TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

PERDE VE JALÛZİ TEMİZLİĞİ

Yazar on Şub 3rd, 2009

Perde ve Jalûzi Tanımı

Perde, dekorasyonda kullanılan tüm mobilya ve süsleri tamamlayan, bina içerisinin Görünmesini engelleyen, soğuğa ve sıcağa karşı izalasyon sağlama özelliği olan bir tekstil Ürünüdür. Jalûzi, farklı malzemelerden yapılan çubukların yatay olarak bir araya getirilmesinden Meydana gelen bir perde çeşididir. Kullanılacağı pencerenin tam ölçülerine uygun olarak hazırlanır. Pencerenin önünde kasası ve iki kola sahip bir aksamı vardır. Kimi jalûzilerde Kolların yardımı ile kimilerinde ipler ile mekanizma çalıştırılır. Kollardan veya iplerden biri Çubuklar arasındaki aralıkları ayarlayarak ışığın içeriye istenilen ölçüde girmesini Sağlar. Diğeri ise jalûzinin tamamen kaldırılıp kasaya girmesini veya tekrar aşağıya İndirilmesini sağlar.

Perde Çeşitleri, Özellikleri ve Kullanım Alanları

Tül Perde

Dantel gibi hafif dokunuşlu kumaşlardan yapılırlar. Yarı şeffaf olan tül perdeler ışığın İçeri girmesini sağlamakla beraber, dışarıdan içerisinin görünmesini de önler. Ortama veya Pencerenin büyüklüğüne göre uygun renklerde, desende, biçimde, uzunlukta ve genişlikte Yapılır. Tek başına veya dekor perde ile birlikte kullanılabilir. Konaklama tesislerinin pek çok Alanında sıklıkla kullanılan bir perde çeşididir.

Dekoratif (Ağır) Perde

Işığı geçirmeyen ve içerisinin görünmesini tamamen önleyen perdelerdir. Tül perdenin Üstüne takılır. Çok çeşitli kumaşlardan yapılmakla birlikte hepsinin ortak özelliği sık dokulu Olmalarıdır. Özellikle konuk odalarında konukların güneş ışığından rahatsız olmadan geç Saate kadar uyumalarını sağlamak amacıyla kullanılır. Renk ve desenleri ortamda bulunan Diğer eşyalara göre seçilir.

Koruyucu Perde (Güneşlik )

Güneş ışınlarının perdeleri yıpratmasını önlemek amacıyla tül perdenin altına takılan Veya astar şeklinde perdenin arkasına dikilen kumaş perdelerdir.

 Jalûzi Çeşitleri

Alüminyum Jalûzi

İnce alüminyumdan yapılmış bir jalûzidir. Temizliğinin kolay olması nedeniyle büro ve ofislerde tercih edilir.

P.V.C Jaluzi

Plastik malzemeden yapılmıştır. Temizliği kolaydır.

Ahşap Jaluzi

Farklı ağaçların işlenmesi ile yapılan jaluzi çeşididir. Çubukların kalınlıkları farklı  Ölçülerde olabilir. Dekorasyona uygun alanlarda kullanıldığı zaman ortama güzellik  Katar.

 Dikey Perde

Jaluzi gibi mekanizması olan perdelerdir . Jaluziden farklı olarak yatay çubuklar yerine dikey ve kalın şeritler halinde kolalanmış kumaş veya P.V.C olmasıdır. Jaluzide olduğu gibi kumandayı sağlayan ipler vardır.İplerden biri şeritlerin arasındaki aralıkları ayarlar,diğeri ise şeritlerin yana toplanmasını sağlar.Dikey perdeler pencerenin ölçüsüne göre yapılır ve genellikle idari ofislerde kullanılır .

Perde Temizleme Yöntemleri

Günlük Temizlik

Yoğun kullanım alanlarında bulunan perdelerin tozları elektrik süpürgesinin perde  aparatı ile vakumlanır. Dekor amaçlı kullanılan perdelerin kenar katlamaları ve pileleri tozun yoğun biriktiği yerlerdir. Vakumlama sırasında katlar açılarak tozları alınmalıdır.

