Pasta Süslemede Renk Desen Uygulamaları
Süslemede Resim Bilgisinin Önemi, Renk: Bir ışık kaynağından yayılan ışınların nesnelere çarptıktan sonra yansımaları sonucu gözümüzün algıladığı duyumdur. Renkler hayatımıza yerleşmiştir ve renksiz bir hayat düşünemeyiz. Fakat hayatımızdaki anlamlarını da çok fark etmeyiz. Renklerde ruhun gıdasıdır. Neşe ve duygu kaynağıdır. Renkler bize bilgi taşırlar: Mavi otoban levhaları, sarı uyarı işaretleri, yeşil çıkış yolları, kırmızı ihtar tabelâları ve bunun gibi Başka birçok Değişik anlam taşırlar. Renklerin hayatımızda bizi ruhsal açıdan yönettiği kanıtlanmış bir gerçektir.
Renklerin Psikolojik Özellikleri
Kırmızı: iştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Yanlış bir inanış vardır, boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırırlar.
Yeşil: Güven veren renktir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. Yatak odası için rahatlatıcıdır. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır.
Siyah: Gücü ve tutkuyu temsil eder. Bizde ve batıda siyah matemi temsil eder, oysa Japonya’da siyah mutluluktur. Siyah fonda kullanılırsa karamsarlığı çağrıştırır. Einstein konsantre olabilmek için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan odaları tercih ederdi.
Mavi: Sakinlik simgesi. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.
Lacivert: Kozmik renk olarak kabul edilir. Sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği simgeler. O yüzden dünyadaki firmaların yarıdan fazlası logolarında maviyi kullanır. Hilton logosunu laciverte çevirirken insanların kafasında büyük kuruluş imajı yaratmak istemiştir.
Mor: Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, insanları bilinçaltının korkuttuğu saptanmıştır. İntihar edenlerin beğendiği renktir.
Pembe: Rahat hissettiren renktir. Bu yüzden bazı büyük mağazalar müşteriler kendilerini rahat hissetsin diye tezgâhtarlarına pembe üniforma giydirir. Pembe aynı zamanda çocuk rengidir.
Sarı: Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin sembolüdür. O yüzden dünyada taksiler sarıdır, geçici olduğu bilinsin ve dikkat çeksin diye. Araba kiralama Şirketleri de sarıyı kullanır, çünkü müşterilerine ?Aldığınız Şey geçicidir, lütfen geri getirin.? demek isterler. Sarı rengi bu özelliğinden dolayı bankalar kullanmak istemez, çünkü paranın geçici degil kalıcı olmasını isterler.
Beyaz: istikrarı, devamlılığı, temizliği simgeler. Politikacılar temiz, dürüst izlenimi vermek istediklerinden dolayı beyazı pek severler.
Kahverengi: İnsanın hareketlerini hızlandırır. Kansas Üniversitesi Sanat Fakültesi’nde bir deney için bilgisayar yardımıyla duvarların rengi değiştirilebilir hale getirilmiş. Fonda beyaz kullanıldığında insanlar sergide yavaş hareket etmiş. Fon kahverengiye döndüğünde ise insanlar daha hızlı hareket etmişler. Müzede daha çok yeri daha az zamanda gezmişler. Kahverengi insanı hızlandırıyor, bu yüzden fastfood restoranları iç mekanlarında kahverengi kullanıyor. Kahverengi toprak rengi, bu yüzden kıyafetlerde pek tercih edilmez, çünkü kahverengi giyen insanlar kalabalıkta dikkat çekmez. Pastacılıkta renklerin kullanımı çok daha önemlidir. Pastanın kendisi mutluluğu temsil eder. Bütün mutlu olaylarda pasta kesilir ve pasta ikram edilir. Düğün, nişan, doğum günü, kutlamalar, yıl dönümü vb.
- Düğün pastası beyaz, nişan pastası geleneksel olarak pembe olur.
- Doğum günü pastaları ise yaşa ve cinsiyete göre Şekil, renk, süsleme vb açısından sonsuz çeşitlilik gösterir.
- Kızlar için pembeli pastalar, bebek, çiçek figürleri tercih edilirken, erkekler için futbol takımı logoları, çizgi fim kahramanları, araba figürleri tercih edilir.
