdır.

Ø Temizlik esnasında kullanılacak alan, rahat hareket edilebilecek ve temizlik araçlarını kullanabilecek genişlikte olmalıdır.

Ø Odada kullanılan mobilyalar, kolay çekilebilir özellikte olmalıdır.

Ø Odanın havalandırılabilir ve aydınlık olması gerekir

Yatak Yapım Malzemeleri

Yatak, uyumak için yatılan yerdir. Yatak, karyola ve döşekten oluşur. Tek kişilik ve çift kişilik yatakların yanı sıra, yatağa dönüştürülebilir kanepe ve portatif çeşitli yatak tipleri vardır.

Sağlıklı bir uyku için yatağın bazı özellikler taşıması gerekir.

Yatak:

Ø Sıhhi (terletmeyen, üşütmeyen, alerjik olmayan vb.),

Ø Sessiz (yayları sağlam),

Ø Ortopedik (vücudun şekline uygun),

Ø Sağlam (yırtılmamış, sökülmemiş, deforme olmamış),

Ø 15-20 cm kalınlıkta,

Ø Hafif ve taşınabilir olmalıdır.

Karyola (Baza):

Ø Üzerine yatak (döşek) konularak yatılan yerdir.

Ø Ahşap, metal vb. malzemelerden yapılan karyolaya yatak kasası da

denilmektedir.

Ø Baza: Ahşaptan yapılan içi sandık şeklinde olan ve yukarı ılan üzerine yatak

konan bir mobilyadır. Baş tarafı tekerlekli ayak tarafı tekerleksizdir.

Karyolanın Özellikleri

Ø Sağlam,

Ø Hafif,

Ø Hareketli (tekerlekli) ve

Ø Yerden yüksekliği 15-20 cm. olmalıdır.

1) Yatağın önemi: Yatak konuğun geceyi rahat, huzurlu geçirerek güne zinde başlamasına neden olan önemli bir oda donanımıdır.

2) Yapıldığı Malzemelere Göre Yatak Çeşitleri

a) Sünger Yataklar ve Özellikleri: Yapıldıkları malzemenin özelliğinden dolayı konuk yattığı zaman vücuduna göre esneyemediğinden, insan sağlığı ısından tercih

Edilmemektedir. Aynı zamanda içerisinde bakteri ve zararlılar barındırdığından kullanılması

Çok tercih edilmez.

b) Yaylı Yataklar ve Özellikleri: Oteller için en uygun ve kullanışlı olanı, yaylı yataklar; yayların üstü ve altı, pamuk ve yün ile kapitone edilmiş ?ikiz yatak? denilen yatak türüdür. Mevsime göre yün ya da pamuk tarafı çevrilerek kullanılır.

Özellikleri:

Ø Şekil olarak çabuk bozulmaz,

Ø Uzun ömürlüdür,

Ø Yayların üstü yün ve pamukla kaplandığından her sezon kullanılır,

Ø Zararlıları yaşatmaz,

Ø Yün ve pamuk yataklar gibi her yıl özel bakım istemez,

Ø Yatağın yapılması kolaydır,

Ø Güzel yapıldığı takdirde göze hoş görünür.

3) Yatak Ölçüleri

Ø Tek kişilik: 90×190 cm.

Ø Çift kişilik: 140×190 cm.

Ø Özel ebatlar:160×200 cm. 90×200 cm.

Ø 180×220 cm.

Ø 90×205 cm. gibi ölçüler tercih edilmektedir. Bu ölçülerin tercih edilme sebebi İşletmeye gelen konukların boylarının uzun olmasıdır.

Ø Bebek yatağı: İşletmelere göre farklılık göstermektedir.

Ø Katlanır yatak: 90×190 cm.

Yatak Yapımında Kullanılan Araçların Özellikleri

1. Alt- üst Çarşaf

Çarşaflar keten, pamuk veya sentetik maddelerden yapıldığı gibi pamuk+sentetik, Pamuk+keten karışımından da yapılmaktadır.

a. Özellikleri: Yatağın üstüne serilen çarşafa alt çarşaf, battaniyeyi kaplamak için battaniyenin altına serilen çarşafa da üst çarşaf denir. Üst çarşafı alt çarşaftan ayıran özellik, üst çarşafın yatak başına  gelen kısmının daha kalın pay bırakılarak dikilmiş olmasıdır.

