Temel Servis Teknikleri
Elde Tabak Taşıma
Bir yerden ele tabak alma, onu taşıma, başka bir yere bırakma, servis elemanının en çok yaptığı işlerdendir. Boş tabağı taşımak zor değildir. Tabak dolu olduğunda, özellikle içinde sıvı yiyecek olduğunda düzgün bir şekilde. dökmeden taşımak oldukça zordur. Bunu başarabilmek için tekniği iyi bilmeli ve alıştırma yapmalıdır. Bu konumuzda taşıma tekniklerini göreceğiz.
TABAK TAŞIMA TEKNİKLERİ
Tabağı Alma ve Taşıma,
1- Tabağı almaya hazırlanma: Sağ avuç içi yukarıya bakacak şekilde hafifçe döndürülüp, parmaklar ileriye doğru uzatılmalıdır. Baş parmak da diğer parmaklarla maşa oluşturacak şekilde hafif yukarı açılmalıdır.
Bir başka tutuş şekli de, avuç içi diğerinde olduğu gibi yukarı döndürülür. Yüzük ve serçe parmakları geriye, yukarı kıvrılır, işaret ve orta parmaklar ileriye doğru uzatılmalıdır. Yine baş parmak yukarıya açılarak bu parmaklarla maşa oluşturur.
2- Tabağı ele alma: Tabağı almak için parmaklar tabağın altına sokulup, üstten baş parmakla sağ taraftan tutulmalıdır. Sadece işaret ve orta parmakla yapılan tutuşta yine parmaklar tabak altına sokulur. Başparmak ise sol tarata doğru üstten tutularak, denge sağlanır.
3- Dengeyi sağlama: Tabak parmaklarla üstten ve alttan sıkıştırılırken aynı zamanda içindekinin dökülmemesi için dengelenmelidir. Tabak kolun taşımada rahat edebileceği bir seviyeye kadar kaldırılmalıdır. Bu yaklaşık olarak bel seviyesidir.
4- Sol ele geçirme Tabak tek bile olsa sol elde taşınmalıdır. Çok tabak taşındığında bunlardan biri sağ ele alınır.
5- Tabakla yürüme: Daha önce düzgün yürümede olduğu gibi tabak dengesi bozulmadan, sallanmadan düz yürüyerek gidilecek yere götürülür. Sağ elin boş kalması kapı açmada, masadakilerin yerini değiştirmesinde yardımcı olacaktır.
Tabanı Masa ya da Bir Platforma Bırakma
l- Tabak konacak yere yaklaşma: Konuğun yanına yaklaşma daha önce gösterildiği gibi yapılmalıdır.
2- Tabağı platform hizasına kadar indirme Tabak içindekiler dökülmeden masa hizasına kadar indirilip, konulacağı yere yaklaştırılır.
3- Tabağı bırakma: Tabağın tutulmayan tarafı platforma dayanıp. parmaklar altından çekilerek tabak bırakılmalıdır. Bunu yaparken içindekilerin dökülmemesine ve gürültü olmamasına dikkat edilmelidir.
İKİLİ VE ÜÇLÜ TABAK TAŞIMA
- İkili tabak taşıma: Sol elde iki tabak taşımadır. Sağ ele de bir tane alarak bu teknik île üç tabak taşınabilir.
- Üçlü tabak taşıma: Sol elde üç tabak taşıma demektir. Sağ eldekiyle birlikte bu teknik ile dört tabak taşınabilir, ikiliye göre zor ve riskli olmasından dolayı çok kişi tarafından uygulanmaz. Daha çok dökülme riski olmayan yemek dolu tabaklarda kullanılan bir yöntemdir.
a) İkili tabak taşıma;
1- Sağ ele tabağı alma: Bu iş daha önce anlattığımız, ele tabak almada-ki gibi yapılmalıdır.
2- Sol eli tutma pozisyonuna getirme: Bu pozisyon için önce sol kol dirsekten bükülerek yere paralel duru-ma getirilmelidir. Sonra avuç içi hafif yukarı döndürülüp, parmaklar ileriye uzatılmalı ve başparmak da yukarı kaldırılarak bir maşa oluşturmalıdır.
3- Tabağı sol ele alma: Sağ eldeki tabak sol elin işaret ve orta parmakları üzerine konulup, üstten sağ tarafa doğru başparmakla bastırarak tabak dengelenmelidir.
4- İkinci tabağı sağ ele alma: Birinci basamakta olduğu gibi yapılmalıdır.