- Yılbaşı pastaları beyaz zeminli ve süslemede kardan adam, Noel baba, yıl Başı çiçekleri vb tercih edilir.
- Evlenme yıl dönümü gibi, romantik ve özel günler için; genellikle pastel renkler, kişilere özel çiçek ve desenler seçilir, pastanın içine hediyesinin saklanması gibi sürprizler yapılır.
- Sevgililer günü pastalarında kırmızı ve kalp Şeklinde motifler ağırlıklı olur
- şirket yıl dönümleri için; Şirketin logosu işlenmiş pastalar hazırlanır.
- Yeni doğan bebekler için; hoş geldin bebek pasta hazırlatmak son günlerin modasıdır.
Kısacası pasta yapımı sırasında her mutlu günü temsil eden bir renk, desen, sembol bulanabilir. Pasta süslemede ve tasarlamada bunlar dikkate alınmalıdır.
Desen Yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı insanların hoşuna giden pastaları hazırlayabilmeniz için; el becerinizin, renk bilginizin, tasarım yeteneğinizin gelişmiş olması gerekir. Bunların Başlangıcı elinizin desen yapmaya yatkın olması ve yeteneğinizin gelişmesidir. Konunun, çizici resim araçları ile bir yüzey üzerine işlenmesine DESEN denir. Desen, resmin Başlangıcı ve temelidir. Desene, özünü çizgiler kurduğu için “çizgi-resim” adı da verilir. Resim tekniklerinin eğitimine Başlarken akla gelen ilk aşama çizim teknikleridir. Çizim Değişik türde kurşun kalem, tarama uçları, füzen, sangın gibi araçlarla yapılır. Konunun, çizici resim araçları ile bir yüzey üzerine işlenmesine DESEN denir. Desen, resmin Başlangıcı ve temelidir. Desene, özünü çizgiler kurduğu için “çizgi-resim” adı da verilir.
- Pasta süslemede Desen çalışmaları genellikle iki türde yapılır
Doğrudan Çizgi ile Yapılan Desen: Çizginin yalın ve anlamlı olması önemlidir. Modelin ışık gelen yerlerini açık ve ince, ışık almayan yerlerini de koyu ve kalın çizgilerle belirtmek desene güzellik verir. Çizginin koyuluk tonu biçimlere hacim kazandırır
Çizgi ve Açık-koyu Değerlerle Yapılan Desen: Bu tür desenlerin çizimi sırasında konunun derinlik kazanması için çizgilerin yanı sıra modelin ıŞık alan kısımlarına açık, gölgede kalan kısımlarını da koyu tonlar olur. Desende asıl anlatılmak istenen hususlar birinci derecede ele alınır ve bunlardan başlanır. Desene yardımcı olan çevre ve fon sonra işlenir. Modeli çizerken çevre çizgilerini takip yerine, model bir bütün olarak düşünmelidir. Sanat niteliği taŞıyan çizgiyi tanımak ve çizmek ayrıca çok desen görmekle olanaklıdır. Bu nedenle tanınmış ressamların eserleri incelenmeli ve desenlerin çizgi yapısı üzerinde durulmalıdır Desen ve resim çalışmalımızı pasta üzerine yapacağımız için kullanacağımız araç ve zemini düşünerek çalışma yapmalıyız. Pasta üzerinde çalışma ile kağıt üzerinde çalışma arasında fark vardır.
- Kağıt-Kalem ile Değişik Süsleme şekilleri
Eritilmiş kuvertür kağıt kalemin içine doldurulur, istenilen Şeklin kalınlığına göre, kalemin ucu kesilerek gösterilen Şekiller yapılır, donması için buzdolabında bir süre bekletilir. Buzdolabından çıkartılan Şekiller her türlü pasta çeşidinin süslenmesinde rahatlıkla kullanılabilir.
Yazı Pastaların üzerine kutlamanın amacına uygun yazılar yazılması gerekebilir. Bunun için Değişik yazı türleri kullanılır.
- Genellikle kutlamalarda eğik ve bitişik yazı türü kullanılır.
- Duruma göre doğum günleri ve yılbaşında düzyazı komik yazı vb yazılabilir.