Ancak, bazı işletmelerde bir üçüncü çarşaf olarak KAPAK ÇARŞAF da kullanılmaktadır. Bu

çarşaf, battaniyenin üzerine serilir.

b. Kullanım Kuralları: Kapak çarşafı serilen yatak biçimi, büyük işletmelerde veya çok önemli konukların odalarındaki yatak yapımında kullanılır. Alt ve üst çarşafların kullanımında dikkatli olunmalı, birbirlerinin yerine kullanılmamalıdır. Yapımı daha zor olan bu yatak biçimi, önemli konuklar için hazırlanır. Bazı işletmelerde nevresim takımı kullanırlar.

2. Battaniyenin Özellikleri: Yatak yaparken üst çarşafın üzerine serilerek kullanılır. İşletmeler battaniye ölçülerini belirler. Battaniyenin, desen ve renkleri dekoratif açıdan odayı tamamlamalıdır.

3. Yastık Kılıfı Özellikleri: Yastığı tamamen içine alarak, konuğun yastıkla direkt temas etmesini önleyen  Pamuklu bezden yapılan bir malzemedir. Standard yastığa uygun yastık boyutları 55 x 75 cm. olmalıdır. Boyutlarının yastıktan birkaç santim daha geniş olması gerekir. Yastığa dar gelen bir kılıf nasıl görünümü bozuyorsa, bol gelen kılıf da güzel ve kullanışlı olmaz. Genellikle çift kılıf kullanılır. Alttaki iç kılıf yastığı korur, üstteki dış kılıf konuk için hazırlanır.

4. Yatak Örtülerinin Özellikleri: Konuk odasındaki, dekorasyona uygun renklerdeki kumaştan yapılır. Hazırlanmış yatağın üzerine, tüm yatağı kaplayacak şekilde örtülür. Yatağın görünümünü güzelleştirip, kirlenmesini önler. Boyutları, modeline ve yatağın tipine göre değişir.

5. Yatak Koruyucunun Özellikleri:

Yatak yıkanabilen bir malzeme değildir. Yatağın kirlenmemesi için, pamuklu dokumadan yapılmış yatak koruyucu alt çarşaftan önce yatağa serilir. Böylece herhangi bir leke ya da ıslaklık yatağa geçmeden yatak koruyucuda kalır. Yatak koruyucu sadece yatağı korumakla kalmaz, teri de emer. Bu nedenle sağlık açısında son derece önemlidir. Ayrıca, leke tutmayan malzemelerden yapıldığı ve kolay yıkana bildiği için de kullanışlıdır. Yatak koruyucu yatağın üst yüzünü kaplamalı, yataktan büyük veya küçük olmamalıdır.

6. Yorgan: Pamuktan, yünden, elyaftan yapılan, konuğun üşümesini önlemek için özellikle kış aylarında kullanılan bir yatak malzemesidir.

7. Nevresim: Yatak yapımında kullanılan, yorganın içine konulduğu, alt ucu açık dikdörtgen şekilde dikilmiş malzemedir.

8. Pike: Yaz aylarında örtünmek amacıyla kullanılır. Çeşitli renkleri olmakla beraber beyaz olanları konaklama işletmelerinde daha çok tercih edilmektedir. Tek ve çift kişilik olanları vardır.

YATAK YAPMA

 Kirli Yatak Takımlarını Toplama Teknikleri

Kirli yatak takımları toplanırken yatak takımları içerisinde konuğa ait herhangi bir şey kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca, lekeli yatak takımları diğerlerinden ayrılmalı, işaretlenmeli (köşesine bir düğüm atılarak işaretlenebilir veya bir poşete konulur üzerine oda numarası yazılır) çamaşırhaneye ayrı olarak gönderilmelidir. Yastık kılıfı dikkatlice çıkarılmalıdır. Bunun için yastık kılıfının kapak kısmı ılmalı ve yastık köşelerinden tutularak kılıf üzerinden sıyrılmalıdır.  Dikkatsizce yapılacak bir işlem yastık kılıfının yırtılmasına neden olacaktır. Köşelerdeki battaniye ve çarşaf, çekiştirmeden dikkatlice çıkarılmalıdır. Önce battaniye temiz bir yere (sandalye, koltuk vb.) bırakılmalı, daha sonra çarşaf bohça şeklinde toplanmalıdır.