5- Sol eli ikinci tabağı tutma pozisyonuna getirme: Bunun için sol el işaret parmağı tabağın alt taban kenarına kadar dayanarak orta parmak diğer iki parmakla aşağı doğru serbest bırakılmalıdır.
6- İkinci tabağı sol ele alma: Sağ eldeki ikinci tabağın sol kenarı, sol el işaret parmağının olduğu noktadan birinci tabağın altına az bir miktar sokulmalıdır. Sol el orta parmağı, ikinci tabağın sol yanından desteklerken, diğer iki parmak da ikinci tabağın altından desteklemelidir. İki tabak en üstteki başparmak ile alttaki parmaklar arasında dengelenmelidir.
7- Götürme: Tabaklar yukarıda sıralanan maddelerde belirtildiği gibi tutularak düzgün bir şekilde gidilecek yere götürülmelidir.
b) Üçlü taşıma:
1- iki tabağı sol ele alma: ikili taşımadaki gibi yapılmalıdır.
2- Üçüncü tabağı sağ ele alma: Daha önce anlatıldığı gibi yapılmalıdır.
3- Sol eli üçüncü tabak için tutma pozisyonuna getirme: Sol el bilekten içe doğru hafif kıvrılıp, ikinci tabak kenarı, başparmak üstü ve kol üstünden oluşan üçlü bir platform oluşturulmalıdır.
Not: Bazıları bu üçlü platformu küçük parmağı, ikinci tabak yanından yukarıya doğru dikerek, bu parmak üstü, kol ve başparmak üstüyle oluştururlar
4- Üçüncü tabağı sol ele alma: Sağ eldeki tabak, sol elde oluşturulan platform üzerine konulmalıdır.
5- Götürme: Tabaklar gidilecek yere kadar düzgün bir şekilde yürüyerek götürülmelidir.
Not: Garson-komi sistemi ile çalışan restoranlarda, komi tabaklara hazırlanan yemekleri tepsi üzerinde masaya getirir. Garson tabakları tepsiden alıp konuklara servis eder. Bu sistemde ikili veya üçlü taşıma gerekmez
TABAK TAŞIMADA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
1 Parmaklar tabakların yiyecek gelen yüzeylerine temas etmemelidir: Konuğun sağlığını ilgilendirdiği için parmaklar yiyecek gelen yüzeylere veya yiyeceğe temas etmemelidir. Bu aynı zamanda hiç hoş olmayan bir görüntü olup, konuk memnuniyetsizliğine neden olur.
2- Tabak içindekiler dökülmeden taşınmalıdır: Tabak içindeki yiyecekler tabak düzgün taşınmadığında dökülür ya da yanlara kayarak tabak kenarım kirletir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için tabak yatay olarak ve sallanmadan taşınmalıdır.
3- Sıcak tabakla taşırken peçete kullanılmalıdır: Sıcak tabaklar eli yakabileceği için peçete üzerinde taşınır. Böylece tabağın eli yakması önlenir.
4- Çorba tabakları ve kâseler alt tabak üzerinde taşınmalıdır: Çorbalar sıvı oldukları için çukur tabaklarda servis edilirler. Kâselerin ve çukur tabakların yapılarından dolayı elde tutulması zordur. Aynı zamanda çorbaların çoğu sıcak verilir. Bu sayılan nedenlerden dolayı çorba tabakları ve kaseler alt tabak üzerinde taşınmalıdır.
5- Tabaklar masaya, doğru taraftan konulmalıdır: Ülkemizde ekmek, salata tabakları hariç, tabaklar sağdan servis yapılır. Bu yüzden yemek tabakları sağdan; ekmek, salata tabakları soldan konulur.
6- Tabaklar masaya ses çıkarmadan konulmalıdır: Tabağı masaya bırakırken gürültü yapmak konukları rahatsız eder. Bu yüzden tabak dikkatli ve yavaş
Konulmalıdır.
- Genel
- Yorumlar(4)
Temmuz 12th, 2010 at 23:49
hic birsey anlamadim resimli olsa daha iyi olur yani resimle birlikte bu yazilar olsa daha iyi anlasilir
Aralık 8th, 2011 at 20:17
çok sağolun yarınki sözlüde aynen yapacağım elleerinize sağlik.
Aralık 8th, 2011 at 20:18
çok sağolun yarınki sözlüde işimi görecek ellerinize sağlık
Mayıs 31st, 2016 at 22:25
Resimli olsaydi daha iyi olurdu çünkû böyle gercekten bisey anlasilmiyor.