- Pasta Süslemede Yararlanılan Kaynaklar
Bitki ve Hayvan Figürleri Özellikle doğum günü ve yılbaşı pastalarında hayvan, çizgi film kahramanlarını figürleri kullanılır. Diğer özel gün pastalarında çiçek figürleri kullanılır. Figürler sektörde hazır satın alınıp kullanılabildiği gibi fondan ve marzipan gibi hamurlarla hazırlanabilmektedirler. Ayrıca kremşanti, Değişik kremalar, çikolata ile de figürler hazırlanmaktadır. Renklendirmede gıda boyaları kullanılır.
Havuç ve tavuk figürü Uygun kalıplarla veya Şablon ile sevimli hayvan vb. Şekilde pastalar hazırlanmaktadır.
- Ayıcık kalıbı ile pandisya pişirilmesi ve süslenmesi
- Stilize yolu ile desenleme
Stilize: Mimari anlamıyla üsluplaştırılmış, yani doğal biçimlerden yararlanarak ya da bunlara benzetilerek üzerinde yeni bir motif yaratılmış biçim, Şekil, eleman vb. Pastacılıkta süslemede ve pasta modeli oluşturmada stilize değerlerden yararlanılır. Ancak Kullanılan süsleme Şekli, dekor malzemeleri bize pastanın dokusunu, yumuşaklığını ve tadını hissettirmelidir. Her sanatçının bir stili vardır. Bazı tablolardan veya elbise modelinden onun kime ait veya hangi firmaya ait olduğunu anlayabiliriz. Bize ipuçları veren değişmez stilleri vardır. Sizde kendi stilinizi oluşturabilirsiniz
- Geometrik Şekillerle desenleme
Kâğıttan kalem hazırlama ve kullanma becerisini kazandıktan sonra desenleme yeteneğiniz ve yaratıcılığınız artacaktır. Pasta süslemede kullandığımız motifler ve sular geometrik Şekillerden oluşur. Bunun dışında yazı ve doğal figürler kullanılır. Pastanın kendisi genellikle geometrik bir şekildir. (Daire, silindir, dikdörtgen prizma vb) Geometrik Şekillerden desen süsleme yapılabildiği gibi marzipan ya da fondan hamurundan geometrik Şekiller kesilerek süslemeler ve dizaynlar yapılmaktadır. Öncelikle fondan hamurunu açma ve Şekillendirme becerisini kazanmanız gerekir.
- Fondan ile kesilerek hazırlanmış çeşitli figür çalışmaları
Çeşitli renklerdeki fondan hamuru tezgah üzerine açılır
- Fondan hamuru ile gül yapılması
- Yazı ile Desenleme
Yazı ile desenlemede; önemli olan Değişik araçlarla pasta üzerine güzel yazı yazma becerisini kazanmaktır. Bunun için tekrar tekrar yazı çalışması yapılmalıdır
Pasta Süslemede Kompozisyon
- Değişik Amaçlarla Hazırlanan Pastaların Stilize Değerlerden Yararlanarak Süslenmesi
Değişik araç, gereç ve kalıplardan yararlanarak veya el becerinizle gerçeğine uygun figürler, objeler oluşturabilirsiniz veya süsleme yapabilirsiniz
Eskiz: Fransızca esquise’den türemis bir kelime, yapılacak desen öncesi bir hazırlık, bir ısınma turudur. Bir resmin, heykelin ya da mimari eserin kafadaki tasarımını veren taslağı. Yaratım gücünün döktürüldüğü, ana esere Başlamadan önce serbest, en rahat çalışmadır. Ana esere geçtiğiniz zaman konsept bellidir, renkler belirginleşmiştir. Yani kısaca artık ne istediğinizi bilirsiniz.
Eskiz sürecinde bazen yapmak istediğinizden farklı bir iş ortaya çıkar. Tüm kaygılardan uzak Şekilde yapılır. El ve kalem ne kadar rahat olursa, eskizde o derece Başarılı olur. Fakat bu çalışmalar Başka çalışmaları n Başlangıcı olabilir onun içindir eskizler bol ,bol yapılmalı ve atılmamalı Pasta tasarımı yaparken de eskizler hazırlanarak çalışılır. Bazen konu bellidir. Nasıl yapacağınızı tasarlarsınız. (Örneğin: bir otobüs firmasının yüzüncü kuruluş yıldönümü için otobüs Şeklinde bir pasta hazırlanızı isterlerse nasıl bir tasarım düşünürsünüz) Bezende konu belli değildir yeni bir şeyler yaratmak istersiniz.