 Yatak Koruyucu Düzenleme Teknikleri

Yatak koruyucunun temiz olup olmadığı kontrol edilir. Yatak koruyucu, yatağın üzerine düzgün bir şekilde serilir varsa köşelerindeki lastikler yatağın köşelerine geçirilir.

 Alt Çarşaf Açma Teknikleri

Alt çarşaf yatak koruyucunun üzerine serilir. Çarşaf yatağın iki tarafından eşit olarak sarkmalıdır.

Bunu sağlayabilmek için çarşafın ortası yatağın ortasına ve çarşafın kenarları üste gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Çarşafın üstteki kenarlarını yatağı yapan, kendine doğru çekerek açmalı daha sonra yatağın diğer tarafına geçerek çarşafın diğer katını da aynı şekilde açmalıdır. Yatak başından başlanarak tüm köşeler zarf şeklinde katlanır. Zarf şeklinde katlama aşağıdaki şekilde yapılır:

Ø Kolların ve ellerin rahat çalışabilmesi için yapılacak köşenin önünde durulmalıdır

Ø Çarşafın yatak başından sarkan kısmı yatak kadar kaldırılarak altına sokulmalıdır.

Ø şenin üst kenarındaki çarşaf ucundan tutularak yukarıya kaldırılmalı ve yatağın üstüne koyulmalıdır. Altta kalan çarşaf yatağın altına sokulmalıdır, yatağın üstüne bırakılan çarşaf ise öne doğru getirilerek bir elle köşe tutulup kaldırılmalı diğer elle çarşaf yatağın altına sokulmalıdır.

 Üst Çarşaf Açma Teknikleri

Üst çarşaf, kenarlardaki dikiş yerleri üste gelecek şekilde yerleştirilir. Üst çarşafın yatak başından 10 cm. sarkacak şekilde yerleştirilmesine dikkat edilmelidir. Bu kısım daha sonra battaniyenin üstüne katlanacaktır.

 Battaniye Açma Teknikleri

Ø Battaniye, etiketi ayakucuna gelecek şekilde üst çarşafın üstüne serilir. Yanlar eşit uzunlukta sarkmalı, battaniyenin başucundan uzaklığı, yaklaşık 10 cm. olmalıdır.

Ø Çarşafın başucunda bırakılan fazlalık, battaniyenin üstüne katlanır. Katlanan çarşaf battaniye ile birlikte ayakucuna doğru yaklaşık bir yastık sığabilecek kadar tekrar katlanır.

Ø Ayakucuna geçilir, battaniye üst çarşafla birlikte yatağı ayakucu altına sıkıştırılır.

Ø şeler alt çarşafta olduğu gibi zarf şeklinde katlanır. Kenarlarda kalan battaniye yatağın altına sıkıştırılır. Kırışıklıklar düzeltilir.

 Yastık Kılıfı Takma Teknikleri

Ø Yastık kılıfı yastığa geçirilir ve yatağa yerleştirilir. Yastık kılıfı yastığa geçirilirken;

· Yastık kılıfı, açık ucu yatağı yapan kişiye gelecek şekilde yatağın yastık için ayrılan kısmına serilir.

· Yastık yatağın üzerine konularak boyuna doğru ikiye katlanır

· İkiye katlanmış yastık bir el ile tutulur. Diğer el ile yastık kılıfı ılarak boylamasına ikiye katlanmış yastık, kılıfın içine sokulur ve yastık kılıfın içine tam olarak girene kadar katlı tutulur.

· Yastık kılıfı bu şekilde takıldığı takdirde, yastığın köşesi ile kılıfın köşesi birbirine denk gelecektir.

· Yastık kılıfının açık ucundaki kat yerine yastığın köşeleri yerleştirilerek işlem tamamlanır.

 Yatak Örtüsünü Düzenleme Teknikleri

Yatağın üzerine her tarafı eşit sarkacak şekilde örtü serilir, yatağın üzeri kapatılır.

 Nevresim Düzenleme Teknikleri

Temiz nevresim takımlarının köşeleri ile battaniyelerin köşelerinden tutularak nevresim battaniyelere geçirilir.