Periyodik Yıkama

Konaklama tesislerinde kullanılan perdeler genellikle yıkanabilen özellikte seçilir.Ağır perde,tül ve güneşliklerin yıkama programı önceden hazırlanır.Perdenin bulunduğu alanın kullanım özelliğine ve kullanım yoğunluğuna göre kirlenme süresi belirlenerek yıkama zamanı proglamlanır.Perdeler uygun yıkama programında yıkandıktan sonra ütü gerekmiyorsa nemli olarak asılır.Bazı özel dokunuşlu perdeler ütü işlemi yapılmadan Kullanılmaz. Yıkanabilir ağır perdeler kullanım alanın özelliğine göre genellikle yılda iki kez Yıkanır. Gerektiği durumlarda bu sayı değişebilir.

Lekelere Yerinde Müdahale

Kat hizmetleri personeli temizliğinden ve düzeninden sorumlu olduğu alanlarda bulunan perdelerin günlük kontrolünü yapar ve leke oluşmuş ise geciktirmeden leke çıkarma işlemi uygulanır. Leke çeşidi belirlenir ve kumaş özelliğine uygun leke çıkarıcı ile işlem önce kumaşın görünmeyen bir yerinde uygulanır. Bazı kumaşlara kimyasallar zarar verebilir bu Nedenle leke çıkarma işlemi önce kumaşın görünmeyen bir yerinde uygulanmalıdır. Sonuç

Olumlu ise leke çıkarma işlemi dıştan içe doğru tamponlanarak uygulanır.

 Kuru Temizleme

Konaklama tesislerinin bazı özel alanlarında hassas kumaştan yapılmış perdeler kullanılır. Bu kumaşlar yıkandığı zaman özelliğini kaybeder. Bu özellikte olan perdeler kuru temizleme ile temizlenir.

Jaluzi Temizliği

Jaluzilerin günlük temizliği özel toz alma aracı ile yapılır. Yumuşak dokusu ve toz tutma özelliğine sahip tüyleri olan toz alma aracı yüzeye zarar vermez. Ahşap jaluzi dışında olan jaluziler haftalık olarak nemli bezle silinir. Ahşap jalûziler özel ahşap temizleyicileri ile silinmelidir. Diğer ürünler ahşabın cilasına zarar verir. Kumaştan yapılmış dikey perdelerin temizliği daha zordur. Bu nedenle son yıllarda P.V.C veya alüminyumdan yapılmış olanları tercih edilmektedir. Kumaştan yapılmış dikey perdeler belirli periyotlarda yerinden çıkartılarak yıkanır ve kolalanarak yerine takılır. Diğerleri ise nemli bezle yukarıdan aşağıya doğru silinerek temizlenir. Dikey perdelerin temizliği asılı bulunduğu yerde özel donanımlı makinelar ilede yapılabilir. Bu yöntem zaman ve enerji açısından tasarruf sağlar.

Temizlik Sırasında Dikkat Edilecek Kurallar

·     Temizlik için gerekli tüm araç, gereçler önceden hazırlanmalıdır.

·     Temizlik işlemleri alanın boş olduğu veya en az kullanıldığı zamanlarda yapılmalıdır.

·     Çalışma sırasında konuklar rahatsız edilmemelidir.

·     Perde yıkama işlemi konuğun en az olduğu dönemlerde yapılmalı, varsa perdenin yedeği takılmalıdır.

·     Çalışma alanlarında malzeme bırakılmamalıdır.

·     Perdeler temizlendikten sonra genel düzeni kontrol edilmelidir.

·     Jalûziler hassas yapıldığı için temizlik işlemi nazik hareketlerle yapılmalıdır.

·     Temizlik işlemi tamamlandıktan sonra malzemeler kurallara uygun toplanmalı ve bakımı yapıldıktan sonra depolara yerleştirilmelidir.

·     Yüksek yerlere uzanılması gerekiyorsa mutlaka merdiven kullanılmalıdır.

·     Leke çıkarma işlemlerinde eldiven ve maske takılmalıdır. Kimyasallar solunum yollarına ve cilde zarar verebilir.

·     Elektrikli araçlar kullanmadan önce ve kullandıktan sonra kontrol edilmelidir. Kullanma talimatına uygun kullanılmalıdır.

·     Ağır eşyalar kaldırlırması veya çekilmesi gerekiyorsa vücut doğru kullanılmalıdır. Yanlış hareketler ağrılara neden olabilir.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.