Tasarımların stilize değerlerle süslenmesi
Tasarımlarınızı hazırlarken önce Şeklini daha sonra nasıl süsleyeceğinizi tasarlayınız. Yapacağınız süsleme stilize değerlerler içerebilir. Bunları da tasarlamanız gereklidir.
- Kompozisyon Karton ve Tutkallı Hamur ile Üç Boyutlu Çalışma
Karton ile Şekil oluşturma
Tasarımlarınızı kağıt üzerinde çalıştıktan sonra kağıt üzerinde karton veya strafor gibi gereçlerle pastanızın maketini oluşturunuz. (Karton kutu, ters çevrilmiş yoğurt kabı vb hazır objelerdende yararlanarak pasta tasarlayabilirsiniz.)
- Strafor dekor mankeni
Yapılışı: ÇeŞitli kalınlıktaki strafor, silindir veya küp gibi istenilen Şekilde kestirilir. Üzeri kâğıtla kaplanabilir veya doğrudan çalışılır. Üzeri krema, fondan, royal glace, plastik hamur vb ile kaplanır veya sıvanır. (Maket çalıştığınız için renklendirilmiş oyun hamurları kullanabilirsiniz. Sıvamadan sonra straforun çiçek konulması istenilen kısımlarına Şişler sokulur. Bu Şişlerin ucuna yapma çiçekler yerleştirilir. Strafor dekor mankeninin uygun bölümünün etrafına kurdeleler bağlanabilir veya tül yerleştirilebilir. Yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra straforların daha uzun süre dayanması için royal glase ile sıvanır. İsteğe bağlı olarak royal glase ile strafor üzerine bıçak yardımıyla dokular yapılabilir. Strafor mankeni hazırladığınız gerçek pasta için altlık olarak hazırlayabilirsiniz veya kullanabilirsiniz.
Royal glase
Malzeme Yumurta beyazı 1 Adet Pudra Şekeri 1000 gr. Limon suyu 1/4 adet
1- Pudra Şekeri ve yumurtanın beyazı bir kabın içerisinde ılık suda benmari edilirken spatula yardımıyla yavaş yavaş karıştırılır. Daha sonra mikserde orta hızda çırpılır ve son olarak limon suyu ilave edilir.
2- Hazırlanan royal glase kâğıt kaleme doldurulur, pastanın üst yüzeyine kafes Şeklinde sıkılır. 3- Royal glaseye istenilen miktarda gıda boyası ilave edilir. Renklendirilmiş royal glase torbaya doldurulur, dişli duy ile pastanın kenarlarına sıkılır.
4- Pastanın son süslemesinde ise marzipandan yapılan gül ile royal glaseden hazırlanmış diğer Şekiller kullanılır. Pastanın etrafına, üst dekora uygun renklerdeki kurdele bağlanır. Not: Düğün pastalarının kafeslerinin yapılması için eritilmiş jelâtin yumurta yerine kullanılırsa kafeslerin kırılma ihtimali daha az olur. İngiliz tipi düğün keki yapılacaksa jelatin kullanılmaz. Burada belirtilen reçete kullanılır. Mikserde karıştırma esnasında mikserden alınmadan önce 10 gr glikoz ilave edilir
- Plastik hamur
Malzeme Pudra Şekeri 1200 gr. Yumurta beyazı 40 gr. Glikoz 600 gr Sıvı yağ 20 gr Krem tartar2 gr. Jelâtin 10 gr.
1- Glikoz bir kabın içerisinde ısıtılır, jelâtin ilave edilir
2- Pudra Şekerinin yarısı ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır ve yumuşak bir hamur elde edilir. Kalan pudra Şekeri de eklenir ve iyice yoğrulur. Tamamlanan hamur, ağzı kapalı plastik torbalarda saklanır.
3- Hazırlanan hamur ince bir merdane yardımıyla açılır. İsteğe bağlı olarak hamurlar gıda boyalarıyla renklendirilir.