 Pike Düzenleme Teknikleri

Pike denince aklımıza, özel desenli beyaz pamuk ile dokunmuş örtüler gelir.Sıcak iklimli sayfiye otellerinde, genellikle battaniye yerine pike kullanılmaktadır.Düzenleme tekniği, üst battaniyesi gibidir.

İlave Yatak Hazırlama Teknikleri

Ø Bebek yatağı(bebek karyolası):

· Bebek yatağı bebeğin güvenle yatmasını sağlayan küçük portatif yataktır.

· Önemi, kenarındaki korkulukları ile bebeğin düşmesini önler ve güvenliğini sağlar

· Hazırlanışı:

Bebek yatağının hazırlanmasında aşağıdaki işlem basamakları izlenmelidir;· Bebek karyolası, yatak, bebek takımı(çarşaf, nevresim, yastık, yastık kılıfı,bebek battaniyesi veya yorganı ve yatak örtüsü) , naylon, gerekiyorsa cibinlik odaya getirilir

· Portatif olan bebek karyolası ılarak kurulur.

· Yatağın üzerinde çocuğun altını ıslatması halinde yatağı korumak için naylon malzeme(bir diğer adıyla çocuk muşambası) ve alez yerleştirilir.

· Alt çarşaf yerleştirilir orta kısmı düzeltilir, yanlar yatak altına itilerek,köşeler yapılır.

· Üst çarşaf yerleştirilir.

· Battaniye veya yorgan serilir. Nevresim kullanılıyorsa bunlara nevresim geçirilir yoksa üst çarşafı ile kaplanır.

· Yastık kılıfı yastığa geçirilir ve yastık yerine yerleştirilir.

· Varsa yatak örtüsü ve cibinlik yerleştirilir.

· Sonuç kontrol edilir

Ø Portatif Yatak(katlanır yatak)

· Tanımı: Otellerde katlanarak taşınabilen ve odalarda sabit bulunmayan konuğun isteği üzerine kat görevlileri tarafından odaya ilave edilen yatak çeşididir.

· Önemi: konuğun ihtiyaç duyduğu ilave yatağı sağlamak ve istenildiğinde tekrar odadan kaldırılabilmesidir.

· Hazırlanışı: İlave yatağın koyulacağı yerde eşya varsa kenara çekilir, ilave yatak için yer açılır. Katlanmış olan bu portatif yatak düzgün bir biçimde açılarak sabitlenir.

o Temiz yatak koruyucu yerleştirilir.

o Alt çarşaf yerleştirilir, köşeler zarf şeklinde katlanır

o Üst çarşaf yerleştirilir.

o Battaniye yerleştirilir, köşeler üst çarşafla birlikte zarf şeklinde katlanır.

o Yastık kılıfı geçirilir ve yastık yerine yerleştirilir

o Yatak örtüsü yerleştirilir.

o Sonuç kontrol edilir.

Ø Çek-yat (oturma grubu koltuğu)

· Tanımı: Konuk odasında normal bir koltuk olarak kullanılan fakat konuğun isteği doğrultusunda ilave yatak yapılabilen mobilyadır.

· Önemi: Konuğun koltuk olarak ihtiyacını karşıladığı gibi isteği doğrultusunda ilave yatağa dönüşğünde odasını fazla daraltmayan bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda otelin yatak kapasitesini arttıran bir mobilyadır.

· Hazırlanışı:

o Odadaki açılabilen kanepe (çek-yat) açılarak ilave yatak sabitlenir.

o Temiz yatak koruyucu yerleştirilir.

o Alt çarşaf yerleştirilir, köşeler zarf şeklinde katlanır

o Üst çarşaf yerleştirilir.

o Battaniye yerleştirilir, köşeler üst çarşafla birlikte zarf şeklinde katlanır.

o Yastık kılıfı geçirilir ve yastık yerine yerleştirilir

o Yatak örtüsü yerleştirilir.

o Sonuç kontrol edilir.

Ø Yatak açma servisi işlemleri (Turn down service)

Odada kalan konuğun özel isteği üzerine yapılan bir hizmettir.

· Yatak açmanın tanımı: konuğun önce odasının ve yatağının yatmaya hazır

hale getirilmesi işlemidir.

