TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

RESMİ YEMEKLERDE HAREKET TARZLARI

Yazar on Kas 30th, 2008

 

Sosyal İçki İçme , İçki adabındaki kurallardan biri içki içmenin ayıp olmadığını bilmek, ikincisi ise katiyen kararı kaçırmamaktır. Hiç kimseye bu konuda standart bir reçete sunmak mümkün değildir. Ancak aşağıdakiler hatırda tutulması gereken hususların önemlilerini teşkil eder.

<!-· Bir bardak şarap veya içki yemeğinizin lezzetini artırır.

<!-·Alkollü içkiler meşrubat gibi içilmemelidir.

<!-·Alkollü içkiler problem çözücü olarak görülmemelidir.

·Sosyal içkiciliğin nerede bittiği ve problemli içkiciliğin nerede başladığı iyi tayin edilmelidir. Eğer sosyal olmak için bir içkiye ihtiyacınız olduğunu hissederseniz bu sosyal içkicilik değildir.

·İçkiyi sevmeyenler ve az içenler aksini yapmaya zorlanmamalıdır. Zira böyle bir misafirin fenalaşması veya müşkül durumda kalması tüm davetlileri üzeceği gibi, davetin güzelliğini de ortadan kaldıracaktır.

·Birçok insan içtiği kadehin miktarını sayar. Eğer ev sahipleri bir kadehte alışılmışın dışında fazla içki koyarlarsa, bunu anlamı misafirinin kapasitesinin aşılması demektir ve kesinlikle yapılmamalıdır.

·Biten içki bardaklarının bir an evvel tazelenmesi / doldurulması için acele etmeyin. Bardağın tam olarak bittiğini görmeden misafire ikinci bir içki teklif etmeyin.

· Davetin anlamı sadece içki etrafında değildir. Davetlileri birbirine tanıştırın birbirleri ile konuşmalarını sağlayın. Kompliman yapın, gülün, güldürün. Misafirlerinize içkiden gayri vereceğiniz şeyler de vardır.

·Alkolsüz içkilerinizden de ikram edin.

·Yemek servisinin başlamasını geciktirmeyin.

·İçki ile yenecek yemek türlerini iyi seçmek gerekir. Örneğin, viski ile Adana kebap yenmesi, çok zor bir seçenektir.

Yemek Konuşmaları: Her konuşmacının karşılaşabileceği durumlardan biri de yemekte veya yemek sonrasında konuşmadır. Bu, bütün konuşma şekillerinin bir arada kullanılabileceği ve konuşmacının tüm hünerini gösterebileceği bir sosyal faaliyettir. Dinleyicileriniz henüz yemek yemiştir. Arkalarına yaslanıp yediklerini hazmederken sizi dinleyeceklerdir. Zihinleri biraz dumanlıdır. Yemek nedeniyle biraz da uykuludurlar. İşte bu nedenle yemekte veya yemek sonrasında yapılacak konuşmalar çok dikkatlice planlanmalıdır. Bu, dinleyicilere sert çıkışlarla ve katı ifadelerle direktifler verme, veya bazı konularda onları ikaz etme şeklinde olmamalıdır. Aksine dinlendirici ve stres atıcı bir atmosferi devam ettirmek asıl amaç olmalıdır. Yemek konuşmalarında izlenmesi gereken bazı kurallar şunlardır.

-Kısa ve Öz Konuşunuz: Dünyanın sayılı konuşmacılarından birisi değilseniz, bir saatlik konuşmaya tahammül edebilecek, henüz yemek yemiş bir grup bulamazsınız.

-Olumlu (pozitif) Olunuz: Yaraları deşmenin veya sorunları sergilemenin yeri değildir. Dinleyicileriniz iyimserlik ve güvene muhtaçtır.

-Eğlendirici Olunuz: Daima hatırlayınız ki eğlenmek ve iyi vakit geçirerek dinlenmek için buradasınız. Şayet çok ciddi şeylerden bahsedecekseniz, onları da nükte ile zenginleştirmelisiniz.

-?Karşılıklı Konuşma? Tarzında Konuşunuz: Ses tonunuz sohbet tarzını yansıtmalıdır. (Rahatlık ve irticalen konuşma şarttır). Söylemeye hiç gerek yok, böyle bir konuşma iyi bir hazırlığı ve denemeyi gerektirir.

-Başarılı Bir Yemek Konuşması İçin Öneriler: Orijinal fikirleri kullanınız. Dinleyicilerinizin seviyesine ve ruh haletine uygun konuşunuz. Bir tema kullanınız. (İlgisiz espriler ve bağlantısız fikirler size yardımcı olmayacaktır.)

-Değişik Yaklaşımlar Deneyiniz: Amaç dinleyicinin ilgisini devam ettirmektir.

Davet ve Yemeklerde Önemli ilke ve Prensipler:

· Misafire önem verme ilkesi,

·  Ev sahibini mahcup etmeme ilkesi,

·Hanımların önceliği ilkesi,

· Hanımlara yardım ilkesi,

·Temkinli ve ihtiyatlı hareket etme ilkesi,

·Ne ilk, ne de son olma ilkesi (her şeyde),

·Zor durumlarda mantık kullanma ilkesi,

·Zor durumlarda ev sahibini taklit ilkesi,

·Yaşlı ve özürlülerin öncelik ilkesi,

· Bilinmeyen usuller, adetler sorulabilir ilkesi,

·Geçen yıl nasıl yapılmıştı? ilkesi,

·Tereddüt varsa kitaba bak ilkesi,

·Daha önceki tarihlerde yapılan davetleri/kartları saklama ilkesi,

·Diğer davetler nasıl yapılmıştı? ilkesi

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.