4- Açılan hamur, yapılan pastanın üzerine yerleştirilir. Hamur, iyice düzleştirilir, kenarlarından fazlalıklar alınır
5- Hamur ile kaplanan pastanın ortasına, farklı renkteki hamur yerleştirilir. Pastanın üzerine royal glaseden hazırlanan Şekiller konulur, resimde gösterilen Şekilde süslemesi tamamlanır
- Herkül
Malzeme Eritilmiş bitter kuvertür Naylon Gıda boyası Not: Boyama için sprey gıda boyası, fırça, kompresör kullanabilirsiniz. Yapılışı
1.Resmin üzerine Şeffaf naylon konulur. Eritilmış kuvertür ile kalem yapılıp çizgilerin üzerinden kopya çekilir.
2- Çizim bittikten sonra 10 dakika donması için bekletilir. Naylon ters çevrilerek pastanın üzerine oturtulur. Çok hafif Şekilde, çizimin pastaya yapişması için bastırılır. Naylon hafif Şekilde pastanın üzerinden çizimleri bozmadan çıkarılır
3- Pastanın üzerindeki Şekil uygun renklerde gıda boyası ile boyanır.
Desen çalışma
Elinizi Değişik desen çalışmaya ve krema torbası kullanmaya alıştırmak için bol bol desen çalışması yapmalısınız. Desen örnekleri aşağıya çıkarılmıştır.
Desen Çalışmada Krema Torbası Tutuş Pozisyonları
1. Krema torbası açı ve pozisyonları saat kadranına göre ayarlanır.
2. Yapacağınız desenlemeye göre krema torbasının pozisyononu ayarlayınız 6.00 pozisyonu 90 derece açı ile tutmamızı sağlar.
3.3:00 pozisyonu 45 derece açı ile tutmamızı sağlar Boş bir alana sıkarak deneme yapınız
- Sulu boya ile renklendirme
Gıda boya sanayi oldukça gelişmiş ve her geçen gün kullanımı kolay yeni ürünler piyasaya sürülmektedir. Pastacılıkta renkler çok kullanılmaktadır. Kremaların, figürlerin, örtülüklerin vb renklendirilmesi yaratıcılığımız artmakta ve pastalarımız daha cazip hale gelmektedir.
Pasta Süslemede Geometrik Biçimlerle şablon Hazırlama
- Geometrik biçimlerden yararlanarak motif ve suların hazırlanması
- Hayvan figürlerinin geometrik yorumu Renlendirilmış fondan, marzipan, royal glase, plastik hamur veya krema ile hayvan figürleri yapılmakta ve figürler özellikle çocuk pastalarında kullanılmaktadır. Pastacılık piyasasında hazır ürün çeşitlerini bol miktarda bulmakta mümkündür.
- Desenin Şablona çıkarılması
Pasta süslemelerde kullanılan tekniklerden bir tanesi de Şablon ile süslemedir. Şablon ile süsleme yapılabildiği gibi pastaya form da verilebilmektedir. Piyasada hazır Şablonlar bulmakta mümkündür.
- Açık ve koyu zemin üzerinden desenin renkli uygulanması
Beyaz etrafındaki renklerin parlaklığını azaltır ve sönük görünmelerine sebep olur. Siyah ise etrafındaki renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Siyah üzerinde mavi, gece parlayan bir neon gibi canlıdır. Gece ve gündüz gökyüzü hep mavi ile özdeşleştirilir. Sualtında görünen denizin derin mavisi yükseklerde gördüğümüz mavi bizi heyecanlandırır. Kırmızı siyah üzerinde Şiddet ve ateşi temsil ederken, beyaz üzerinde pembe manevi bir aşkın simgesidir. Turuncuya kayan bir kırmızı romantik bir serüvenin Başlangıcı olabilir. Beyaz üzerinde kırmızı kan ve ölümü akla getirir. Sarı bolluk, kutsallık, güneş ve zenginliğin simgesidir. Sarı parlaktır ama Şeffaf değildir. Bazen karanlığın içinden çıkan işık anlamında, aydınlığın simgesi olmuştur. Bu anlamda sarı, bilgi anlamına gelir. Ancak bu sarı içerisine gri ve siyah renk karıştırılırsa, yalan, ihanet ve akılsızlık anlamına gelir. Yeşil, rengine ve açıklık koyuluk derecesine göre çok çeşitli anlamlar ifade edebilir. Ayrıca kültürel/dinsel faktörler yeşil rengin algısında önemli rol oynar. Pasta süslemede renk seçimi önem Taşır. Renkler pastaya verilen özeni yansıtır. Lezzeti ve dokusu konusunda ipucu verir.