· Yatak örtüsünün katlanması:

o Yatak örtüsü yatak başından ayakucuna doğru katlanır.

o Yatak örtüsü ayakucundan yatağın ortasına doğru bir kez daha katlanır.

o Yatak örtüsü yatak başından ayakucuna doğru ikinci kez katlanır.

o Yatak örtüsü enine doğru ikiye katlanır.

o Yatak örtüsü bir kez daha katlanır ve uygun bir yerde muhafaza edilmek üzere kaldırılır.

o Yatağın konumuna göre battaniye ve üst çarşafı yatağın altında 60 ? 70 cm. kadar çıkarılır.

Çıkarılan bu kısım geriye doğru üçgen olacak şekilde katlanır.

· Pijama  ve geceliğin düzenlenmesi: Konuk ve ya konukların pijama ve gecelikleri yatağın üzerine konur.

· Kahvaltı istek formu yatağın üzerine, otelin ikram için uygun gördüğü şekerleme (lokum veya çikolata)uygun bir yere (yastığın üstüne) konur.

· Varsa terlikler yerleştirilir.

· Balkon kapısı, pencereler ve perdeler düzenli bir şekilde kapatılır.

· Mobilyalarla ilgili bir düzenleme gerekiyorsa yapılır.

· Kül tablaları ve çöp kovasının temizliği kontrol edilir.

· Servis boşları varsa (kat ofislerine) kaldırılır.

· Banyo kontrol edilir.

· Çıkarken ışıklardan birisi açık bırakılır. Otomatik sensorların bulunduğu odalarda ışığın açık bırakılmasına gerek yoktur.

ÇÖP TOPLAMA

ÇÖP: Faydasız, pis ve zararlı olan her türlü kötü görüntüyü meydana getiren atık Maddeye çöp denir.

Çöp Toplamanın Önemi

Konukların sağlıklı ve hijyenik bir ortamda konaklamalarını sağlamak için her şeyden önce onların yaşadığı alanlardaki çöplerin standartlara uygun olarak toplanması gerekir. Bu işlem aynı zamanda çalışanların ve konukların sağlığının korunması açısından büyük önem taşır.

 Çöp Toplama Araçları

a) Eldiven: Kat hizmetleri departmanında çalışan her personelin çöp alma işlemi sırasında kendi sağlığını korumak amacıyla, plastik eldiven kullanarak hijyenik olmayan ortamlara direk temas etmeden rahat ve güvenli çalışmasını sağlar.

b) Çöp poşeti: Çöplerin çevre ile temasını engelleyen değişik ebatlarda üretilmiş plastik hijyen sağlayıcı temizlik malzemeleridir.

c) Çöp arabası: Konaklama işletmelerinde çöplerin ayrılarak toplandığı ve depolandığı yere kadar taşımayı sağlayan tekerlekli araçlardır.

d) Maske: Çöp toplayan personelin çöpü topladığı kirli ortamda solunum yoluyla mikrop almasına engel olan, hijyen sağlayan korunma aracıdır.

e) Süpürge ? faraş: Kırılan camların ve dökülen malzemelerin toplanmasına yarar.

Özelliğine Göre Çöp Çeşitleri

a) Dönüşümlü çöpler:

Kullanıldıktan sonra standartlara uygun olarak toplanan, sanayide işlenerek tekrar kullanıma sunulan, kullanılabilir (kağıt, çam eşya, plastik eşyalar vb.) madde haline getirilebilen atıklara dönüşümlü çöp diyoruz.

1- Çeşitleri:

a) Kağıt atıklar: Standartlara uygun toplandıktan sonra kağıt fabrikalarında işlenerek tekrar kullanılabilir kağıt haline getirilir.

b) Cam atıklar: Standartlara uygun toplanarak cam fabrikalarına gönderilerek işlenmektedir.

c) Metal atıklar: Standartlara uygun toplanıp preslenerek sanayide  kullanılmaktadır.

d) Plastik atıklar: Standartlara uygun toplandıktan sonra fabrikalarda işlenerek sertleştirilir yeni ürünler elde edilmektedir.

2- Toplama Özellikleri:

Çöpler toplanırken hepsi aynı yere konulmamalı, çeşitlerine göre sınıflandırılarak ayrı yerlerde toplanmalıdır

  •  Evsel atıklar (Mavi poşet)
  • Cam atıklar (Siyah poşet )
  • Bulaşıcı (Kırmızı poşet)
  • Kesici ve batıcı atıklar (Enjektör, Jilet vb.) kutular (sharp box) veya plastik Kovalara konulmalıdır(Kırmızı poşetlere).

 Çöplerin Değerlendirilmesi

Sınıflandırılan çöplerin ilgililere ulaştırılmaları sağlanmalıdır.

Çöplerin Depolanması

Ø Evsel atıklar (soğuk çöp odasına)

Cam atıklar (cam kumbaralarına) mikrop yayan(İnfekte) atıklar (İnfekte çöp konteynırına) atılır.

İnsan sağlığını tehdit etmeyecek, dışarıya karşı hijyen şartlarının sağlandığı ve çöplerin kolay nakil edilebileceği ortamlarda depolanmalıdır.

 Çevre

a) Tanımı:

Otel işletmelerinin kurulduğu yer ve faaliyet gösterdiği bölgedir. Konukların işletmemizde kaldığı sürece çevrede oluşan kötü görüntü ve kokulardan rahatsız olmaması için otel işletmecileri gereken tüm tedbirleri alırlar. Konukların memnuniyeti için temiz bir çevre ve sağlıklı ortam gerekir.

b) Önemi:

Sağlıklı bir yaşam için temiz bir çevreye ihtiyacımız vardır. Konukların, sağlıklı ve huzur içinde yaşaması için insanların yaşam alanlarını her türlü kirliliğe karşı korumaları gerekmektedir. Ayrıca başarılı bir konaklama işletmeciliğinin ancak temiz bir çevrede gerçekleşebileceği hepimizin ortak olduğu bir fikirdir.

c) Çevre koruma yöntemleri:

Çöpler kısa sürede toplanarak görüntü kirliliğinin yanı sıra koku ile de oluşan kirliliği engellenmelidir. Uygun şartlarda saklayarak, hijyen koşullarını sağlayarak çevre daha sağlıklı hale getirilmelidir.

d) Çöpleri çevre koşullarına uygun toplama depolama ve değerlendirilmesinin önemi:

Çöplerin toplanırken çeşitlerine göre sınıflandırılarak toplanması, depolamada kolaylık sağlamaktadır.

Uygun şartlarda toplanan çöpler depolanırken çöp depolarının kurulacağı yerlerde akarsu ve yer altı suyu kaynaklarının olmamasına dikkat edilmelidir, aksi halde sularda büyük ölçüde kirlenme ye rastlanacaktır. Çöplerin değerlendirilmesi hem çevre bakımından olumlu sonuçlar vermekte hem de

ülke ekonomisine katkılar sağlamaktadır.

Çöp Toplama Malzemelerinin Hazırlanması

Çalışırken ihtiyaç duyacağımız eldiven, koruyucu maske, çöp poşeti, çöp toplama arabası, çöp toplama kovası önceden hazırlanır.

Eldiven Giyme- Maske Takma

Çalışan personelin sağlığını korumak için çöplerin bulunduğu çöp kovalarını ve poşetlerini eldiven giydikten sora tutması çok önemlidir. Kendisini mikroplardan korur ve sağlıklı olmasını sağlar.

Maske takarak, havada bulunan mikroplardan korunmuş olur.

 Oda Çöplerinin Alınma Kuralları

Küllüklerin Temizliği

Kül tablası: Konukların, sigaralarının küllerini atacakları, sigaralarını söndürecekleri kaplardır. Ancak birçok otel odalarında sigara içilmesi yasaktır. Çünkü odalarda bulunan yangın alarm sistemleri dumanı algıladığı zaman sistem devreye girer. Bu nedenle odalarda kül tablası yoktur.

Küllüklerin Özelliği

Genelde dekora uygun ve konukların gereksinimini karşılayacak büyüklüktedir. Çabuk kırılmayacak ve yanmayacak yapıda olmaları önemlidir.

Küllük Çöplerinin Özelliği ve Toplama Teknikleri:

Oda temizliğine başlarken ilk yapılacak iş kül tablasının temizlenmesidir. Kül tablası temizlenmeden pencere açılacak olursa, kül tablalarında uçuşacak kül odaya yayılır.

Bu temizlik aşağıdaki işlemler uygulanarak yapılır:

Ø Sigaraların söndürülmüş olup olmadığı kontrol edilir.

Ø Kül tablasının içindekiler dikkatlice çöp kovasına boşaltılır

Ø Kül tablası nemli bezle silinir (çok kirliyse yıkanır),

Ø Kurulanır, Parlatılır,

Ø Yerine yerleştirilir.