PASTA SÜSLEME UYGULAMALARI
Maket Pastalar Üzerine Motif ve Suların Yerleştirilmesi
? Eskizlerin hazırlanması
Pasta süslemeye geçmeden önce eskiz çalışmaları yapılır. Yapmayı düşündüğünüz pastanın modeli, Şekli, boyutları, süsleme Şekli vb düşünülerek Eskizler hazırlanır.
? Kartondan maket pasta yapımı
Çizimini yaptığınız pastanın kartondan, strafordan vb maketini oluşturunuz.
? Motif ve suların yerleştirilmesi
Maketin üzerini fondan, oyun hamur, plastik hamur vb ile kaplayarak gerçek pasta görüntüsü veriniz. Royal glase, margarin vb ile üzerine dekor yapınız. İstediğiniz renklerde renklendirerek çalışınız.
Pasta Süslemede Yazı
Pasta Süslemede Yazının Önemi Pastaya yazılan yazı ile mesaj verilir. Mesaj pastanın ve kutlamanın önemini ortaya koyar. Kişiye ve güne özel hazırlandığını gösterir. Pastadaki yazının verdiği mesaj ile uyumlu olması, doğru, hatasız, en güzel yazı ile yazılmış olması gerekir.
Yazı Türlerini Tanıma ve Pasta Üzerinde Uygulama
? Düz yazı Şekli
Düz yazı genellikle çocukların doğum günü pastalarında yer alır. Kolay okuyabilsinler diye bu şekilde yazılır.
? Bitişik yazı Şekli
Pastaya güzel yazı yazma süslemenin parçası ve tamamlayan öğesidir. Bitişik yazı özen gösterildiğinin ifadesidir.
? İtalik yazı Şekli
İtalik yazı aynı şekilde özenli hazırlanmış pastalarda kullanılır. Önemli olan yazıyı hatasız ve en güzel şekilde yazmaktır.
Amblem ve Marka Çizimi Kutlamalar için Şirket logosu, tuttuğunuz takımın amblemi, ismin marka Şeklinde yazılması vb gerekir. Pastaya marka işlenmesi birkaç teknikle yapılabilir.
? Şablon tekniği kullanılır. Kâğıda birebir amblem oyulur ve pastaya pudra Şekeri vb. ile Şekli çıkarılır.
? Kopyalama tekniği kullanılır. Marka parşömen, naylon vb. kâğıda çizilir. Tersten kuverdir doldurulmuş kâğıt kalem ile çizilir. Donması beklenir. Pastaya ters çevrilerek kâğıt yavaşça kaldırılır. Şeklin pastada kalması sağlanır. İçi uygun Şekilde doldurulur.
KAYNAKÇA
- Necip Usta, Frasız Pasta Sanatı, Remzi Kitapevi, ?stanbul, 1979.
- Pelikan pastanesi çalışanları, Bançelievler, Ankara, Nisan, 2006.
- Esma Özkök ders notları
- Beysa Otel Ekipmanları Katoloğu-
- UNİPRO Pastacıdan Pastacıya yayınları
- http://www.ubffoodsolutions.com.tr/Akademi/sa_patisori.asp
- http://www.karafirin.com.tr/dogumgunu.htm
- www.misketpasta.com/
- http://sourtimes.org/show.asp?t=marzipan
- www.afiyetolsun.net
- www.ruki.org
- www.ubf.com.tr
- http://www.unipro.com.tr/ps/
- http://mutfakakademesi.blogspot.com/
- http://www.past-art.com
- http://ilef.ankara.edu.tr/reklam/yazi.php?yad=81
- www.haber3.com/haber. php?haber
- kimyaokulu.com/merak%20ediyorsaniz/renk
- http://www.fotograf.net/tr/notlar/renkler.htm
- http://sourtimes.org
- www.wilton.com
- TC.Millî Eğitim Bakanlığı Megep Yiyecek İçecek Hizmetleri Dekoratif Tekniklerle Pasta Süsleme Ankara 2006
- 10marifet.org
- waterlily-sihirlieller.blogspot.com
- enfestadlar.blogspot.com
- Genel
- Yorumlar(1)
Nisan 13th, 2011 at 23:06
[...] Pasta Süslemede Renk Desen Uygulamaları [...]