Banyo Çöplerinin Alınma Kuralları

Banyo çöp sepetinin özelliği:

Banyo çöp sepetleri plastik veya metal malzemeden yapılır, kapaklı ve plastik çöp poşeti kullanılabilir olmalıdır.

Hijyen Kuralları

Hijyen: İnsan sağlığını koruma ve devam ettirebilme bilimine denir. Kısaca insanları hastalıklardan korumak için yapılan mikroplanmayı önleyici bir temizliktir. Tüm çöp sepetlerinde kapak bulunmalıdır. Çöp sepetlerinin içersine plastik torbalar yerleştirilerek çöplerin çevreyi kirletmesi

Önlenmelidir. Banyoda iki ayrı çöp kutusunun bulunması tercih edilmelidir. Bir tanesi klozetin

Yanında kapaklı ve içersinde plastik çöp torbası yerleştirilmiş olmalıdır. İkincisi ise normal

Atıkların konulduğu daha büyükçe bir çöp kutusu olmalıdır

Banyo Çöplerinin Özelliği ve Toplama Teknikleri

Banyo çöpleri alınırken yapılacak işlemler:

§              Gerekli araç ve gereçler hazırlanır, çöp kovası temizleneceği yere getirilir.

§              Çöp torbası, kullanılıyorsa yırtık olup olmadığı kontrol edilir

§              Çöp torbası ağzı bağlanarak çıkarılır (Torba kullanılmıyorsa çöp kovası doğrudan kat arabasındaki çöp arabasına boşaltılır),

§              Çöp torbası kat arabasındaki çöp arabasına atılır,

§               Yeni çöp torbası yerleştirilir,

§               Çöp torbası kullanılmıyorsa kova yıkanır, kurulanı ve dezenfektanlı nemli bezle silinir,

§               Yerine yerleştirilir,

§               Araç ve gereç kaldırılır.

Oda İçi Çöplerin Toplanma Kuralları

§              Müşteri eşyalarının çöpler toplanırken çöpe karışmamasına dikkat edilmelidir.

§              Dönüşümlü çöplerin ayrılması

Geri dönüşümü olan gazete v.b. atıkların kat arabasındaki ayrılmış bölüme diğer atıklar da ağzı bağlanarak kat arabasındaki plastik çöp torbasına konulmalıdır.

 

KAYNAKÇA

AKYÖNEY, Berna. Temizlik Hizmetleri İşletmeciliği, Detay Yayıncılık Şubat 2003

Ø DÖNMEZ, Arzu. DÖNMEZ, GÜLAP, Emel. Nurdan. ÖZDEMİR, Hatun. POSTA, Zinnet. TÜTEN, Ebru. (OTED Eğitim komitesi), Konaklama İşletmeleri Yataklı Tedavi Kurumları İş ve Alış Veriş Merkezleri Temizlik İşletmelerinde Housekeeping, İSTANBUL 2003

Ø İNAL, Serap. MUMCULAR, Nilüfer. Kat Hizmetleri, Yorum matbaası ANKARA, 1995

Ø KOZAK AKOĞLAN, Meryem. Kat Hizmetleri, ANKARA 2000

Ø KOZAK AKOĞLAN, Meryem. Otel İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi, ANKARA 1998

Ø KOZAK AKOĞLAN, Meryem. YILDIZ, Emine. Temizlik ürünlerinin kullanımı ve denetimi, Detay Yayıncılık ANKARA Kasım 2002

Ø SAĞIROĞLU TAŞKIRAN, Arzu. Yayınlanmamış Öğretmen Ders Notlar, (Resim ? Grafik Öğretmeni)

Ø SATUREL, İsmail. Öğretmen Ders Notları, İZMİR 2005

Ø SEZGİN, Orhan Mesut. Uygulamalı ve Açıklamalı Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi, Gazi Kitap evi ANKARA 2000

Ø SÖNMEZ, Ayşe. Kat Hizmetleri, Serler Matbaası İSTANBUL 2000

MEB MEGEP Yayınları Konaklama ve  Seyahat Hizmetleri Oda Düzenleme Ankara 2007

 

1 yorum

  1. rulet Diyor ki:

    lm lar bende o bölümdeyim çokkkkkkkk ben numum

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.